sobota, marec 10, 2012

Državni uradniki prisluhnite kaj vam preko Slaka sporočajo!

Voditelj oddaje Pogledi Slovenije Uroš Slak je svojo zadnjo oddajo posvetil malomarnim, lenim, podkupljivim, nesposobnim, zbirokratiziranim in sploh največjim parazitom te slovenske družbe, državnim uradnikom. V ta namen je v studio povabil nekaj ministrov in nekaj znanih ter uspešnih slovenskih poslovnežev in se po nasvet zatekel še k ameriškemu ambasadorju gospodu Josephu Mussomeliju. Ja h komu drugemu pa bi!

Kaj je bil namen te Slakove oddaje? Več kot očitno je bilo, da bi prisotni morali kar najbolj očrniti državne uradnike in jih prikazati kot tisti del, ki je najbolj odgovoren za zaviranje slovenskega gospodarskega razvoja in pomanjkanje tujih investicij. Naj sta se Slak in minister Žerjav še tako trudila jima nekako ni uspevalo. Prav tisti del prisotnih, ki so verjetno bili povabljeni v oddajo prav zaradi tega, da bi s svojimi primeri kar najbolj očrnili državne uradnike, so se izkazali za najbolj objektivne in poštene ter so v svojih izjavah pogosto te, vsega hudega krive, državne uradnike jemali celo v bran in z objektivnimi razlogi v nekaj primerih celo opravičevali njihove odločitve in postopke. Slaku in njegovim naročnikom teme, ki naj se v oddaji obdela, se tako ni izšlo kot so si zamislili in želeli.

Kaj pa gledalci? kaj smo mi zvedeli? Malo in veliko. Odvisno od gledalca ter njegovega poznavanja te problematike. Tisti, ki o vsem tem vedo bolj malo so zvedeli, da se je mlad radgonski podjetnik Golar zaradi neke doktorice znanosti na ministrstvu, ki mu ni želela ali mogla ustreči, s svojo dejavnostjo preselil v Avstrijo in da radgonski župan Anton Kampuš laže, ker s podjetnikovo materjo naj ne bi obiskal pristojnega ministra.

Gledalci, ki pa imajo o tej problematiki nekaj več znanja, pa so pogrešali predvsem analizo enega konkretnega primera in na osnovi tega oceno koliko so za kaj v konkretnem primeru res krivi nesposobni, leni, neodgovorni in še kakšni uradniki in koliko krivde pa morebiti tiči v nekonsistentni in nepregledni slovenski zakonodaji. Temu zadnjemu so se vsi izogibali kot hudič križu. Smelo se je v oddaji kritizirati državne uradnike, ni se pa smelo analizirati sistemskih anomalij, ki se jih je v teh dveh desetletjih samostojne države nabralo ogromno in bi se jim sedaj nekateri ministri radi izognili po najkrajši poti. Pa tako na žalost ne bo šlo, ker kaj hitro lahko iz prav patološke ter interesno ciljne prenormiranosti zapademo v pravo pravno anarhijo v kateri bo nekaterim dovoljeno vse in drugim nič. Posledice tega bi lahko bile katastrofalne in nepopravljive. In skoraj bi pozabil, zvedeli smo tudi, da so za mnogo kaj v tej deželi krivi tudi pravniki in da bi bilo potrebno odločanje z njih prenesti na inženirje. O ti sveta preproščina. Pa obrnimo stvar na glavo in zakonodajo naj torej odslej razlagajo inženirji in statiko naj računajo pravniki. pa se nam bo hitro vse skupaj zrušilo na glavo ter nas dokončno pokopalo.
Uroš Slak dovolil si bom skromen nasvet. Lotevaj se tem, ki jih obvladaš in bodi v svojih oddajah vsaj malo korekten ter objektiven. Pa ne dobrikaj in prilizuj se aktualnim oblastnikom na tako ponižujoč način.

2 komentarja:

  1. Plagiator, ali bi objavil, kje si zaposlen.

    Precej pomaga zaradi pristranosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nikoli nisem bil in tudi danes nisem zaposlen ne v javni in ne v državni upravi.
    Če ti pri ocenjevanju pristranosti to kaj pomaga, sen vesel
    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši