ponedeljek, marec 19, 2012

Dobljenega viktorja je treba sedaj odslužiti!

Oddaja Odmevi RTV SLO, dne 19.03.2012,voditelj Igor E. Bergand

Pred dnevi na znameniti in danes že zelo odmevni podelitvi viktorjev, je bil med prejemniki tega prestižnega odličja tudi voditelj Odmevov Igor E. Bergant. Priznam, da sem bil kar malce presenečen nad odločitvijo akademije, ker mi nikakor ni bilo jasno s čim si je Bergant to priznanje in odličje res prislužil. Oddajo Odmevi vodi šele relativno kratek čas in še to krepko okorno in nesproščeno. Že ko se je pojavil v vlogi voditelja Odmevov sem bil kar presenečen in ni mi bilo ravno najbolj jasno kako in predvsem zakaj se je znašel na tem popolnoma drugem in specifičnem področju dela na RTV. Ko je bil obdarjen še z viktorjem pa sem si dopovedoval, da gre verjetno za njegovo prejšnje delo na področju vodenja športnega uredništva ter poročanja s področja športa kjer je bil seveda veliko bolj doma in tudi dober.

Pa ni bilo potrebno dolgo čakati in so se odgovori na nekatera moja vprašanja ponudili kar sami. V današnje Odmeve je kot gosta povabil dr. Cirila Ribičiča, da bi osvetlila zaplete okrog imenovanja za člana Beneške komisije kamor ga je imenovala prejšnja Pahorjeva vlada in čemur sedanja Janševa na prav čuden način nasprotuje. Janševa vlada je najprej sprejela odločitev, da razveljavlja sklep Pahorjeve vlade ter s tem seznani Beneško komisijo. In ker Beneška komisija te okoliščine ni upoštevala ter je dr. Ribičiča ter kolegico dr. Wedam Lukićevo imenovala za člana, je potem Janša javno oznanil, da pač sedaj Slovenija v Beneški komisija nima svojih članov ter da država ne bo poravnala stroškov dela v slovenskih predstavnikov v komisiji. Ob tem pa je predlagal, da naj svoj prav imenovanja v Beneško komisijo dr. Ribičič dokaže po sodni poti na pristojnem sodišču. Nekaj takega je seveda mogoče le v Sloveniji.


Vse to in še kaj sta v oddaji seveda povedala tudi sogovornika Igor E. Bergant in njegov gost v oddaji dr. Ciril Ribičič. Ob zaključku pogovora pa si je voditelj Bergant dovolil nekaj kar me je kot gledalca ne le presenetilo, temveč celo močno osupnilo. Dr. Ribičiču je namreč predlagal, da naj odstopi kot član Beneške komisije in tako razveže ta vozel, ki ga je zelo nespametno zavezal Janša in sedaj meče v mednarodni skupnosti zelo slabo luč na državo Slovenjo ter njeno vladajočo politiko.

Prav očitno je bilo, da je dr. Ribičiča spravil v zadrego in je ta potem dejal, da bo tudi o tem še razmislil. Zakaj pa bi odstopil? To bi bilo najslabše od vsega kar bi lahko storil. Tisti, ki so si sami godljo zakuhali naj jo sedaj sami tudi pojedo. Blamaža je že storjena in ugled države je omajan ter ga tako tudi odstop dr. Ribičiča ne more več popraviti. Prav nasprotno, njegov odstop bi v mednarodni strokovni in politični javnosti  ponovno odprl razprave o tej nesrečni zgodbi.

Od kdaj pa v tej državi že voditelji nekih TV oddaj kadrujejo in to celo v ugledne mednarodne organizacije? Občutek, ki sem ga ob zaključku te oddaje dobil je, da je Igorju E. Bergantu ali njegovemu šefu na RTV SLO, nekdo iz politike naročil, da naj dr. Ribičiča javno pred TV kamerami pozove k odstopu in voditelj je svojo nalogo več kot odlično opravil. Prejetega viktorja je seveda treba sedaj odslužiti.
Od danes si tudi več ne zastavljam vprašanja kako in zakaj se je Bergant iz športnega uredništva znašel v Odmevih.

Ni komentarjev:

Objavite komentar