ponedeljek, november 05, 2012

Napočil je čas, ko se je potrebno začeti pogovarjati o pomembnih rečeh in ne več o kapitalistično izkoriševalskih lažeh!

GLOBUS, HR, 05.11.2012


Fašizam će se vratiti u Europu

Ugledna američko-francuska politologinja i angažirana intelektualka primila je u svojem domu u Parizu Globusove novinare i iznijela sumornu sliku nove Europe: sve je spremno za najcrnji totalitarizam
Susan George američko-francuska je politologinja, aktivistica, autorica barem 15 knjiga s društvenim temama, angažirana intelektualka i društvena analitičarka koja je upravo objavila novu knjigu “Kako pobijediti u klasnom ratu”. Njezin politički bestseler “Njihova kriza, naša rješenja”, preveden na dvadesetak jezika, secirao je uzroke situacije u kojoj se svijet danas nalazi.

Susan George počasna je predsjednica Trans­nacionalnog instituta koji okuplja svjetske znanstvenike, oštra kritičarka MMF-a, Svjetske banke i neoliberalizma. Utemeljiteljica je francuskog ATTAC-a i antiratna aktivistica te kritičarka korporativne pohlepe.

U kojim su područjima globalni problemi danas najmanje rješivi?

- Ovo je vrlo složen svijet u kojemu je veliki problem, koji ujedno i najmanje primjećuju oni koji odlučuju, ekološki problem i problemi zagađenja. Znamo sve podatke i sve brojeve, znamo da trošimo više nego što planet može obnoviti i da u interesu brzog profita i zarade uništavamo zalihe koje nisu vječne i ne znamo do čega će sve ovo dovesti.

Sve su to stvari koje se tiču svih, a o njima se ne brine dovoljno. I ne znaju što se može dogoditi i kako se stvari mogu mijenjati. Ako se poremeti Golfska struja, Europa može doživjeti strašne zime. I naravno, stvari se onda na kraju uvijek rješavaju tako da netko treba tehnički sanirati štetu; sve su to vatrogasne mjere i gubljenje vremena temeljeno na uvjerenju da tehnička rješenja sve mogu zaustaviti. Kad se protivite zakonima fizike, kemije i biologije, nećete pobijediti.

To je najveći problem.

No, imamo ih još; nejednakosti rastu sve više i posvuda. Neoliberalna doktrina funkcionira posvuda. Arapsko proljeće je u tom smislu bilo izuzetak, ali oni imaju drugih problema kao što je nepostojanje odvajanja crkve od države. Dakle, siromaštvo ne opada, naprotiv, pojavljuje se posvuda u svijetu. U Sjedinjenim Državama danas je više siromaštva i nejednakosti nego što je bilo prije 25 ili 30 godina.

Financijska tržišta preuzela su kontrolu nad svim državama i njihovim liderima i čovjek se zapravo pita, a čemu nam onda, na kraju krajeva, ti političari i služe. Ako ne mogu reći ne – a naročito ne mogu reći ne financijskim tržištima ili naftnoj industriji, ako ne mogu ništa ulagati zato što su potpuno opterećeni dugom, ni o čemu se drugome ne razgovara nego o rezanjima kojih mora biti sve više.

Sad smo opet na tragu nekog novog groznog sporazuma koji je nastao samo zato da bi gospođa Angela Merkel svojim biračima mogla reći – pogledajte samo kako sam stroga prema ovim Club Med državama, opustite se, vi radišni Nijemci, i slobodno krivite te lijene i pohlepne Talijane, Grke, Francuze i ostale za sve ono što se sada događa.

***
Logično vsebinsko nadaljevanje predhodnega objavljenega prispevka. Objavljam le manjši del v Globusu  (HR ) objavljenega obširnega intervjuja z znano in mednarodno ugledno strokovnjakinjo. V slovenskih medijih takšnih in podobnih člankov in pisanj ne morete prebirati ali intervjujev s pomembnimi mednarodnimi strokovnjaki, ki ne izbirajo besed in ki vedno bolj glasno ter javno opozarjajo na nevarnosti v katere drvi Evropa in mi skupaj z njo.

Ni komentarjev:

Objavite komentar