sobota, september 01, 2012

Afera »Rode & sin« se vedno bolj zapleta!



Ko sem se na teh straneh prvič spotikal v to zelo zanimivo zgodbo in o tem nekaj napisal, sem ob zaključku izrazil dvom, da bo, takrat še precej skrivnostni Peter S., pristal na test DNK v Ljubljani. Sam sicer nimam prav nobenih izkušenj s tega področja, je pa me na morebitna »zanimiva« ozadja opozoril znanec, ki te stvari malo bolje pozna in pozna tudi nekatere povezave ter možne moči določenih vplivov. Očitno se znanec ni motil in dogodki zadnjih dni kažejo, da bi se kaj takšnega v zakulisju res lahko dogajalo.

Kar na smeh mi je šlo, ko sem prebral, da se je Rodetova odvetnica Nina Zidar Klemenčič šla k dr. Jožetu Balažicu, šefu Inštituta za sodno medicino le »pozanimat« kako ti testi potekajo in še o čem ter pri tem zahteve v imenu svoje stranke ni vložila. O čem takšnem kar se še o takšnih postopkih ne bi vedelo naj bi se torej pozanimala? Kaj bi še lahko bilo takšnega česar tako ugleda in dobro uveljavljena odvetniška pisarna  ne bi vedela in bila seznanjena? Ko sem potem v medijih prebral še nekaj o nekaterih drugih političnih in ideoloških ozadjih, povezavah ter članstvih ljudi, ki že so ali pa naj bi še bili vpleteni v razreševanje te zgodbe, sem v svojem zarotniškem duhu takoj podvomil, da bi Peter S. lahko imel tako neumnega odvetnika, ki vsega tega ne bi vedel ali vsaj predvidel in bi svojega klienta tako naivno poslal v to slovensko volčje žrelo.

Da ima Peter S. najetega odvetnika seveda ni prav nobenega dvoma, ker bi se v kaj takšnega brez res dobre strokovne pomoči spustil le popoln bedak. Da imata Peter S. in njegov odvetnik informativno in verjetno tudi strokovno pomoč v sami Sloveniji tudi prav nič ne dvomim. Torej vesta in poznata najmanj vse to kar vemo mi v Sloveniji in skoraj zagotovo še veliko več od tega. Če bo že do analize DNK prišlo, bo to skoraj zagotovo kje na nekem »nevtralnem« terenu in ne v Ljubljani. Napisal sem »če«, ker se v skrbno prikritem ozadju zagotovo krepko preigravajo tudi druge možnosti razpleta te zgodbe in ni izključeno, da Peter S. »uradno« očeta nikoli ne bo našel, kardinal Rode »uradno«  oče ne bo nikomur in tudi časopisna hiša Delo se tožb, s katerimi jih straši Rode, ne rabi preveč bati.

Veliko je odvisno tudi od odnosa Petra S. do svoje matere in njene skrivnostne bolečine ter od tega kako se je vsa ta leta nosila s tem. Če bo pristal na kompromise in ponujene »pametne rešitve«, bi to lahko bil dokaz, da mu je šlo za publiciteto in mogoče tudi za denar. V to hipotezo pa nekako ne verjamem ravno najbolj in se mi zdi malo verjetna.Razen, če ga s pomočjo tihih in podtalnih vplivnih določenih močnih ter agresivnih povezav in grobih pritiskov sedaj na koncu ne uspejo zlomiti.

V primeru, da pa si Peter S. res želi najti svojega očeta in verjame zgodbi o svojem nesrečnem spočetju, ki mu jo je povedala mati, da se mogoče celo želi na nek način maščevati za materino več desetletno trpljenje in tako tudi sebi olajšati dušo in umiriti svojo vest, potem ga bo težje zlomiti ali prisiliti v kakšne nečastne kompromise.

Celotna zgodba se je že tako nesrečno zapletla, da se iz nje brez močnih dvomov javnosti ter posledic ne moreta več izvleči ne kardinal Rode in ne njegov domnevni sin Peter S. Visoki cerkveni dostojanstveniki in dežurni moralisti vseh barv ter poklicni in amaterski ideologi lahko čvekajo kar jih je volja, strašijo in grozijo ter počnejo karkoli, duh iz steklenice je ušel in nazaj ga brez posledic za vse vpletene ne bo več mogoče stlačiti. Zagotovo pa Ljubljana ne bo tisto mesto v katerem bi ta zgodba dobila svoj končni razplet.

Pravo resnico poznajo kardinal Rode, Petrova mati in veliko od tega tudi Peter S. Odvetnice, odvetniki, predstojniki institutov, veljaki ter javne in še veliko bolj tajne ali pol tajne organizacije in naveze v RKC, mediji in javnost so pri vsem tem le obrobni igralci, ki pa lahko ustvarijo neko novo »resnico«. Pravo ali pa vsak svojo. Odgovor na vprašanje v katero "resnico" na koncu te zgodbe naj verjame slovenska javnost pa lahko najdete v številnih delih Ivana Cankarja.


1 komentar:

  1. Excellent post. Keep posting such kind of information on
    your blog. Im really impressed by your blog.
    Hey there, You have performed an excellent job. I'll definitely digg it and in my view recommend to my friends. I am sure they'll be benefited from this
    site.
    Stop by my blog :: sapphire titanium rings

    OdgovoriIzbriši