četrtek, maj 17, 2012

Izgublja Pahor živce ali pa je v resnici tak?


Slovenska politična prijatelja in zaveznika Janez Janša, šef stranke SDS in Borut Pahor, zaenkrat še šef stranke SD, bi skoraj zagotovo bila zelo nesrečna, če nekdanji predsednik države Milan Kučan sploh ne bi obstajal. Mogoče bi si v tem primeru za svoje politično nastopaške potrebe nekaj Milanu Mučanu podobnega kar izmislila. 

Pahor, ki se mu zadnje čase nekaj maje stolček v njegovi stranki SD, postaja vse bolj nervozen, grob in celo že žaljiv. Tako je v intervjuju, ki ga je na tretjem programu nacionalke z njim opravila novinarka Ljerka Bizilj, skoraj v celoti povzel stil in besednjak ter način obračunavanja z nasprotniki, svojega prijatelja Janeza Janše in grobo napadel vse za katere je prepričan, da ga iz ozadja kakor koli ogrožajo pri uresničevanju njegovih političnih in osebnostnih ambicij. V svoji samovšečnosti in samo zaverovanosti v svoje velike sposobnosti pa je seveda Janeza Janšo celo daleč presegel z izjavo: »da če stranka SD po  junijskem kongresu, na katerem bodo izbrali tudi novo vodstvo, ne bo imela človeka, ki bo dovolj voditeljsko močan, ga bodo sile v političnem prostoru zlomile.« In pri tem voditeljsko močnem človeku je seveda mislil nase, ker ostali njegovi proti kandidati so tako verjetno le neke strankarske kadrovske revščine, ki nimajo najosnovnejših kvalitet za vodenje stranke. Lukšičeve kritične izjave o Pahorjevem vodenju stranke in vlade pa je označil za plehke.

Lotil pa se je tudi Milana Kučana ter njegovih somišljenikov in jim preko TV poslal sporočilo, da naj nanj in na stranko SD, ki bi jo on vodil ne računajo, ker Pahor ne računa tudi nanje. Pri tem verjetno ni imel v mislih le Kučana in njegov krog prijateljev ali somišljenikov, temveč tudi Stanovnika in organizacijo, ki jo vodi. Pri Janši si je torej Pahor sposodil taktiko obračunavanja z Milanom Kučanom, ki jo Janša uporabi vedno, ko mu politično strateško slabo kaže. Pri tem se mi postavlja vprašanje, sme Milan Kučan kot nekdanji predsednik države sploh še kje javno nastopiti, kaj v javnosti povedati, oditi s kom na kavo ali tortico, se udeležiti kakšne manifestacije ali proslave? Bi ga Janša in Pahor morebiti najraje videla kar v hišnem priporu z odvzetimi vsemi državljanskimi, političnimi in osebnimi svoboščinami ter človekovimi pravicami. Tema gospodoma očitno res ni jasno, da ima državljan Milan Kučan, pa naj si o njem navedena politika mislita kar si želita, vse pravice in svoboščine kot jih imata sama. Niti ene same več in niti ene same manj.

Lahko, da so Kučanovi pogledi na ravnanje in politično usmeritev stranke SD napačni. Vendar ima do takšnih, tudi morebiti napačnih, pogledov pravico in ima pravico to tudi glasno ter javno povedati. In kot volivec bi prav rad Pahorju sporočil, da nam » na živce« ne gre stranka SD, temveč nam krepko »na živce« gre njen dosedanji predsednik. To je on sam. In očitno ne gre Pahor »na živce« le dobršnemu delu volivcev, ki se na volitvah praviloma odločajo za leve stranke, temveč gre »na žice« tudi že dobršnemu delu članstva SD. 

Tudi tisto nakladanje o »neumnosti in nesposobnosti«, ki jo je Pahor usmeril proti tistim, ki ga več javno ne podpirajo in o ogledalu v katerem bi se naj vse to odsevalo, je bilo krepko pod pasom in nedostojno nekdanjega predsednika vlade in samooklicanega socialdemokrata. V to ogledalo naj se Pahor kar mirno pogleda in zagotovo bo v njem videl veliko tega kar je v tem intervjuju očital svojim namišljenim nasprotnikom, ki se v preteklosti niso odrekli njega, temveč se je on zaradi svojih političnih in osebnostnih ambicij  odrekel njih. In politik s takšnimi neprimernimi ter žaljivimi javnimi nastopi bi potem želel kandidirati še za predsednika države? Izkazal se je kot zelo slaba kopija originala Janeza Janše! 

Pravzaprav ima Janez Janša danes pravico biti krepko užaljen, ker se je na slovenskem političnem prizorišču pojavil tako slab njegov ponaredek. S takšnim Pahorjem kot se je izkazal ter predstavil v tem intervjuju ne more biti zadovoljen niti državni kadrovnik, ki ima pisarno na ameriški ambasadi

7 komentarjev:

  1. Kot, da kopiraš moj blog Plagiator?!

    Brez šale, odlično Plagiator.
    Podpišem!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Radi pozdravljen!

      Čeprav sem Plagiator pa v resnici kaj preveč nikjer ne prepisujem, Obiskujem pa tvojo stran in spremljam ter berem tvoje zapise in se z napisanim praviloma strinjam. Imava pač zelo podoben pogled na nekatere družbene pojave. Tako tiste pretekle kot tudi te današnje. Pa nisva osamljena.
      Lep pozdrav!
      Plagiator

      Izbriši
  2. Katastrofi imenovani Pahor, noče in noče biti konca. Smo se lanskega septembra oddahnili, ampak očitno je bilo prerano . . .

    OdgovoriIzbriši
  3. Odličen komentar.Kaj takega svet ni videl, da predsednik leve stranke meče polena pod noge vsem na levici, naredi vse, da se ne bi pobrala in predstavljala resne alternative sedanji vladi, hkrati pa osladno podpira vse, kar prihaja od tistih, ki so mu pomagali zrušiti njegovo lastno vlado.Levji delež je namreč s svojim podmuklim ravnanjem in odnosom do nekdanjih partnerjev v vladi prispeval kar sam.

    OdgovoriIzbriši
  4. "Lotil pa se je tudi Milana Kučana ter njegovih somišljenikov"

    -Borut Pahor, kakršen že je, je prepričan levičar, socialdemokrat,

    -socialdemokratska stranka je v osnovi le levičarska, čeprav so v njej kot kontinuiteta zadnjih 65 let elementi, ki so po vojni pobili ali pa jih "spravili" na Goli otok, vsaj 2/3 levičarjev

    -le kaj ima opraviti Milan Kučan ter njegovi somišljeniki, s socialdemokracijo? Stanovnik je itak bil pri krščanarjih v mladosti, na starost, nas uči sociologija, pa se vsak pomakne vsaj malo proti desni opciji...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ejga samo spokejte s tem Kučanom. Ni vreden komentarja. Največja cokla v razvoju Slovenije so Kučan in njegovi podporniki. Je edino prav da mu Pahor nalije čistega vina, če hoče Kučan vpliv pa naj sam gre na parlamentarne volitve ne da zadaj špila vodjo marionete. Sicer pa Pahor tudi sam v svojem mandatu pokazal koliko so vredne njegove sposobnosti pri vodenju države. Toliko, da sem zaradi njegovega tako sposobenga vodenja države že zapustil Slovenijo in se ne mislim v kratkem vračat v to gnilo komunistično državo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Tudi če teza o veliki moči nekaterih stricev iz ozadja (Kučan, Stanovnik...)v SD drži, ali ni imel Pahor v 15 letih vso možnost in priložnost svojo stranko modernizirati in iz nje narediti sodobno socialdemokratsko stranko? Če mu to ni uspelo (kot mu ni uspešno voditi države), naj se umakne in da priložnost drugim. Sicer pa mislim, da gre konkretno pri Pahorjevem boju s strici iz ozadja prej za pozo, manipulacijo, s pomočjo katere druge in morda tudi sam sebe zavzeto prepričuje, da njegovi lastni neuspehi niso stvar njegovih (subjektivnih) osebnostnih lastnosti (nesposobnost vodenja, učinkovitega ukrepanja itd.), ampak nekih objektivnih okoliščin (v stranki mu niso pustili, ves čas so ga zatirali ipd.). Janša si ne bi mogel želeti boljšega vodje opozicijske stranke. Človeka, ki je kot Pahor v nenehnem boju sam s sabo in s svojo stranko.

    OdgovoriIzbriši