nedelja, december 30, 2012

HOREX: tokrat pa nekaj za dedke in vnuke starih motorističnih nostalgikov!

Se še kdo spomni tega znaka na nekoč zelo znanih motornih kolesih? V prvi polovici petdesetih letih prejšnjega stoletja je bilo motorno kolo znamke HOREX pojem in zelo željen prestižni simbol slovenskih ljubiteljev hitrih voženj ter vonja bencina.

Nemci se svoji tradiciji le redko izneverijo. Presenetili so tudi tokrat in na trg po nekaj desetletjih ponovno poslali motorna kolesa te znamenite znamke.


HOREX VR6 Roadster ( 1218 ccm ) je na voljo v štirih različnih barvnih kombinacijah s pomlajeno blagovno znamko in prav po nemško neodvisno samozavesten ter sodobno drugačen od svojih starih sester in bratov

Pa še ogled tega novega lepotca od blizu:

Motorna kolesa HOREX bodo motoristični  navdušenci hitro prepoznali kot nekaj kar je zelo osvežilo motoristični trg in prepričan sem, da jih bomo tudi na slovenskih cestah kmalu videli. 
Znamenita in pri vaših dedkih zelo priljubljena HOREX regina, 400 ccm, letnik 1954. Pokažite jim to fotografijo in jih spomnite na njihova nekdanja lepa ter neponovljiva mlada motoristična leta. Malo jih je bilo, ki so si takrat to lepotico lahko privoščili. Veljala je za pravi ubijalski cestni stroj. 


Horex imperator, 500 ccm, letnik 1951, pa je je bil nekaj o čemer so naši motoristično navdušeni dedje lahko le sanjali. Nimam podatkov koliko teh takratnih lepotcev je vozilo po slovenskih makadamskih ter redkih asfaltnih cestah. Bilo pa jih je, tako pravijo, nekaj mogoče opaziti tam v drugi polovici šestdesetih let. Precej pogosti pa so bili imperatorji 350 ccm in jih pri ljubiteljih starodobnikov lahko še vedno najdemo ter si jih ogledamo.

Kaj več bi o usodi številnih Horexov, ki so jih nekoč vozili navdušeni Slovenci, vedeli povedati ljubitelji starih in obnovljenih motornih koles. Na njihovih srečanjih sem nekaj Horexov  opazil, vendar relativno malo glede na njihovo nekdanjo popularnost in prestižnost. Motorna kolesa HOREX so v svojem času zahtevala spoštovanje še tako zelo izkušenih takratnih motoristov in tisti, ki so jih vozili, so radi povedali, da z njimi šale ni. 

Pa še nekaj za tiste res prave nostalgične motoristične  sladokusce:

Letnik 1926



 

 Horex S5, letnik 1938

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar