ponedeljek, maj 21, 2012

Politična zmešnjava v Srbiji!

Po končanih volitvah se v večini držav držav  konča neko obdobje in začne novo, ki bi po pričakovanjih dela politike in večinskega dela volivcev moralo prinesti nekaj miru in politične stabilnosti.. V Srbiji se je dogodilo ravno nasprotno. Na parlamentarnih volitvah je zmagala Nikoličeva Srbska napredna stranka (SNS), ki pa, podobno kot v Sloveniji Jankovičeva PS, tudi ni mogla sestaviti vlade, ker ji je podporo odrekla Dačičeva politična naslednica Miloševičeve socialistične stranke, ki je zasedla tretje mesto in se takoj izrekla za koalicijo s Tadičevo DS. K tej koaliciji bi verjetno pristopili še liberalci in Dinkičeva stranka regij ali nekaj takega prosto prevedenega v slovenščino.

Sedaj, ko je tudi na predsedniških volitvah zmagal Tomislav Nikolič in premagal Borisa Tadiča, predstavnika Demokratične stranke ( DS ) in dosedanjega predsednika, se bo skoraj zagotovo veliko kaj spremenilo. Razmerje političnih sil v Srbiji je po teh volitvah neobetajoče in težko bodo dosegli vsaj toliko političnega soglasja, da bi se lahko lotili kakšnega od nujnih reformnih projektov in ga ob tem še vsaj relativno uspešno izpeljali. Še najbolj zanimivo se mi zdi vprašanje koliko in kako se bodo sedaj ponovno mešale koalicijske barve, ker nekatere stranke si je v koaliciji z Nikoličem res težko predstavljati. Težko pa bo sistem v Srbiji funkcioniral, ker bo predsednik države Tomislav Nikolič, vlado pa bi sedaj lahko vodil Boris Tadič ali kdo drug iz njegove pred dnevi dogovorjene koalicije. Vendar pustimo to, ker Srbi so se vedno vedeli izviti iz zank in pasti v katere so se sami zapletli ali pa jih je zapletel kdo od zunaj. Tudi najhujše poraze so sčasoma vedeli predstaviti kot zmage in na njih graditi svojo nacionalno in tudi politično identiteto. Pravzaprav Srbi najboljše funkcionirajo, ko so v težavah.

Nas bi tokrat moralo skrbeti nekaj drugega.

Blamaža EU ali pa gre vendarle za kaj bolj skrivnostnega!

Že sredi popoldneva, kakšne dobre tri ure pred zaprtjem volišč v Srbiji, se je na spletnem portalu najvišjih oblastnih institucij EU pojavila čestitka Tomislavu Nikoliču za zmago na predsedniških volitvah, ki sta jo podpisala oba najvidnejša predsednika EU.

Čestitko so potem hitro, verjetno na intervencijo koga, umaknili in se zavili v molk. Vendar ta dogodek nikakor ne bi smel miniti brez premnogih vprašanj na katera bi se moralo zelo konkretno odgovoriti. Velika večina resnih predvolilnih anket je namreč napovedovala zmago Borisu Tadiču in ne Tomislavu Nikoliču. Res, da so te ankete zaznavale malo razliko med njima, vendar to v korist Borisa Tadiča.

Kako so torej v najvišjih institucijah EU že sredi popoldneva, ko so volivci po Srbiji še veselo odhajali na volišča in glasovali, najvišji EU funkcionarji že vedeli, da je na predsedniških volitvah zmagal Tomislav Nikolič in sestavili ter celo objavili čestitko??????? Lapsus? Ne nas hecat! Kako torej?

Pravega in zadovoljujočega odgovora na to vprašanje seveda nikoli ne bomo dobili. Zgodba postaja zelo resna in tudi zaskrbljujoča, ker imamo tudi v Sloveniji čez nekaj mesecev predsedniške volitve. Bomo tudi mi doživeli presenečenje, da bodo vse ankete napovedovale zmago enega, v EU pa bodo že nekaj ur pred zaprtjem volišč vedeli, da je zmagal drugi in mu pripravili čestitko ????

Skoraj zagotovo se bo ta "zanimiva" zgodba sedaj želela potlačiti in kriva bo ponovno kakšna šlampasta tajnica ali pa mogoče kak pijan uradnik. Verjetno bo tudi dan nalog vodilnim v državah članicah, da uredijo, da se ta zgodba v medijih ne obnavlja in se tako doseže čimprejšnja pozaba. Želim si, da tokrat novinarji, vsaj tisti, ki jim je kaj do raziskovanja političnih misterijev, ne odnehajo in zahtevajo odgovore, ki bodo zadovoljili našo veliko radovednost ter pomirili naše strahove in odpravili naše dvome.

P.S.:  

MMC RTV SLO. 21.05.2012

Nikolićeva zmaga pa, kot kaže, le ni bila presenečenje za vse. Neroden spodrsljaj so si privoščili v Bruslju. Dobri dve uri pred zaprtjem volišč je iz Evropske unije "ušlo" sporočilo za javnost, v katerem sta predsednik Evropskega sveta Hermany Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso za zmago na volitvah čestitala Nikoliću. Sporočilo za javnost je bilo s svetovnega spleta hitro umaknjeno.

3 komentarji:

  1. Tudi v Sloveniji niso 4. 12. 2011 čestitali Jankoviču ampak Janši! Tudi vnaprej pripravljen scenarij EU, ameriškega veleposlanika in še koga...
    Se je kdo na to obregnil oz oglasil? Ne se ni.

    OdgovoriIzbriši
  2. Res je tako kot si zapisal. Je pa le med tistim v Sloveniji in tem tokrat v Srbiji mala razlika. Takrat so ankete kazale na nedvomno zmago Janše in te zmage so si v Bruslju in Berlinu tudi zelo želeli, zmagal pa je potem Jankovič s svojo PS.

    Tokrat v Srbiji pa so ankete kazale na zmago Tadiča. V Bruslju pa so več kot dve uri pred zaprtjem volišč in ko niti vzporednih anketnih volitev ni nihče izvajal, že vedeli, da je zmagal Nikolič ter mu celo javno čestitali.

    Očitno je gospod Bog sestopil iz nebes in se začasno zaposlil v Bruslju.

    OdgovoriIzbriši
  3. No bol verjetno od gospoda Boga, pa to funkcijo opravljajo vse dobro placane obvescevalne agencije! ;) In veliko teh agencij "uradno" ne obstaja, tako jim tudi ne mores postaviti vprasanja! Brez skrbi, da je danasnji obvescevalni stroj veliko obseznejsi in veliko mocnejsi kot je kadarkoli bil in najvecja napaka je, da ta stroj podcenjujes!

    OdgovoriIzbriši