ponedeljek, marec 05, 2012

Zlato fiskalno pravilo !

Danes naj bi se slovenske parlamentarne stranke začele pogovarjati kako v ustavo zapisati določilo o "zlatem fiskalnem pravilu", ki je dogovorjeno z zloglasnim EU paktom.  Zanimivo je, da se o tem zelo pomembnem posegu v ustavo relativno malo govori in še manj komentirajo njegove morebitne posledice. Verjetno se bo razprava razvnela, ko bo znano besedilo predloga ustavne dopolnitev s katerim naj bi Slovenija izpolnila svojo s podpisom pakta dano zavezo. "Zlato fiskalno pravilo" bo verjetno res zlato za kapitalsko finančne in politične elite ter za sanacijo evropske valute evra in za zapolnitev velikih lukenj v evropskih blagajnah. Bo pa skoraj zagotovo toliko bolj železno neizprosno in svinčeno težko za širše ljudske množice predvsem v slabše ekonomsko razvitih članicah med katere seveda spada tudi Slovenija. Dodatno siromašenje ljudi in njivo pehanje v še večjo bedo ter neperspektivnost bo tako dobilo celo ustavno legitimnost. To pa ni več šala.
Pri tem se seveda vse bolj poraja resno vprašanje, če so razlogi za zapis tega pravila v ustavo res le ti kot jih navajajo slovenski politiki ali pa ne gre morebiti za kakšne veliko bolj daljnosežne in celo usodne posledice, ki jih bo ta ustavna sprememba lahko povzročila? Na žalost je odgovor skoraj že znan.
Predvsem sindikati bi morali biti na to zelo pozorni, ker proti ustavi tudi oni ne modo mogli izvajati svojih aktivnosti in se tako izpostaviti nevarnosti, da se jih razglasi za krivce rušenja ustavnega reda in postavi kakšne njihove akcije izven zakona. Slovenija ima še to težavo, da glede posega v Ustavo in porivanja tega pravila med njena določila, nima v parlamentu niti opozicije, ki bi kot pes čuvaj vizionarsko bedela nad tem kaj in kako se bo zapisalo, če se že mora. Tukaj sta Janša s svojimi partnerji in  Pahor s svojo stranko ponovno kot eno. Jankovičevi poslanci PS pa delujejo nekako prestrašeno in negotovo kot da ne bi vedeli kaj naj sami s sabo v parlamentu sploh počno in kakšna je njihova opozicijska funkcija v Državnem zboru.
Kaj se torej dogaja v ozadju in kaj vse se nam pripravlja? Razen dvornih ekonomistov o tem zlatem pravilo zelo malo govorijo resni ustavni pravniki, sociologi, filozofi, politologi in celo mediji mu posvečajo relativno malo pozornosti. Je to slučajno in se ne zavedajo ekonomskih, socialnih, političnih ter drugih posledic te ustavne spremembe oziroma dopolnitve ali pa gre za kaj več in veliko bolj resnega?

2 komentarja:

  1. Zlato pravilo je čista norost. K sreči kaže, da so se odrekli postavljanju meje glede na BDP, http://www.delo.si/novice/politika/slovenija-uvaja-zlato-fiskalno-pravilo.html ampak tudi doseganje uravnoteženega proračuna, ko imaš takšen primanjkljaj, pomeni katastrofalno krčenje izdatkov in to zelo hitro. Odhodke bi morali v letu ali dveh znižati za okoli milijardo in pol. No, na koncu prideš na isto, kot če si določiš zelo nizko mejo zadolženosti glede na BDP.

    Ker davkov nočejo višati, to pomeni samo krčenje in krčenje. Zdaj pa, na hrbtih koga se bo to izvajalo, je jasno že v naprej.

    Vprašanje, če bo vse to varčevanje v Evropi prineslo gospodarsko rast, ali pa še hujšo recesijo.

    OdgovoriIzbriši
  2. Janša je včeraj na TV dejal, da naj bi imela vlada le dve možnosti ukrepanja v primeru, da je ogrožena zaveza "zlatega pravila" in sicer:
    - da zelo zmanjšaš javne izdatke ali
    - da povečaš davke.

    Po pomoti ali pa tudi namerno pa je Janša izpustil tudi tretjo možnost in sicer, da narediš sočasno oboje, da zmanjšaš javne izdatke ter sočasno povečaš davke.In prav to se bo skoraj zagotovo zgodilo v Sloveniji.Z "zlatim pravilom v ustavi" pa bodo tako režimi vsaka nasprotovanja tem in takšnim ukrepom lahko razglasili za proti ustavna in tako proti tistim, ki bi se ali se bodo tako ali drugače upirali, tudi " primerno" ukrepali za zagotovitev ustavnega reda v državi.

    OdgovoriIzbriši