sobota, marec 17, 2012

Svetovni dan spanja

16. marec - svetovni dan spanja

Svetovni dan zdravja vsako leto opozori na motnje spanja, ki so zelo pogoste in predstavljajo globalni zdravstveni problem. Po statistikah prizadenejo več kot 30 odstotkov celotne populacije in pomembno vplivajo na kakovost življenja. Do sedaj je opisanih okoli 80 različnih motenj spanja, ki lahko prizadenejo vsakega od nas.

Če želite res mirno spati, potem odpovejte vse naročene časopise in revije, odklopite TV, radio in internet ter ne zahajajte v družbo v kateri se politizira. Nekaj dni boste mirno spali, potem pa boste ugotovili, da tako ne gre in se boste vrnili nazaj k svojim dobrim starim navadam, razvadam in potrebam. 
Spite lahko doma v postelji, občasno v tuji postelji, spite lahko s svojo ženo, ženo znanca ali ljubico, na delovnem mestu, v parlamentu, na kakšnih drugih dolgočasnih sestankih, seminarjih konferencah in  podobnih množičnih aktivnostih, ki se jih udeležujete. Prav prijetno lahko zaspite ob spremljanju slovenskih TV programov od nacionalke do velike večine komercialnih.
Zvečer preden se podate na zaslužen počitek v nobenem primeru ne poslušajte poročil ali ne glejte tretjega programa nacionalne TV, ne odpirajte predala v katerem imate odložene še neplačane položnice, ne razmišljajte o tem kaj vas naslednji dan čaka v službi in sploh se izogibajte vsemu kar bi vas utegnilo razjeziti in vam pokvariti mirno spanje.

Vendar bolj kot svetovni dan spanja bi Slovenci nujno potrebovali nacionalni dan prebujenja. V tem času ko mirno spimo in ničesar ne vidimo, ničesar ne slišimo in skoraj več ničesar ne občutimo, se nam pospešeno dogajajo stvari zaradi katerih sami in naši otroci ter morebiti celo naši vnuki dolgo ne bodo mirno spali. Nujno torej rabimo svoj dan takojšnjega ljudskega prebujenja, ker v nasprotnem se nam lahko dogodi, da bomo kar odspali v večnost in zgodovinsko pozabo. 
Reši nas lahko morebiti le še sedanja Janševa vlada, ker je splošno znano, da lačen in ko te zebe, ali ko okrog tebe stokajo in moledujejo otroci, ti na vrata trkajo rubežniki, poštarji s priporočenimi modrimi kuvertami, ti odklopijo elektriko, si domov iz službe prišel z delovno knjižico v rokah, ti po vratih trka policija in se ti dogajajo še mnogi drugi neprijetni dogodki, tudi spati prav mirno ne moreš.

Da bi jutri lahko mirno spali, bomo za to že danes morali nekaj storiti!

Ni komentarjev:

Objavite komentar