sreda, marec 07, 2012

Ko Zakrajšek ugotavlja, da v Sloveniji delavci postajajo sužnji, potem to vzamimo zelo resno!


Zakrajšek: Pajdaški kapitalizem vodi Slovenijo v popolni grški propad

V Sloveniji obstaja nekakšen dualni sistem trga dela. Na eni strani imaš zelo zaščitene uslužbence, ki so v sindikatih in imajo veliko privilegijev ter glede na trzne razmere visoke plače. Ta trg dela je ogromen in popolnoma nefleksibilen. Na drugi strani pa so večinoma mladi ljudje, ki delajo po pogodbah in ki delajo v najbolj brutalnem tržnem sistemu dela, kar si ga lahko kdo prestavlja.

No pa smo tam. Zakrajšek sedaj končno le pove to kar v Sloveniji nekateri glasno govorijo in na primerih iz prakse dokazujejo že leta. Pa ga pred kratkim dobimo novega ministra za delo Andreja Vizjaka in s čim začne v svojih predstavitvenih nastopih? Ja s čim pa bi, če ne z zakonom o delovnih razmerjih in njegovih spremembah v škodo delavcev, pa o prožni varnosti in podobnih neumnostih, ki prehod slovenskih delavcev iz kapitalističnega tlačanstva le še pospešujejo v pravo kapitalistično suženjstvo. Ker se režim očitno boji javnih uslužbencev in njihove sindikalne, organizacijske in intelektualne moči jo ubira po najkrajši poti do vsaj delnih "rezultatov" in se ponovno spravi na delavce v realnem sektorju. S tem navidez umirja delodajalce in njihove organizacije ter se trudi legalizirati in uzakoniti že nekaj let obstoječo nezakonito prakso na področju urejanja delovnih razmerij  v realnem sektorju.
Nekaj težav mu sicer pri tem povzročajo nepredvidljivi sindikati, ki pa jih očitno mislijo oslabiti na več načinov. Enega so že začeli tiho izvajati z medijsko diskreditacijo sindikatov, sindikalnih voditeljev ter sindikalnih zaupnikov in prikazovanjem velikih stroškov, ki naj bi jih sindikalno delo in aktivnosti povzročale. Sedaj so se lotili lomljenja rok sindikatov javnega sektorja, ker ostali pridejo še na vrsto, ko bodo prišle na mizo spremembe zakona o delovnih razmerjih in na koncu verjetno še kolektivnih pogodb.
Odslej bomo v medijih izpod peres raznih režimskih novinarskih pisunov lahko dnevno prebirali o sindikatih, njihovih neupravičenih zahtevah, o njihovih slabih in kratkovidnih voditeljih, dragih sindikalnih zaupnikih, nepravih temah, ki naj bi se jih sindikati lotevali. Pa o tem kako sindikati ničesar ne razumejo in ob tem še zavajajo svoje članstvo in o tem kako sindikalni voditelji lepo živijo na račun svojega članstva, še kaj o njihovih bajnih plačah in drugih prejemkih, kako se v resnici zavzemajo za tiste, ki si tega ne zaslužijo in zanemarjajo tiste, ki so pomoči najbolj potrebni in še veliko tega bomo lahko prebirali ter se naposlušli v naslednjih tednih in mesecih. Vse z enim samim razlogom oslabiti sindikalno moč in jih v javnosti kar najbolj očrniti ter tako organizacijsko ter funkcionalno onemogočiti. Tako že vse bolj pogosto slišimo očitke, da sindikati niso politične organizacije ali stranke in metode ter doktrine političnega delovanja zanje niso sprejemljive ter jim ne bi smele biti dovoljene. Kaj pa je med ostalim razredni boj med družbenimi sloji, če sočasno tudi ni politični boj? Naj mar sindikati začnejo oboroževati svoje članstvo ali naj gredo na ulice in se tam pretepajo in razbijajo, naj se gredo ludizma in uničujejo tovarne ali kaj naj torej počnejo za dosego svojih sindikalnih ciljev. če jim politična orodja ne bi bila dovoljena. Razumi kdor more!

Nekam pozno pa je Zakrajšek ugotovil, da v Sloveniji vlada pajdaški kapitalizem. Saj to državljani te države vemo že dvajset let. In vemo tudi odkod so bile uvožene doktrine tega in takšnega kapitalizma in kdo so v Sloveniji bili tisti, ki so ga uvajali, zagovarjali in prakticirali. Pa vemo tudi to, da ni volje in ne moči, da se spon tega pajdaškega kapitalizma osvobodimo, pa tudi to vemo, da poti nazaj na žalost ni in da tudi naprej skoraj več nimamo s čim. Usoda podobna grški ni namenjena le Sloveniji, temveč celotni južni in vzhodni Evropi, ker se je toliko opevana EU s padcem berlinskega zidu začela samouničevati in tega procesa se zaustaviti več ne da. 

3 komentarji:

  1. http://www.siol.net/novice/rubrikon/siolov_intervju/2012/03/janez_posedi_intervju.aspx

    OdgovoriIzbriši
  2. Treba bo onesposobiti, ohromiti, celo poklat to golazen, ki nam je uničila vse. Ne gre žal drugače!
    Majer bo gonil le svojo lajno dokler ne bo zletel s prestola. Tipo je tihi družbenik v bolnišnici v Avstraliji. Lepo ne?!
    Najhuje kar je pa pri vsem je to, da je narod povsem razklan, neenoten in pasiven! Smrtno nevarno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala za povezavo. Očitno s Posedijem vidiva to nesrečno zgodbo zelo podobno. Zanimiv intervju.

    OdgovoriIzbriši