sreda, marec 28, 2012

Slovenske čebele so ponovno masovno umirale!

Slovenske novice, 24.03.2012


Varoja pomorila pol slovenskih čebel

Zdravilo apiguard, ki so ga delili zastonj popolnoma neučinkovito

Varoja naj bi čebelarjem v zimskih mesecih pomorila okrog 75.000 čebeljih družin. To je skoraj polovico vseh čebeljih družin v državi. Kako so dobili to številko sicer nihče ne pove in je skoraj gotovo malo pretirana, res pa je, da je padlo ogromno čebeljih družin. Krivec pa je zagotovo to neučinkovito sredstvo za zatiranje varoje, ki naj bi ga po pisanju časnika predpisal VURS. Kot boste videli v nadaljevanju pa to ne drži.

Dvakrat sem se v svojih zapisih že lotil problematike slovenskega čebelarstva in tudi tokrat se ne morem upreti skušnjavi, da ponovno nekaj napišem o tej problematiki. K pisanju me je vzpodbudil prispevek v dnevniku nacionalne TV, v katerem v glavnem ponovijo to kar smo lahko že pred dnevi prebrali v Slovenskih novicah. Po dodatne informacije sem se tudi tokrat zatekel k svojemu sorodniku čebelarju, ki je o teh stvareh praviloma zelo dobro informiran. V nadaljevanju torej nekaj o tem kaj je v zvezi s tokratnim umiranjem čebel povedal.

Potrdil je resničnost navedb Slovenskih novic in v dnevniku nacionalne TV s tem, da mi je zatrdil, da se sedaj nekdo krčevito trudi krivdo za brezplačno razdeljevanje tega neučinkovitega sredstva za zatiranje čebeljega zajedavca varoje zvaliti na kmetijsko ministrstvo in VURS. Pravi, da je zgodba precej drugačna in da so na skupnem sestanku od Nacionalnega veterinarskega urada ( NVI ) in ministrstva za kmetijstvo to neučinkovito sredstvo zahtevali predstavniki čebelarske zveze Slovenije ( ČZS ) s predsednikom Boštjanom Nočem na čelu  in s svojo zahtevo s pomočjo izsiljevanja tudi uspeli.

NVI je ministrstvu za kmetijstvo najprej pripravil drugačen program v katerem je predvidel drugo in učinkovito sredstvo, ki pa so ga predstavniki ČZS na tistem sestanku ostro zavrnili, ker naj ne bi spadalo med tako imenovane ekološke načine zatiranja zajedavca varoje. In tako se je potem dogodilo, da je ministrstvo za kmetijstvo nabavilo ta neučinkoviti apiguard, ki ga je potem brezplačno razdelilo čebelarjem in za to porabilo približno 1,5 milijona evrov.

Čebelar pri tem navaja, da je to sredstvo neučinkovito  in popolnoma neprimerno tudi za  uporabo v AŽ panjih, ki jih uporablja večina slovenskih čebelarjev. Dodaja še, da je potrebno iz panjev odstraniti iz gornjega dela panja ( medišča ) vse sate in jih nekam shraniti ter ob tem še uspešno zavarovati pred veščo, da jih ne uniči. In kar naj bi bilo najhuje in čebelarjem tega ni nihče povedal, da v tistem času, ko je to sredstvo v panjih, matice prenehajo zalegati in tako ostanejo čebelarji pred zimo brez potrebnih zimskih čebel.

Glavni krivec za to ponovno nesrečno zgodbo masovnega umiranja čebel torej ni ne kmetijsko ministrstvo in ne NVI ali VURS, temveč predsednik ČZS Boštjan NOČ in njegovi kolegi iz vodstva ČZS ( svetovalna služba na ČZS, ki se v celoti financira iz davkoplačevalskih sredstev ), ki so na tistem nesrečnem sestanku prisostvovali in s svojimi izsiljevanji spravili v hudo zmoto stroko, politiko in uradnike na MKGP, čebelarje pa v veliko nesrečo. Tega Noča naj bi pred kratkim ponovno izvolili za predsednika ČZS. Slovenskih čebelarjev očitno prav nobena nesreča ne spametuje.

2 komentarja:

  1. Točno tako kot je zapisano se je tudi zgodilo. Čebelarji so bili grdo zavedeni in sedaj nosijo sami vso škodo. Sestanek na katerem so Noč in drugi s ČZS dosegli to timolovo pašteto, je bil posledica masovnih zastrupitev v Pomurju in izrabili so priložnost, da dosežejo svoje. Sedaj pa valijo krivdo na druge in sami o tem ne želijo več nič slišati.

    OdgovoriIzbriši
  2. Če je Boštjana Noča res kaj v hlačah in če premore vsaj še kanček občutka za odgovornsot, bi moral svojo krivdo priznati in nemudoma odstopiti. Še prej pa iz svetovalne službe ČZS nagnati vsaj enega tam zaposlenega. To kar se je zgodilo v tej zimi ni več šala in Noč mirno ne bo mogel voditi ČZS ter je boljše, da se takoj umakne.

    OdgovoriIzbriši