četrtek, oktober 18, 2012

Vprašljivo prijateljstvo in še bolj skupne vrednote!



Vir: Spletni portal SLS

Predsednik SLS mag. Radovan Žerjav se je srečal s predsednikom SPO Vukom Draškovićem

oktober 2012 –  Predsednik SLS mag. Radovan Žerjav se je ob robu dvodnevnega ministrskega delovnega obiska v Republiki Srbiji včeraj, 5. oktobra, srečal tudi s predsednikom SPO Vukom Draškovićem. Žerjav se je na razgovoru zavzel za nadaljnjo krepitev sodelovanja s stranko SPO, s katero SLS deli temeljne programske vrednote in razvojne usmeritve, povezuje pa ju tudi globoko spoštovanje do evropskega kulturnega prostora in demokracije.

 Plagiator se bo komentarja vzdržal in vam v branje raje ponujam kaj o tem "velikem prijatelju" SLS v Srbiji piše Wikipedija:

1989. godine, Drašković i njegov kum Vojislav Šešelj osnivaju stranku pod nazivom Srpska narodna obnova, koja je imala otvoren četnički program. Međutim, kumovi su se uskoro posvađali pa se stranka raspala. Sljedeće, 1990. godine, Drašković osniva Srpski pokret obnove koji je tijekom te godine postao najmasovnija oporbena stranka tadašnjem režimu predsjednika Srbije, Slobodana Miloševića. Za prosinac te 1990. raspisani su prvi višestranački izbori u Srbiji. Drašković, kao predsjednički kandidat, više nego uvjerljivo gubi od Miloševića a SPO osvaja 19 zastupničkih mjesta u Skupštini Srbije.

Početkom 1991. godine, srpska državna televizija (pod potpunim Miloševićevim nadzorom) organizirala je hajku protiv Draškovića, koji u znak prosvjeda najavljuje za 9. ožujka te godine oporbeni skup u središtu Beograda. Milošević je odlučio razbiti skup, te su njegove policijske snage brutalnom silom to i učinile. Tijekom demonstracija, dvije osobe su poginule. Navečer, u središtu Beograda pojavili su se tenkovi. Drašković je tada prvi put uhićen, ali je pušten poslije nekoliko dana (poslije pritiska beogradskih i niških studenata i mirnih demonstracija).

U jesen te godine, u doba žestokog rata u Hrvatskoj, Drašković organizira paravojnu skupinu pod nazivom Srpska garda i šalje je na ratište. Drašković je u to vrijeme iskazivao otvorene srpske suprematističke stavove, tvrdnjama da su Srbi na ovom jugoslavenskom prostoru biološki najjača nacija, historijski najutemeljenija.[1]



Ni komentarjev:

Objavite komentar