nedelja, november 25, 2012

Radovan Žerjav napovedal odstop z mesta predsednika stranke SLS!

Vir: Sobotainfo.com , sobota, 24. november

Predsednik SLS Radovan Žerjav je sporočil, da se na kongresu stranke ne namerava več potegovati za predsedniški položaj. Kljub temu želi ohraniti ministrstki stolček.
Stranka SLS v teh dneh doživlja burne trenutke. Po tem, ko so pred nekaj dnevi iz stranke izključili mariborskega župana Franca Kanglerja, je danes Radovan Žerjav člane stranke obvestil, da se umika s predsedniškega položaja. 
Odločil se je, da na kongresu stranke, ki bo 2. marca prihodnje leto, ne bo kandidiral za predsednika stranke, s čimer želi razbremeniti in razelektriti situacijo v stranki. Hkrati želi ostati minister za gospodarski razvoj in tehnologija, v kolikor bosta stranka in koalicija ocenili, da je to smiselno.

Po zadnjih dogodkih v stranki SLS novica ni posebej presenetljiva. Nekateri člani stranke so občasno že dalj časa izražali določena nestrinjanja s politiko in načinom vodenja stranke. Žerjavov način vodenja stranke je šel še najbolj v nos bolj desno usmerjenim jastrebom, ki so se le stežka sprijaznili, da so morali stranko zapustiti stari in zaslužni člani. Načini in metode s katerimi je Žerjav čistil stranko so bili zanje nesprejemljivi. 

Mnogi so se verjetno tudi sami čutili ogrožene, ker jih je med njimi kar veliko takšnih, ki se jim je skozi njihovo večletno politično delo in aktivnosti na glavah nabralo kar nekaj masla. Skozi čas so se seveda tudi v stranki SLS skovala mnoga interesna in druga koristoljubna prijateljstva ter zavezništva in ko je Žerjav počasi začel zadirati v te povezave, je seveda povzročil povratni obrambni efekt teh močnih in vplivnih strankarskih ljudi in njihovih interesnih frakcij.

Sam sem takrat, ko so v SLS Žerjava izbrali za predsednika stranke zapisal, da ni bil izbran za to, da bo "vodil stranko", temveč predvsem zaradi tega, da bi neki drugi ljudje in krogi iz ozadja preko njega vodili stranko. Očitno se takrat nisem motil in gospe ter gospodje v stranki so sedaj spoznali, da hudič šalo jemlje in je ponovno stvari potrebno vzeti v svoje roke. Pred Žerjavom je bila stranka SLS v javnosti že precej na slabem glasu in njena javna podoba ter ugled sta se pod Žerjavovim vodenjem začela vidno izboljševati. Stari strankarski prdci, ki so pred časom stranko spravili na zelo slab glas, si očitno sedaj želijo svoje privilegije in vpliv nazaj in to bodo marca naslednjega leta verjetno tudi dobili. Rok trajanja Radovana Žerjava kot predsednika stranke SLS se torej izteka in ni razloga za kakšna obupavanja, ker je tako bil določen le za enkratno uporabo.

Navedbi nekaterih imen, ki so zaslužni za napovedani Žerjavov odhod z mesta predsednika stranke SLS sem se namenoma izognil, ker jih malo bolj informirana javnost tako dobro pozna. Žerjav pa si bo potem lahko oddahnil, ker res ni imel niti enega samega razloga, da bi bil posebej ponosen na dobršen del starih politikantskih in ideoloških strankarskih fosilov, ki so ga obkrožali in se mu v obraz hinavsko slinili, za hrbtom pa kovali zaroto proti njemu.

2 komentarja:

  1. Ah, SLS, stranka, ki bi lahko bila velika pa to ni. Z vsemi župani, z vso strukturo na terenu je le privesek v SDS-ovi koaliciji. Pa bi to lahko bilo drugače. Žerjav je gotovo marsikaj naredil, ampak vse premalo, da bi jo spremenil v vodilno stranko na desni sredini.

    Tako da, čeprav je Žerjav bolj zmeren, se mi zdi, da pa za samo stranko ni ne vem kako uspešen. Ampak to je z mojega zornega kota bolj z leve strani političnega prostora. Bi pa mnogo raje videl SLS s 25% podpore in SDS s 5%.

    OdgovoriIzbriši
  2. Eden redkih politikov, ki je zna reči bobu bob, nisem simpatizer njegove stranke, v začetku devetdesetih let je v njej bilo res vse in je doživela kar nekaj shujševalnih kur, ko so se posamezniki selili drugam, Žerjavovo odločitev pa razumem, če pri delu ni rezultatov, se lotiš česa drugega.Vsak ima svoje meje, in če nočes upogniti hrbtenice, ti ne preostane drugega, kot oditi. Škoda, da je tako malo Žerjavov in tako veliko drugih peteličkov, ki kikirikajo vsak na svojem kravjaku.

    OdgovoriIzbriši