četrtek, marec 08, 2012

Čudna "neodvisnost" državnega tožilstva!


Torkovo stališče izvršilnega odbora SDS, da bo moral minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič čez leto dni odstopiti, če tožilstvo ne bo doseglo "nujnih opaznih premikov pri pregonu gospodarskega kriminala," je med vodstvom Državljanske liste Gregorja Viranta že izzvalo hude reakcije.

Če sem doslej še vsaj malo upal, da bi pa morebiti državno tožilstvo le lahko bilo neodvisno od vsakokratne oblastne elite, odslej tega upanja več ni. Izvršni odbor vladajoče stranke SDS je razblinil vse tovrstne dvome, ko je s svojo nedvoumno odločitvijo svojim koalicijskim partnerjem in slovenski javnosti sporočil: zaenkrat vam naj bo, ker so oni opozicijski tepci vložili zahtevek za ustavno presojo in Virantovci z ministrom Pličaničem na čelu tako trdovratno zahtevajo, da državno tožilstvo ostane pod pristojnostjo pravosodnega ministrstva. Vendar le za eno leto. Če v tem času državno tožilstvo ne bo delalo tako, da bomo mi v SDS zadovoljni, se bo to spremenilo in ministra Pličaniča bomo nagnali iz ministrskega kabineta.Potem bomo tožilstvo prenesli pod pristojnost notranjega ministrstva, ki ga vodi naš minister in bo delovalo tako kot bomo mi menili, da mora. Amen!

So nekateri v oblastnih elitah SDS že tako pijani od slasti oblasti ali pa tako hudo podcenjujejo pamet državljank in državljanov, da se ne zavedajo kakšno sporočilo so poslali v javnost? Seveda ne gre ne za oblastno pijanost in ne za podcenjevanje državljanov, temveč gre enostavno za brezobzirno oblastniško aroganco v podrejanju tretje veje oblasti izvršni veji v kateri imajo nedvomno največji vpliv in moč. Sporočili so nam, da dokler bodo oni na oblasti, v tej deželi o kakšnem neodvisnem državnem tožilstvu ne bo več govora. Kdaj je državno tožilstvo učinkovito in kdaj ne pa bodo ocenili ter odločili le oni v SDS in nihče drug. Smo v tej državi res že tako daleč? 
To je eno najnevarnejših sporočil vladajoče stranke SDS in njenega koalicijskega strankarskega potrčkota NSi, ki ga nihče v tej državi ne bi smel prezreti. Sporočilo, ki napoveduje diktaturo in konec medsebojne ustavne neodvisnosti vseh treh vej oblasti. Seveda si Janša vse to ob dvolični politični igri opozicijskega Pahorja ter cincavem ter vase zagledanem Jankoviču lahko dovoli. Očitno bo slovenska osveščena civilna družba morala biti v bodoče veliko bolj pozorna nad takšnimi in podobnimi dejanji oblastnih elit in kar sama odreagirati, ker na pomoč opozicijske politike ne kaže več računati in se nanjo zanašati.

In po vsem tem v Virantovi stranki ponižno sklonijo glavo ter skesano zapišejo:


 S takšnim predlogom smo želeli zapreti nepotrebno fronto koalicije z opozicijo, s pretežnim delom strokovne javnosti in s pravosodnimi institucijami, da bi se lažje posvečali prioritetnim vprašanjem reševanja gospodarske krize, finančne konsolidacije in vzpostavljanja pravne države. Menimo, da se modrost pri upravljanju države ne pokaže s trmastim vztrajanjem pri svojem prav, ampak je treba včasih za splošno korist stopiti tudi korak nazaj.
 Tako imenovana "kompromisna" oziroma "pogojna" rešitev, ki jo predlaga Izvršilni odbor SDS, za Državljansko listo ni sprejemljiva in jo štejemo v bistvu za zavrnitev našega predloga. Predlog je polovičarski, nesistemski, vsebinsko nekonsistenten in podcenjujoč do Državljanske liste kot koalicijskega partnerja.
 Pristojnost za državno tožilstvo torej ostaja na ministrstvu za notranje zadeve, ampak naj bo jasno, da je to izključno po volji SDS. Naš predlog ostaja v veljavi in ga lahko SDS kadarkoli sprejme.
 S tem je za nas zadeva z državnim tožilstvom zaključena in se z njo ne bomo več ukvarjali. SDS in ministru Gorenaku pa iskreno želimo veliko uspehov na področju državnega tožilstva.
Državljanska lista Gregorja Viranta

2 komentarja:

  1. PreVARANT v vsakem pogledu je PreVARANT. Brez jajc je!

    OdgovoriIzbriši
  2. Hallooooo pa samo enoletno odgovornost za delo so zahteval!!! Pa kaj je to? Po tvojem ne moreš biti neodvisen, če si odgovoren. Pa bloger kje živiš? Če ni rezultatov - kaj? Ti bi še kar naprej? Pišeš nesramno, zavajujoče in hinavsko. Pobral si slamico in hočeš da po njej raste hmelj. Zakaj pljuvaš po SDS? KJE JE NJIHOVA KRIVDA??? Spremembo je predlagal Virant, ki jo je sam vrinil v koalicijsko pogodbo. SDS se s tem strinja. Kje je tu problem? Kaj se je zgodilo v dveh mesecih, da je sprememba potrebna? So se porajali strahovi, da bi bil lahko kdo od nedotakljivih v postopku tožilcev?
    Bojazen, da bi nekdo pogledal v omare tožilcev in odkril vso gnilobo okostnjakov? Bojazen, da bi nekaj ušlo nadzoru stricev?
    Bloger, polna usta so te neodvisnosti, ki je pobarvana rdeče. Pišeš nesramno in zavajaš.

    OdgovoriIzbriši