torek, marec 13, 2012

Kakšni so pravi nameni Pezdirjevih izzivanj in koga v resnici izziva ?



FINANCE, 13.03.2012

Pezdirju do zdaj zaradi kolumne še niso grozili
Rado Pezdir: prijavite me protikorupcijski, takoj!

Presenetila sta me oba današnja naslova v Financah in ko sem že mislil, da sem s to temo končal in prepustil Pezdirja samemu sebi ter njegovim domnevnim podkupovalcem, sta me zbodla oba gornja naslova in vzbudila novo zanimanje. Pa sem najprej pogledal kaj o tem fenomenu korupcije pravi SSKJ: korúpcija  -e ž (ú) dajanje ali sprejemanje nagrad zaradi hitrejšega, ugodnejšega, navadno nezakonitega reševanja uradnih zadev; podkupovanje, podkupljivost

Pa se vrnimo nazaj k navedenim naslovom. Kdo in zakaj naj bi Radu Pezdirju grozil? Dobro, nekateri mediji navajajo, da je pristojnim organom predal tudi imena domnevnih podkupovalcev. Ti pa pa, če seveda sploh obstajajo, menda le niso tako neumni, da bi se sedaj še dodatno izpostavljali in mu začeli celo groziti, ker dobro vedo, da razen imen ničesar drugega pristojnim organom kot so Klemenčičeva KPK ter policija tako ni mogel ponuditi. Prav ta imena pa so v celotni zgodbi najbolj zanimiva in ko jih bo javnost slišala, bi veliko tega lahko bilo bolj jasno. 

Po pomoč sem se zatekel k tistim znamenitim sedmim zlatim vprašanjem kriminalistike in z njihovo pomočjo skušal analizirati to kar doslej iz Pezdirjevih pisanj ter javnih nastopov o tem lahko sklepam:
1. Kaj se je zgodilo? Podkupiti so hoteli rada Pezdirja, da bi jim pri svojem dolgoletnem kolegu in trenutnem delodajalcu njegove žene, ministru Šušteršiču uredil kaj kar bi jim prinašalo neke koristi.
2. Kdaj se je zgodilo? Zgodilo naj bi se nedavno nazaj in javnosti čas  poskusa dejanja podkupovanja ni bil bil bolj določno predstavljen.
3. Kje se je zgodilo? Tudi kraj poskusa dejanja podkupovanja javnosti ni bil natančneje pojasnjen ali opisan. 
4. Kako se je zgodilo?So ga obiskali v službi, doma, na ulici, v kakšnem kafiču? So pristopili direktno k njemu ali so za poskus vzpostavitve kontakta z njim uporabili kakšne posrednike in katere ter v kakšnem razmerju bi Pezdir s temi morebitnimi posredniki lahko bil?
5. S čim se je zgodilo? Najprej smo zvedeli, da s polnimi kovčki denarja. Sedaj o kovčkih Pezdir več ne govori in kot sem v prejšnjem prispevku že zapisal, je svojo taktiko preusmeril od konkretnega k splošnemu.
6. Kdo je storilec? Prav na to najbolj nestrpno čakamo. Bomo sploh kdaj zvedeli za ta imena? Pustimo tokrat ob strani Oblaka, ki se je sam javil in priznal, da je nekomu "moral" nekaj plačevati, da je svojo dejavnost lahko izvajal. Z njim ter tistim, ki je denar prejemal, naj se sedaj ukvarjajo NPU in Klemenčičeva KPK. Če javnost ne bo zvedela za imena oseb, ki so želela podkupiti Pezdirja, potem bo sam v velikih težavah iz katerih se bo težko izvlekel. 
7. Zakaj se je zgodilo? Na to vprašanje nam je seveda Pezdir že v samem začetku zgodbe sam odgovoril in sicer, da bi preko njega pri pri njegovem dolgoletnem prijatelju ministru Šušteršiču dosegli nekaj česar po legalni in zakoniti ter  uradni poti doseči ne bi mogli. 


Sem si s temi znameniti vprašanji lahko kaj pomagal? Ne veliko, ker tistega kar je v tej zgodbi najbolj pomembno ne vemo. To pa so imena ljudi, ki so želeli podkupovati. 

Malo pa se mi že dozdeva, da Pezdirja daje neka nervoza. Je spoznal, da se je zapletel ali pa so mu kriminalisti in na Klemenčičevi KPK, povedali, da so imena, ki naj bi jih dal, sicer super stvar vendar oboji rabijo dokaze. Tudi le za javno oblatiti nekoga rabiš vsaj neke dokaze. Za sodno preganjanje pa rabiš trdne dokaze. Upajmo, da jih Pezdir ima in da jih je pristojnim organom tudi posredoval. Ker če jih doslej še ni imel, potem jih tudi dobil več ne bo. Naslednja nezgoda, ki se mu je zgodila je, da je v to zgodbo proti svoji volji vmešal še svojo ženo, ki jo je na ministrstvu zaposlil njegov dolgoletni prijatelj minister Šušteršič. Vsem, ki ga na to okoliščino sedaj v medijih spominjajo, pa preko medijev ( Finance ) sporoča, da če so prepričani ali vsaj sumijo, da bi tudi to lahko bilo korupcijsko dejanje, naj ga prijavijo. Zakaj pa naj bi njega sploh prijavljali? Saj je ni on zaposlil na ministrstvu. Prijaviti bi potem morali ministra Šušteršiča.

Končno pa, zakaj naj bi to nekdo posebej prijavljal, ko pa je to splošno znano NPU, Klemenčičevi KPK in slovenski javnosti? Naj to zgodbo strokovno obdelajo po uradni dolžnosti brez kakršnih koli posebnih prijavljanj, če obstajajo indici, da bi lahko šlo za koruptivno dejanje. Če si seveda upajo? Ker bog pomagaj tistemu osebku, ki bi si to danes upal ali drznil še posebej prijavljati. V današnjih političnih razmerah v državi si vsi tega kar si lahko dovoli Pezdir ne morejo niti v sanjah privoščiti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar