petek, marec 02, 2012

Prehod iz kapitalističnega tlačanstva v kapitalistično suženjstvo na slovenski način!

Andrej Vizjak, minister za delo..........., v svojih ministrskih prioritetah na prvo mesto pred pokojninsko reformo postavlja prenovo Zakona o delovnih razmerjih ( ZDR ). Pritisk EU reformatorjev in domačega kapitala, gre torej v smeri, da je potrebno hitro in nujno legalizirati že nekaj let obstoječo prakso na tem področju in dejansko iz razmerja današnjega kapitalističnega tlačanstva preiti v čas kapitalističnega suženjstva. Ne le slovenski, temveč še posebej evropski sindikati bodo tokrat na hudi in usodni preizkušnji.
Zavajajoče besedne sestavljanke kot so "fleksibilne oblike dela in prožna varnost" v resnici ne pomenijo nič drugega kot popolno podreditev delovne sile kapitalu in njegovim ozkim, profitnim ciljem. Kapital želi zaposliti kaj in kdaj ter koga želi, ga plačati kolikor sam želi in odpustiti, ko to sam želi. Vse v delovno pravni zakonodaji mora biti podrejeno izključno le temu. In verjetno tudi na koncu bo. Z velikimi in hitrimi koraki se torej ponovno uvajajo odnosi med delom in kapitalom značilni za čas po industrijski revoluciji v devetnajstem stoletju. Da bi se ti cilji lahko dosegli pa je potrebno pristriči peruti sindikatom in jih kar najbolj onemogočiti. Kako bodo to dosegli pa je ena največjih skrivnosti kapitalističnih elit EU in tako seveda tudi Slovenije. Čakajo nas torej prav "zanimiva" presenečenja.

Vzporedno s temi procesi reforme odnosa med delom in kapitalom se pripravljajo tudi drugi ukrepi kot so aktivnosti na področjih vsesplošnega krčenja pravic na področju pokojninskega , socialnega in zdravstvenega zavarovanja, ki se tudi že izvajajo in mnogi drugi s katerimi se bo omejilo (ter nekatere celo ukinilo) že dosežene socialne pravice ljudi. Precej bolj prikriti pa so ukrepi na področju omejevanja demokratičnih standardov in kolektivne ter osebne svobode posameznikov na področjih  političnega, sindikalnega, kulturnega ter drugih oblik delovanja in javnega izražanja, ki se tudi že izvajajo. Sočasno pa se bodo krepile tudi pristojnosti represivnih in sodnih institucij ter njihova organizacijska ter kadrovska prilagajanja zahtevam novih nalog v nekem novem političnem in družbeno ekonomskem okolju. Tudi to se nam že dogaja. Na nas pa je ali bomo vse te procese tudi želeli in predvsem sposobni videti, razumeti in se jih zavedati ter predvsem kako bomo nanje odreagirali. S sklonjeno ali dvignjeno glavo?

Ni komentarjev:

Objavite komentar