petek, februar 03, 2012

Nije šija nego vrat!

Urad varuhinje človekovih pravic 

Obrezovanje fantkov je kršitev otrokovih pravic
Pravica do verske svobode ne more upravičevati posega v pravico do telesne integritete drugega.

* »Ritualna cirkumcizija dečkov zaradi religioznih razlogov je v naši državi zaradi pravnih in etičnih razlogov nesprejemljiva in je zdravniki ne bi smeli opravljati.«

**Varuhinja se je z omenjeno tematiko začela ukvarjati, saj se je nanjo obrnil pobudnik, ki je zaprosil za oceno, ali obrezovanje fantkov (cirkumcizija) pomeni poseg v otrokove pravice, še zlasti, če je opravljeno le iz verskih razlogov in ni utemeljeno z zdravstvenimi razlogi

***Če pa cirkumcizija otroka ni zdravstveno indicirana, temveč je le posledica prepričanja njegovih staršev (verskega ali drugačnega), takšen poseg nima zakonske podlage

**** Varuh ugotavlja, da ustava staršem priznava pravico, da v skladu s svojim prepričanjem zagotavljajo svojim otrokom versko in moralno vzgojo: »Usmerjanje otrok glede verske vzgoje in moralne vzgoje mora biti v skladu z otrokovo starostjo in zrelostjo ter z njegovo svobodo vesti, verske in druge opredelitve ali prepričanja (tretji odstavek 41. člena ustave).

No končno je varuhinja le odprla pravo temo. Plagiator se sprašuje kako jo bo sedaj zaprla brez prask tudi zanjo. Kako pa je s krščanskim krstom dojenčka? Starši ga s krstom namreč včlanijo v članstvo rimskokatoliškega občestva in potem, ko ta dojenček odraste se iz tega članstva skoraj ne more več izviti, četudi se člana ne čuti, ne sprejema te vere in z institucijo RKC ne želi imeti nič. Tega "odraslega dojenčka", ki bi želel iz članstva RKC, v katerega v resnici nikoli ni prostovoljno vstopil, izstopiti, ne zaščiti niti pravni red države in ga prepušča na milost in nemilost notranjemu pravnemu redu ter zapletenim proceduram institucije RKC. In zakaj mora nekdo sploh iz nečesa uradno izstopati v kar nikoli ni prostovoljno in pri polni zavesti vstopil?


Če je eno nasilje nad dojenčkovim telesom, čeprav opravljeno v uradni medicinski ustanovi, potem je drugo hudo nasilje nad celotnim življenjem človeka. njegovo svobodo, da sam odloča o svojih ideoloških, političnih, svetovnonazorskih, kulturoloških in drugih zanj pomembnih opredelitvah, ki jim bo zvest in jih bo sprejemal ter po njih živel.


Varuhinja je izbrala skrajno neprimeren čas za odpiranje tovrstnih ideoloških tem. Lahko je izpustiti duha iz steklenice, veliko težje ga je potem, ko ga več ne obvladuješ, nazaj v steklenico stlačiti. Če se bo slovenska družba odločila prepovedati obrezovanje, mora prepovedati tudi krst dojenčkov kot akt večne včlanitve novorojenega človeka v občestvo RKC!

3 komentarji:

  1. Očitno je Plagiator,
    da se RKC boji prav tega, da bi postal problematičen tudi otrokov (krščanski) krst. In da zato, nima nič proti obrezovanju otrok muslimanov in judov.
    Sicer pa ne obrezujejo dojenčkov /kolikor vem/, ampak devetletne dečke. Bi rekel, da je to še bolj travmatično.

    OdgovoriIzbriši
  2. Se strinjam s tabo Plagiator. Evo jaz se vedno čudim, kdo si me je drznil krstiti brez mojega dovoljenja :) In kar se takih stvari tiče, verjamem v človekovo svobodno voljo in sem jo pustila svojim otrokom, ki jim vere nisem določila, a jih o Bogu kljub vsemu učim.

    Pa še nekaj... Napačno je mišljenje, da je vsak obrezan moški avtomatsko musliman ... četudi so mu starši muslimani. Da bi bil postal musliman, otroku, ko ga obrežejo, hodža posveti poseben obred. Če obreda ni, ni muslimana, pa basta.

    Ker nekateri otroka obrežejo iz čisto drugih razlogov - higienskih, estetskih in še kakšnega :) :) Tukaj so kar se tega tiče Slovenci (ki se jim to dejanje zdi strahotno) proti celemu svetu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Kayelina: verjamem v človekovo svobodno voljo in sem jo pustila svojim otrokom, ki jim vere nisem določila, a jih o Bogu kljub vsemu učim.
    *****
    Pozdravljena!

    Eno je vera in v nekaj verovati ter po določenih načelih živeti svoje življenje in nekaj povsem drugega je proti svoji volji biti član neke mednarodne verske institucije ter tako biti podrejen njenim tuzemskim načelom in njenemu notranjemu pravnemu redu. V prvem primeru si svoboden, v drugem si podrejen in odvisen.Popolnoma nepomembno je, če te odvisnosti ne čutiš, ker pač svobode ne poznaš. Vedno več ljudi spoznava, da pripadnost RKC ni enako pripadnost Bogu, kateremu koli pač že, ker prav veren človek je lahko le svoboden človek.
    Vse lepo ti želim!

    OdgovoriIzbriši