petek, april 13, 2012

Vsakih sto let nas kot božja kazen doleti kakšen dr. Šušteršič!

Na začetku prejšnjega stoletja je na Slovenskem strašil in ljudi v obup spravljal dr. Ivan Šušteršič 
( 1863-1925 ), soustanovitelj in nato voditelj Katoliške narodne stranke oziroma Slovenske ljudske stranke (SLS) v času od 1890 do 1917, po ločitvi od nje pa samostojni politik do konca prve svetovne vojne.
Bil je tudi poslanec v državnem zboru na Dunaju, v deželnem zboru Kranjske in deželni glavar v Ljubljani v obdobju 1912–1918. 
Njegovi svobodomiselni ter liberalno usmerjeni sodobniki se so  prijemali za glavo, ko jim ga je kdo le omenil ali ko so samo pomislil na posledice njegovega političnega angažiranja na družbene, nacionalne in socialne razmere na Slovenskem.

Po skoraj sto letih je Slovenke in Slovence ponovno doletela družbena elementarna nesreča v podobi novega, tokrat dr. Janeza Šušteršiča, ki se je rodil 29. decembra 1966 v Ljubljani. Ekonomijo je študiral na Univerzi v Ljubljani, kjer je pridobil doktorat iz politične ekonomije tranzicije. Bil je tudi gostujoči študent na Univerzi v Zürichu. 
Med letoma 2001 in 2007 je bil direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Bil je tudi podpredsednik odbora za reforme in nacionalni koordinator za lizbonsko strategijo. Od leta 2005 do leta 2007 je bil podpredsednik Odbora za ekonomsko politiko pri Svetu EU v sestavi finančnih ministrov. V času prve Janševe vlade je bil tudi namestnik vodje odbora za reforme, ki je pripravil predlog gospodarskih in socialnih reform za vlado, leta 2003 pa eden od ustanovnih članov Slovenskega makroekonomskega foruma (SMF), v katerem so se z namenom spodbuditve ekonomskega raziskovanja in javne razprave o aktualnih gospodarskih vprašanjih zbrali ekonomisti mlajše generacije.
Šušteršič je eden od ustanovnih članov Državljanske liste Gregorja Viranta in njen podpredsednik. Na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah je za poslanca kandidiral v volilnem okraju Koper, a ni prišel v DZ, postal pa je finančni minister v drugi Janševi vladi.

Kot vse kaže bodo tudi posledice političnega angažiranja novega dr. Šušteršiča, ki nas je doletel na začetku tega stoletja, najmanj podobne posledicam njegovega predhodnika, če ne še veliko hujše in usodnejše.


Ni komentarjev:

Objavite komentar