ponedeljek, marec 12, 2012

Žrtve prometa in rakavih obolenj !


Rak bi po predvidevanjih strokovnjakov Svetovne zdravstvene organizacije v dveh letih po številu umrlih pacientov prehitel bolezni srca in ožilja ter postal najpogostejši vzrok smrti v svetovnem merilu. Skrb vzbujajoča pa je tudi ugotovitev, da bi se lahko število rakavih bolnikov in smrti zaradi raka do leta 2030 celo podvojilo.

Masovna obolevanja in umiranja zaradi številnih pojavnih oblik raka  so tudi v Sloveniji v ogromnem porastu ter je ta tema ves čas nekako v ozadju, prikrita ter le v strogi domeni ozkih strokovnih krogov in ob tem še polna raznih, tudi najbolj neverjetnih, manipulacij in prikrivanj. Če se ozremo malo nazaj bomo hitro ugotovili, da smo pred leti med povzročitelje raka prištevali vse od paradižnika pa danes do kajenja, mobilnega telefobna in nezdravega načina življenja. Skoraj je ni hrane ali kakšnih človekovih navad in razvad do tehničnih in drugih pripomočkov, ki vsaj enkrat ne bi bili strokovno ter medijsko obsojeni, da bi lahko povzročali raka.
Pred dnevi smo v Sloveniji nekaj dni ponovno malo bolj javno govorili o tej nesreči sodobnega človeka in seveda ostali v glavnem le na načelni ravni razprave o tem problemu in na koncu ponovno obsodili za nastanek raka naše nezdravo življenje. Skoraj nič ali le zelo malo pa smo govorili o tem, da v državi skoraj nimamo več čiste in zdrave pitne vode, da imamo po mestih vsak dan slabši zrak, da kmetijski sektor vsako leto po poljih, sadovnjakih, vinogradih in še kje zlije na tisoče in tisoče litrov ali raztrosi tone in tone kilogramov najnevarnejših strupov in raznih umetnih gnojil. Prav tako nismo veliko govorili o legalnih in črnih deponijah raznih zelo strupenih industrijskih odpadkov, ki so se tam nekontrolirano kopičili dolga desetletja in za mnoga se niti ne ve kaj vse v resnici skrivajo. Tudi o tem kaj vse kupimo v raznih marketih skupaj z zelenjavo, sadjem in drugimi prehranskimi artikli nismo kaj veliko govorili. In še o mnogo čem nismo skoraj nič govorili pa bi morali.
Zakaj o teh stvareh ne govorimo je seveda znano. Če bi si v družbi privoščili govorjenje o tem, potem bi sočasno morali govoriti tudi o povzročiteljih teh nevarnosti in o tem kako jih vsaj močno omejiti, če že popolnoma teh nevarnosti odpraviti na kratki rok ni mogoče. Zanimivi so tudi strokovni krogi, ki bi na premnoga vprašanja morali podati konkretne odgovore, pa se izgovorijo z znanim izgovorom "ni dokazov, da nekaj povzroča raka". Pa jim tokrat mi odgovorimo z odločno trditvijo, da pa tudi ni "dokazov, da nekaj od tega ne povzroča raka". Njihova naloga je, da strokovno dokažejo svoje in ne naše, da dokazujemo svoje domneve in strahove.

Državni organi in slovenski mediji vse leto skrbno preštevajo in klasificirajo vse umrle v prometnih nesrečah na slovenskih cestah. To početje opravičujejo z generalno prevencijo s katero naj bi želeli vplivati na vse udeležence v prometu, da bi bolj dosledno spoštovali prometne predpise in sami čim bolj skrbeli za prometno varnost ter s tem zmanjšali število poškodovanih in umrlih. Pohvalno. 

Plagiator pa tokrat predlaga, da na popolnoma enak način vsak teden ali vsaj vsak mesec sproti v slovenskih medijih objavimo število umrlih zaradi katere koli oblike raka po slovenskih regijah. Potem bomo obe številki primerjali in primerjali bomo tudi našo družbeno ter osebno pozornost do obeh vzrokov prerano umrlih sodržavljank in sodržavljanov. Če generalna prevencuja deluje in ima pozitivne učinke v prvem primeru, jih bo zagotovo imela tudi v tem drugem. 
Verjamete, da bi politične in zdravstvene oblasti imele posluh za ta predlog?

Ni komentarjev:

Objavite komentar