petek, december 14, 2012

Franček pa menda ne tudi ti?

Vir: DELO.si, 14.12.2012

Naslov prispevka: Franc Kangler kopiral od začetka do konca

Plagiator ves nesrečen ugotavlja, da ga premeteni konkurenti vse bolj ogrožajo. Kamor koli se ozreš in v kateri koli oblastni organ brcneš, iz njega kot jata vrabcev iz grma, izletijo sami plagiatorji, ponarejevalci, prepisovalci, prevaranti in drugi, navedenim sorodni, prefrigani tiči.

Tako danes spletno Delo poroča, da se je v našo veliko bratsko plagiatorsko druščino, kot vse kaže, vpisal tudi mariborski župan v odstopu in državni svetnik na čakanju, Franc Kangler.  Svojo diplomsko nalogo naj bi vrli in iznajdljivi možakar sestavil po sistemu kopiraj-lepi in nekaj malega v njej celo sam napisal. Pa za to ni kriv "avtor", temveč bi v bodoče kazalo za takšne izdelke okriviti kar računalnik in v njega instalirane programe, ki to omogočajo in seveda ob tem še to hudičevo novodobno pogruntavščino imenovano internet, ker vse kar rabiš tam z lahkoto najdeš.

Zakaj bi se torej nekdo mučil in trudil z raziskovanjem ali pisanjem nečesa kar je že najdeno in nekje napisano? To bi res bila čista izguba časa in v nič pognane veliko osebne energije, ki se ju da porabiti za kaj veliko bolj koristnega. Če je bilo že zdavnaj ugotovljeno, da je zemlja okrogla, zakaj bi sedaj še neka jata profesorjev od mene zahtevala, da to še enkrat ugotovim? Tega pa res ne razumem.

Nikomur pa ne pade na misel, da bi "avtorja" izdelka, ki mu nekateri nevoščljivci in nesposobneži očitajo ponaredek, ali kot se temu strokovno reče plagiat, pohvalili kot nekoga, ki je umno uporabi znanje svojih predhodnikov ter ga umestil v današnji čas ter vsakodnevno prakso. Tak avtor si v resnici zasluži posebno družbeno priznanje, ker je bogatim znanjem in vedenjem iz preteklosti, ki  so bila že obsojena na pozabo, dal priložnost, da ponovno oživijo in obogatijo sodobno znanost. To je dialektika časa, razvoja in znanosti, ker tudi avtorji prejšnjih znanj so svoja vedenja črpali iz znanj svojih predhodnikov, kot je sedaj naš Franček nekaj teh znanj povzel po njih.

Očitek, da v kakšnem takšnem diplomskem delu niso navedeni avtorji ter viri prejšnjih znanj, je nekorekten in nepravičen. Saj bi potem celotna diplomska, magistrska ali celo doktorska dela bila sestavljena le iz seznamov avtorjev in virov predhodnih znanj in zapisov ter novodobnemu avtorju niti za uvod, zaključek in podpis svojega dela, ne bi več ostalo prostora. Se vam profesorji, ki bi te več tisoč strani dolge sezname starih avtorjev in virov potem morali prebirati, res nič ne smilijo?


Ni komentarjev:

Objavite komentar