sobota, september 29, 2012

V spomin na velikana slovenske narodno zabavne glasbe!

Legenda slovenskih narodnozabavnih godcev Lojze Slak je izgubil svojo bitko z boleznijo na današnji dan 29. septembra 2011.

Rodil 23. julija 1932 v vasi Jordankal blizu Mirne peči na Dolenjskem. Svojo mladost pa je v glavnem preživel pri stari mami na Malem Kalu, kajti Slakova družina je štela deset otrok in mali Lojzek je moral zaradi mamine bolezni od doma, še preden je dopolnil prvo leto življenja

Prelomno leto v njegovi karieri je bilo 1957, ko je prvič nastopil kot samostojni harmonikar na javni radijski oddaji »Pokaži, kaj znaš!« in takoj očaral tako strokovno javnost kot radijsko občinstvo. V letu 1964 se je Lojze na enem od njegovih nastopanj na radiu Ljubljana spoznal s pevsko skupino Fantje s Praprotna in takoj so si bili všeč. Kaj kmalu so priredili nekaj pesmi in se dogovorili za skupno nastopanje. Tako je nastal eden naših najboljših in hkrati najbolj izvirnih domačih ansamblov.

Lojze Slak je za svojo glasbeno ustvarjalnost prejel številna domača in tuja priznanja. Poleg zlatih odličij za prodane izvode plošč in kaset in glasbenih priznanj, kot so Zlati petelin, Zlata čaplja, Slovenski slavček in Lojtrca domačih ter Viktorji, je zagotovo največje priznanje tisto, ki mu ga je podelil predsednik republike Slovenije: Častni znak svobode Republike Slovenije.
.
V domovini je ansambel Lojzeta Slaka postal pojem narodno zabavne glasbe, njihove viže so bile redno na programu vseh radijskih oddaj, še posebno radi so jih imeli poslušalci najbolj popularnih oddaj, kot so bile: »V četrtek zvečer« in »Po željah«. Tudi Slovenci po svetu so oboževali Lojzeta Slaka in ga redno vabili na turneje v ZDA, Kanado in Avstralijo. Zlasti priljubljen je postal v ZDA, kjer je prejel številna glasbena odličja in osvojil celo prestolnico country glasbe – Nashwille.

Med številnimi slovenskimi ljubitelji te zvrsti glasbe bodo skladbe Lojzeta Slaka in njegovih Fantov s Praprotna, od katerih jih je veliko število tudi že ponarodelo,  še veliko let preigravali drugi ansambli in peli ljudje ob različnih priložnostih družinskih ali drugih družabnih srečanjih. V slovensko glasbo je vrnil diatonično harmoniko in s tem sprožil neverjetno množično učenje tega instrumenta med mladimi. Slovenci smo tako ob Avsenikovi kultni polki Na Golici dobili še Slakov kultni valček V dolini tihi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar