sreda, maj 23, 2012

Kaj dela minister za gospodarstvo Radovan Žerjav?

Predsednik vlade in večina ministrov nekaj delajo in o njihovem delu ter aktivnostih nas mediji bolj ali manj tudi obveščajo.

Res, da ob teh informacijah o delu predsednika vlade in ministrov od navdušenja in veselja ravno ne skačemo v zrak, vendar imamo vsaj občutek, da delajo nekaj koristnega. Če že ne za vse nas živeče v tej državi, pa vsaj za določen del. Tako vsaj zvemo, da krepimo bratstvo in enotnost z Natom in prvo damo Evrope gospo Merklovo, da gospodje ministri iščejo možnosti kje in kako bi pri naših že tako praznih denarnicah našli še kak evro, nam ga pobrali in namenili za reševanje zbankrotirane države. Zvemo tudi, da pišejo nov zakon o delovnih razmerjih s katerim nas bodo spremenili v kapitalistične tlačane in kapitalistične sužnje, da ga skoraj ni zakona, ki ga ne bi spremenili ali ustrezno dopolnili, da nam pripravljajo zdravstveno reformo, da nam ne bo več potrebno posedati po čakalnicah zdravstvenih domov ampak bomo lepo doma čakali, da narava svoje opravi kar se je namenila.

Povedo nam tudi, da že pišejo novo pokojninsko reformo s katero naj bi nas še v tem letu osrečili. Tu imajo naši vrli oblastniki nekaj hudih težav, ker ne najdejo prave formule kako se rešiti velikega števila obstoječih upokojencev, da bi ti naredili mesto tistim, ki prihajajo. Umrljivost upokojencev je enostavno veliko premala in to bo potrebno nekako urediti. Nekaj vzpodbudnih rezultatov bo na tem področju sicer prispevala zdravstvena reforma in nekaj bo dal tudi pravkar sprejet mega zakon in potem bodo udarili še s povišanjem DDV. Vendar trdoživost slovenskih upokojencev je že prav neverjetna in oklepajo se tega življenja kot da bi bilo ne vem kako lepo in razkošno ter pri tem jim je prav malo mar za vse tiste, ki bi jih oblast v pokoj rada poslala ali bi tja radi šli sami, pa v korpusu upokojencev ni več prostora.

Potem imamo tu še naslednjo nadlogo kot je okrog 140 tisoč brezposelnih, ki jim ta status oblast priznava le kakšnim 112 tisoč. Ostale pa so uvrstili med izbrisane, ker s tovrstnim uvrščanjem imamo v tej državi kar bogate izkušnje in dobro prakso. Hudič pa je, da bolj ko jih brišemo več jih je. Vsakodnevno nam propadajo podjetja in na zavod za zaposlovanje prikorakajo novi kandidati za sezname in nekaj starih članov z list brezposelnih tako tiho prenesemo na listo izbrisa iz evidenc brezposelnih. Zunanji in v številkah prikazan videz razmer v državi le mora biti vsaj malo optimističen.

O veliki večini ministrov te vlade tako vsaj mislimo, da vemo kaj delajo in za kaj se trudijo. Le o enem najpomembnejših ministrov v katerega bi morali polagati največ upanja ne vemo skoraj nič. Kaj torej dela minister za gospodarstvo Radovan Žerjav? Vemo sicer, da občasno zamenja kakšnega javnega funkcionarja in da naj bi se trudil z iskanjem razlogov za zamenjavo še kakšnega in to je v glavnem tudi skoraj vse o čemer nas informirajo mediji. Vemo tudi, da v njegovem sektorju vsak dan propade kakšno podjetje in ga ne nadomesti kakšno novo, čeprav naj bi to bilo za kapitalistični družbeni red nekaj najbolj normalnega. Tako je postal minister za gospodarstvo Radovan Žerjav najbolj skrivnosten minister in o njegovem delu vemo skoraj manj kot o operativnih aktivnostih varnostne agencije Sove.

Povedal nam je sicer, da on ni Božiček, ki bi reševal zavožena podjetja. Pa naj bo vsaj malo dedka mraza in vzpodbudi nastanek kakega novega podjetja v realnem sektorju, če že obstoječih podjetij ne želi vsaj poskusiti reševati. Če se bo trend propada podjetij v njegovem sektorju tako nadaljeval kot smo mu priča v teh njegovih prvih sto dnevih ministrovanja, potem bo za njim ostala gospodarska puščava. Od tega, da se izogiba TV kamer in novinarjev oziroma, če ga že ujamejo, da nam potem preko tega medija v domove pošilja narejeno strog pogled in kakšna dva ali tri odrezave stavke, se slovensko gospodarstvo ne bo opomoglo, se zaposlenost v realnem sektorju ne bo povečala in  proračun ne bo bolj poln. Tudi z javnim kazanjem jeze na sindikate, ki ne delajo nič drugega kot to zaradi česar obstajajo, slovenskemu gospodarstvu kot minister no bo veliko pomagal. Res bi radi videli ali vsaj slišali vizijo ter prebrali program ministra za gospodarstvo Radovana Žerjava iz katerega bi bilo razvidno kdaj lahko pričakujemo vsaj začetek stabilizacije razmer v realnem sektorju in prve znake okrevanja slovenskega gospodarstva ter kako namerava vse to doseči in v kakšnem času? Pustimo ob strani napovedi ekonomskih vedeževalcev OECD in domačih institucij, ker mi bi radi nekaj od tega slišali in prebrali od našega ministra za gospodarstvo, če ga že imamo.

Pa tudi na sebe naj malo pomisli naš vrli minister za gospodarstvo. S čim pa se bo imel pohvaliti, ko bo zapuščal svoj ministrski kabinet, če mu bo v sektorju za katerega odgovarja večino starega propadlo in se ne bo rodilo nič omembe vredno novega? Toliko kot minister za finance Šušteršič na eni strani s svojimi ukrepi privarčuje, bi bil dolžan minister za gospodarstvo Žerjav na drugi strani doprinesti. To bi bilo uravnoteženje javnih financ in ne čečkanje po ustavi.

10 komentarjev:

  1. Nič ne dela, očitno, rad pa pametuje. Najbrž se mu že obnese, saj je, če se ne motim, na lestvici priljubljenosti zelo visoko, skoraj bo prehitel še Tuerka.

    OdgovoriIzbriši
  2. ojej fak, a lahko kdo napiše še bolj pristranski članek??....no razen kakega samooklicanega intelektualca:)

    si prepričan, da za današnje razmere, ki že mejijo na totalen polom, res nima nič prejšna vlada oz. NE!!delo le te???

    OdgovoriIzbriši
  3. Puf, ta je zamenjal masko 100% in res nič ne dela, pametnjakovič domišljavi.

    OdgovoriIzbriši
  4. in misliš,da ta vlada pri neuspehu prejšnje vlade ni imela nič?

    OdgovoriIzbriši
  5. @anonimni ob 12:21,kaj pa ti meniš o delu Radovana Žerjala? No, pokrij mu hrbet, ampak ne s floskulami(bodi malo boljši od njega tozadevno).

    OdgovoriIzbriši
  6. Članek je zelo nepristranski in realističen! Tale Žerjav kot da niti govoriti ne zna. Nekaj mučka in momlja tisti en ubogi stavek pove pa nič!! Ta mi je najbolj čuden od vseh v vladi. Mutni tip. Zelo.
    Sem mnenja, da ima Majer najbolj potrpežljivo ljudstvo na celem planetu. Če bo mu vzel še zadnji kos trdega plesnivega kruha se ne bo oglasilo in pobunilo. On to dobro ve! In to z velikim pridpm izkorišča. Kar tako naprej Slovenija in v nekaj letih ne bo ostalo od nje ničesar razen nekaj sto tajkunov, ki jih je tako pridno pomagal ustvarjati tudi general Majer. Kaj hočemo, ni brez veze beseda vukojebina. Bolj ne bi mogla odgovarjati stanju v katerem je ta mestna državica.

    OdgovoriIzbriši
  7. No ja, na nek način ta članek je višek sprenevedanja to je več kot očitno! anonimni ima tu popolnoma prav!

    1. nikjer v članku niti vsaj z nekaj besedami ne omeni NE-dela prejšne vlade!
    2. niti ne, da je ta na poziciji šele 3 mesece
    3.v prejšnem mandatu smo videli kar nekaj kvazi nekih načrtov, pročevanj, planov, ministrov, ki so se hvalili o silnih miljonih, ki naj bi jih namenjali za to in ono, da ne omenjam super ideje oz. rešive extra pomoči pomurju itd...(seveda so se za vse to in socialni mir fino zadolževali), so danes vidni kje kaki rezultati???
    Pomoje, bi zaradi vsega naštetega pisec moral pokazati določeno stopnjo objektivnosti in to sam povedati, tako pa članek meji lahko bi rekli na skrapucalo, namenjeno zavajanju!!
    še vedno nam bolje koristijo ministri, ki so tiho in po preteklem mandatu lahko pokažejo neke rezultate, kakor pa nakladači brez rezultatov!!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ti pa si nek lolek. Saj avtor prispevka ni delal primerjalne analize med uspešnostjo prejšnje in sedanje vlade in tako ni nobenega razloga, da kaj piše o prejšni vladi. O tej vladi pa kakih hvalnic tudi ne gre pisati, ker to kar je doslej pokazala ni ravno za kakšno hvalo. Seveda pa ima še čas in le želimo si lahko, da bodo res na koncu kakšni pozitivni rezultati.

    Valiti vso krivdo na prejšnjo vlado nima nobenega smisla. Če so se koalicijski partnerji z Janšo na čelu odločili vladati, potem naj vladajo in nehajo venomer stokati in jokati ter se izgovarjati na prejšnjo vlado. Vedeli so kakšnega posla so se lotili in sedaj ima ljudstvo pravico od njih zahtevati rezultate in ne le ukrepov za siromašenje. Vlado, ki bi ljudi popeljala v revščino in državo v propad, je sposoben sestaviti vsak klošar. Vlado, ki pa bi državljanom zagotovila boljše in mirno življenje ter perspektivo, pa naj sestavljajo le tisti, ki se svoje odgovornosti zavedajo in imajo znanje za doseči obljubljene cilje.
    Zaradi mene se predsednik vlade lahko piše Janša ali Pahor, ali J-ankovič ali Žerjav oziroma kakor koli pač že, le sposoben in pošten mora biti. In to kar je obljubil tudi izpolniti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Pisec piše kot bi ta vlada vladala 3 leta in ne tri mesece, mogoče bi to lahko vsaj z besedo omeil!!
    objektivno ni kaj:) Sama ljubezen veje iz članka:)
    meni osebo je všeč, da se enkrat za spremembo minister oz. država ne vtika v "reševenje firm", škoda, da je za to, da smo prišli do tega, morala država skoraj bankrotirati,:)
    od ministra/trov pričakujem predvsem, da država enkrat uredi pogoje za nastajanje novih podjetij, ne pa da se država umešava, tako kot smo to že videli!!

    OdgovoriIzbriši
  10. Eh gospodič avtor, poznavanje ekonomije si že iskazal s tem prispevkom, ki je nič drugega kot populistično pozivanje k nekemu uporu brez cilja. Seveda je lahko nekoga kritizirat po 3 mesecih dela. Pričakuješ rezultate a hkrati ne ponudiš niti priložnosti. Kateri rezultat v gospodarskem smislu pa se vidi takoj..seveda, samo tisti, da zablojeno podjetje rešuješ z državnim denarjem. Niti z besedico se ne spraviš na prejšnji mandat, kjer pravzaprav nismo nič počeli, razen najemali kredite in državo pripeljali na rob finančnega zloma samo zato, da se niso nikomur zamerili in nikomur ničesar vzeli. Žerjav je bil tudi tisti, ki je že v opoziciji podprl pokojninsko reformo, zato je bila tudi sprejeta, a je pozneje padla zaradi hujskaštva nekoga drugega iz politike. Žerjav je tudi edini, ki morda za razliko od ostalih teoretikov ve kaj je to poslovno okolje in da ga moramo narediti ugodnejšega, kajti brez tujih investicij bomo lepo počasi socialno povezani bankrotirali. Ukvarja se s trenutnim stanjem in je dovolj neumen, da se je sploh lotil delati s tako zapuščino. Tega pogorišča od populistov zadnjih 3 let jaz niti ne bi reševal on pa ga vseeno... Prav nič ga ne zagovarjam, vendar tvoj prispevek ne premore niti trohice objektivnosti, zato ga brez težav lahko označim za politični pamflet. Vse to brez da bi se spuščal v podrobnosti in ti razlagal, da brez finančne konsolidacije se bomo tako ali drugače pridružili Grkom, Špancem in Portugalcem...zdaj pa lahko še naprej sanjamo socializem in udobno življenje s popolnoma nekonkurenčnim gospodarstvom...zdaj pa ko imaš čas lahko pregledaš tudi 76 ukrepov za spodbudo gospodarski rasti, ki jih bo v naslednjem mesecu obravnaval parlament...še dobro da ta vlada nič ne dela kajne...še posebno v primerjavi s prejšnjo..:(

    OdgovoriIzbriši