ponedeljek, december 03, 2012

Volitve predsednika države skozi prikaz nekaj številk!


S prikazovanjem številk so vedno lahko težave. Nek rezultat pač predstavljamo in prikazujemo kot nam v danem trenutku najbolj odgovarja. Če pa smo do številk korektni ter pri tem še upoštevamo, da so za temi številkami konkretni ljudje in že zaradi tega z njimi ne manipuliramo, potem nam lahko zelo veliko povedo.

Kliknil sem na spletno stran DVK in si malo bolj natančno ogledal kaj v resnici sporočajo včerajšnje volitve predsednika države. Ker nisem statistik in ne matematik pa tudi politični manipulator ne, sem pač tam zapisane številke mehanično uporabil za prikaz dejanskega in realnega dogajanja na včerajšnjih volitvah.

In tako predstavljen prikaz rezultatov volitev je seveda veliko bolj neprijazen do zmagovalca volitev ter seveda še veliko bolj do poraženca. Pustimo tokrat ob strani preciznost decimalk in za našo uporabo v nekaterih primerih prikaza upoštevajmo tako, da kar je pod 0,5 zaokrožimo navzdol in kar je več kot 0.5  pa navzgor. To smo torej rešili, sedaj pa se posvetimo tem nesrečnim številkam in si jih malo oglejmo kaj nam sporočajo in na kar nas opozarjajo.

Pravico glasovanja je imelo 1.711.466 volivcev kar je seveda 100%. Volitev se je udeležilo 717.894 volivk in volivcev kar pomeni, da je bila volilna udeležba 42%. Ker pa je bilo kar 2% neveljavnih glasovnic, je naša prva ugotovitev, da je glas obema kandidatoma poklonilo le 40% volivk in volivcev. To pa je, priznajmo, hudičevo malo.

DVK ugotavlja in sporoča, da je kandidat Borut Pahor dobil 67, 44% glasov tistih, ki so glasovali in kandidat dr. Danilo Türk 32,56%. Ker pa mi nismo DVK in ker nas ob legalnosti zanima tudi moč legitimnosti, tako seveda ne moremo kar odmisliti tistih 60% volivk in volivcev, ki nobenemu od kandidatov niso poklonili glasu. Kandidata sta upoštevaje vse volivke in volivce s pravico voliti dobila: Borut Pahor 27.70% in dr. Danilo Türk 13,37% glasov vseh državljank in državljanov. Manj kot 28% volivk in volivcev je torej izvolilo novega predsednika države. To pa je zelo zaskrbljujoče in ne ravno optimistična popotnica novemu predsedniku ter celotni slovenski politiki.

Le 40% slovenskih volivk in volivcev je izkoristilo svojo pravico voliti predsednika države. Vprašanje, ki se postavlja pa je, zakaj te pravice ni izkoristilo kar 60% volivk in volivcev? Na to vprašanje ne bo tako lahko dobiti pravega strokovnega odgovora. Pa ne zaradi tega, ker vzrokov tako ogromne abstinence volivk in volivcev neodvisna stroka ne bi bila sposobna ugotoviti ter jih razčleniti, temveč, ker ji aktualna politika tega enostavno ne bo dovolila. Tako bomo sedaj državljanke in državljani verjetno ponovno obdarjeni z vsaj dvema vrstama analiz, s katerimi nas bodo skušali prepričati razni desni in levi analitiki in mi jim bomo seveda, tako kot največ krat doslej, poklanjali vero v skladu s svojimi političnimi ter ideološkimi osebnimi prepričanji. Če že mora v tej državi vse biti lahko levo ali desno, zakaj takšna ne bi mogla biti tudi stroka? Naj ima vsak svojo in vsi bomo zadovoljni. Vsaj nekaj časa. Ker včerajšnje volitve so pokazale, da tisto kar je bilo še predvčerajšnjim levo, je včeraj v glavnem postalo desno. Levo pa je v glavnem včeraj večinsko nekam poniknilo. Le ugibamo lahko kaj pa je dejansko tisto kar je včeraj ostalo doma?

2 komentarja:

  1. Sami politični analitiki, ki se jih ne bi sramoval niti Miheljak. Prosim, naštejte mi tri aktualne leve in tri aktualne desne politike. Odnos do NOB me ne prepriča. Rad bi tudi razlago, zakaj je nekdo levi in zakaj desni, kje pa se začne fašizem.

    OdgovoriIzbriši
  2. (((Le ugibamo lahko kaj pa je dejansko tisto kar je včeraj ostalo doma?))))

    BROZGA !

    OdgovoriIzbriši