sobota, februar 18, 2012

Kako dolgo se bo slovenska "pravna?" država še norčevala iz žrtev kaznivih dejanj?

Kako se lahko ta dama Hilda Tovšak še svobodno sprehaja in smeji v TV kamere, ko so ji dokazali že toliko nepravnih dejanj za katera lahko mirno zapišemo, da so čisto navaden kriminal? Najprej zvemo, da je delavcem pobrala denar, ki so ga sami zbrali za sorodnike svojega pokojnega kolega, da bi sedaj zvedeli, da je delavcem odtegovala od plače denar za plačilo zavarovalnih premij in si ga prisvojila. So jo že obiskali kriminalisti  in je tožilstvo zanjo že odredilo vsaj 30 dnevni pripor? Seveda se nič od tega še ni dogodilo in se skoraj zagotovo tudi ne bo. Pa čeprav gre v tem zadnjem primeru za čisto navadno krajo.

Kaj bi storili z mano, če vam v gostinskem lokalu ali kakem drugem mestu iz žepa ali recimo iz stanovanja ukradem denarnico s tristo evri in ste me pri tem zalotili? Prišli bi policisti in me odpeljali na hladno ter spisali predlog za tožilstvo, ki bi spisalo obtožnico in sodišče bi me kar precej hitro ( v nekaj mesecih )  za nekaj časa poslalo tja kjer mi je mesto in še denar bi vam moral vrniti.

Kaj pa bi storili z mano, če sem slučajno vaš delodajalec in vam od plače odtegnem denar za poplačilo kredita banki, ki ga potem banki ne nakažem, temveč ta denar pospravim v svoj žep. Nič ne bodo naredili ne policisti in ne tožilci, temveč me boste morali sami tožiti in potem najmanj pet let čakati do pravnomočnosti sodbe sodišča. In ne bodite prepričani, da boste to tožbo tudi res dobili. In banki boste seveda morali še enkrat plačati vse tisto kar sem vam odtegnil od plače in pospravil v žep.

Kaj bi se dogodilo v primeru, ko na pošti vplačam položnico za zavarovanje, pošta pa bi, recimo, ta denar pospravila za svoje namene in ga ne bi dalje nakazala zavarovalnici? Seveda gre za malce ponesrečen hipotetičen primer, ki se v praksi zagotovo ne more zgoditi, vendar gre tudi v tem primeru za pošto kot posrednika ( lahko bi zapisal tudi: banka ) med vplačnikom in končnim prejemnikom vplačanega zneska - zavarovalnico. Zgodba je hudo podobna Vegradovemu primeru, kjer je bil Vegrad posrednik med svojimi delavci in zavarovalnico za katero je na osnovi pogodbe od delavcev zbiral denar in ga bil dolžan nakazati zavarovalnici.

Sindikat in Zavarovalnica AS sta danes nekaj dogovorila v kar morata prepričati še vse oškodovane delavce. Pravzaprav se je zavarovalnica zvito izvila iz primeža vedno hujšega pritiska javnosti, ker v tem trenutku vsega denarja od delavcev tako ne more dobiti in je vse skupaj lepo zvalila na sodišče in na koncu na delavce, ker do takrat, ko bo sodišče dokončno odločilo od Vegrada ne bo ostalo več popolnoma nič. Tako si je zavarovalnica zagotovila, da bo njena terjatev ostala odprta in se ji sedaj ni potrebno zateči k odpisu teh terjatev kar vedno bolj glasno zahteva ogorčena slovenska javnost.

Sindikat pa je naivno nasedel zvitim pravnim telovadbam zavarovalniških pravnikov. Če bi zavarovalnica AS želela rešiti svoj precej omajan ugled, bi te terjatve enostavno odpisala, ker jih nikoli ne bo dobila poplačanih. Veliko teh ljudi bo do konca pravno sodnega spora, ki se bo zagotovo vlekel nekaj dolgih let, že odpotovalo iz Slovenije, nekaj jih bo pomrlo, nekaj pa bo tako siromašnih, da jim glavnice s pripadajočimi zamudnimi obrestmi nikoli ne bo uspelo plačati in jim tudi rubiti ne bo kaj.

Zavarovalnica AS je danes prepričana, da če je nategnila sindikat, da je s tem zavedla tudi slovensko javnost in si tako zavarovala dobro ime. Vendar so se v zavarovalnici hudo zmotili in o tem se bo še govorilo ter pisalo. Vse to pa se bo poznalo tudi na poslovnem uspehu in ugledu zavarovalnice. Škoda, da niso premogli več modrosti in daljnovidnosti.

2 komentarja:

  1. Za katero vrsto zavarovanja gre? Med katerima strankama je bila sklenjena zavarovalna pogodba? Kakšna je bila vsebina pogodbe? Je nastal v tem casu zavarovalni primer in je moral AS izplacati po pogodbi? Zakaj bi se moral AS odpovedati svojim terjatvam? Oz. od odgovora na zastavljena vprašanja je odvisno, ali bi se moral AS odpovedati svojim terjatvam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jaz pa ob tem razmišljam kako nelogično je to, da se nekdo odloči za odteglaj od plače, to pordilo gre do vseh vpeletnih ... torej po kakšni logiki je sploh še delavec dolžan, če se mu je del trgal od plače?
      Mislim, da je tukaj ena velika napaka...
      no v našem podjetju mora tako vsak zaposlen to sam urejati in s tem imajo verjetno zavarovalnice več stroško. odgovornost pa je jasna...delodajalec plača plačo - kaj pa s to plačo potem dela prejemnik pa je njegova stvar...
      mislim, da je zadnji čas, da se neha to mešati. Vsak ima možnost narediti trajnik v banki in ne to prenašati na delodajalca.

      Izbriši