torek, oktober 09, 2012

Bolj kot denar je za dobro TV oddajo potreben dober voditelj!



Napredek tehnologij v prenosu TV programov nam danes omogoča spremljanje raznih nacionalnih ter tudi komercialnih in kabelskih programov. Ne ustrašite se, ker nimam namena primerjati slovenskih komercialnih in kabelskih programov, ki jih vse po vrsti in vse skupaj lahko označim z eno samo besedo - beda. Še sreča, da je nekdo nekoč izumil daljinca, ki nas prav blagodejno rešuje. Res si težko zamišljam, da bi moral vedno, ko me začnejo moriti z zateženimi reklamami ali še s slabšim in vse prepogosto z že prav slaboumnim programom, vstajati in stopati do TV aparata ter ročno preklapljati. Menda bi se kar cel večer sprehajal od kavča pa do televizorja in nazaj.

V glavnem me najbolj zanimajo politično informativne oddaje in danes želim predstaviti ter medsebojno primerjati tri takšne precej sorodne, ki jih bolj pogosto spremljam in jih predvajajo tri različne TV v treh različnih državah.

Začnimo kar doma v Sloveniji. Ena takšnih oddaj je Pogledi Slovenije, ki jo na RTS ( nacionalna TV ) pripravlja in vodi Uroš Slak.





Naslednja je oddaja hrvaške HRT ( nacionalna TV ), ki nosi naslov V nedeljo ob dveh, ki jo pripravlja njihov novinar Aleksandar Stankovič.






In tretja je oddaja srbske TV happy:) ( Srečna televizija – komercialna TV ) z naslovom Cirilica, ki jo pripravlja in vodi novinar Milomir Marić.




Ker so oddaje na sporedu v različnih časovnih obdobjih jih seveda lahko vse tudi spremljam. Občasno kakšno tudi izpustim, ker pač ni časa ali pa enostavno pozabim nanjo. Verjetno želite sedaj prebrati katera mi je najbolj všeč in jo najraje gledam? Pravzaprav so vse tri gledljive s tem, da je naša slovenska ( Slakova ) Pogledi Slovenije daleč najslabša.

Če bi stopnjo demokratičnosti in novinarske svobode v državi v kateri je posamezna TV,  ocenjeval po temah, ki jih posamezne oddaje obravnavajo ter po načinu vodenja in vprašanjih, ki jih voditelji zastavljajo gostom ali po izbiri gostov, ki si jih v oddajo povabijo, potem bi moral za najbolj demokratično državo razglasiti kar Srbijo, za njo Hrvaško in Slovenija bi pristala daleč na zadnjem mestu.

Voditelja Marić ( happy TV ) in Stankovič ( HRT ) delujeta suvereno, kulturno, odločno, hladnokrvno, strokovno, pogosto s prav zanimivimi humornimi vložki, goste stiskata z jasnimi in krepko neprijetnimi vprašanji in jim ob tem ne dovolita izmikanj. Oba dokazujeta, da se gostov ne bojita in pred njimi ne kažeta nekega strahospoštovanja in si ne dovolita, da bi gledalec dobil vtis, da se kakšnim gostom prilizujeta in druge spet neusmiljeno mrcvarita. Odlikuje pa ju tudi zelo široka splošna in strokovna razgledanost in si ne dovolita, da bi katerega od njiju gost spravil v neugoden položaj. Če pa se jima kaj takšnega le dogodi, pa sta se iz takšnega položaja v stanju izviti na prav inteligenten ter prefinjen in pogosto tudi humoren način. Vredno ogleda.

Pravo nasprotje pa so Slakove oddaje Pogledi Slovenije, v katerih voditelj pogosto nastopa živčno in tudi arogantno do posameznih gostov. Gledalec ima pogosto občutek, da je Slak z gosti in njihovimi nastopi zadovoljen le takrat, ko govorijo tako in na način kot on misli, da morajo govoriti in tisto kar on misli, da je prav, da povedo. Posamezne goste med govorjenjem prekinja ali nekaterim v celotni oddaji da le enkrat samkrat besedo in še takrat v strogo odmerjenem obsegu. Opaziti pri Slaku pa je tudi mogoče, da je veliko bolj milosten in prijazen do gostov, ki so bliže njegovim osebnim pogledom ali politični oziroma vladajoči opciji in trd ter neusmiljen do gostov, ki predstavljajo opozicijo ali pa so že v naprej obdolžene in medijsko obsojene osebe. Pogosto kot gledalec dobim prav neprijeten občutek, da želi voditelj Uroš Slak v isti sapi pred TV kamerami odigrati kar vlogo tožilca in sodnika sočasno ter tudi že izreči javno sodbo.

Veliko krat se tako sprašujem kako, da slovenska nacionalna TV ni v stanju slovenskim gledalcev ponuditi oddaje, ki bi vsaj približno bila na tako kvalitetni ravni kot jih delata Marić na srbski TV in Stankovič na hrvaški TV? 

Ni komentarjev:

Objavite komentar