sreda, marec 14, 2012

Ne v pravičnosti, v ponižnosti je torej problem!

Torek, 13.03.2012, RTV SLO, oddaja Odkrito, ena od obravnavanih tem primer Vaskrsić in rubež njegove hiše zaradi dolga 124 evrov in še kakšnega evra obresti

Ko je bila slovenska javnost s tem v nebo vpijočim sodnim primerom seznanjena, sem nekaj o tem   tukaj že pisal in se v to zgodbo nisem več nameraval vračati.

Sinočnjo oddajo Odkrito sem z zanimanjem spremljal, ker so v njej sodelovali res priznani in eminentni slovenski pravniki. Čeprav so si pri določenih vprašanjih bili v svojih nekaterih stališčih in pogledih tudi narazen, kar je za obravnavo teoretično pravnih in tudi čisto konkretnih vprašanj skoraj normalno, je bila oddaja zanimiva in gledljiva. Vse tako dolgo dokler voditeljica prisotnim ni ponudila v komentiranje teme o primeru Vaskrsič. Jasno mi je bilo, da kakšne strokovne obsodbe ravnanja sodišča oziroma konkretne sodnice v tem razvpitem primeru ne kaže pričakovati in da se pravni strokovnjaki tudi ne bodo spustili v samo analizo primera. Tega seveda nisem pričakoval in tako nad njihovimi odzivi glede tega primera tudi nisem bil razočaran. Prej nasprotno. Zdelo se mi je korektno, da vrh slovenske pravne stroke pred javnostjo ne komentira navedene sporne sodne odločitve, ker bodo skoraj zagotovo o tem morali v pristojnih organih pravosodja še kakšno reči. Na to okoliščino je opozoril tudi eden od prisotnih. Če bi se razprava na to temo na tej točki zaključila, bi se tako brez kakršnega koli madeža zaključila tudi ta oddaja.

Potem pa se je dogodilo nekaj kar me je presunilo in ob čemer sem se skoraj zgrozil. Eden od prisotnih razpravljavcev, je povedal nekaj česar nisem niti v sanjah pričakoval. Dejal je nekako takole: " težava tega Vaskrsiča je tudi v tem, da ves čas sodnega postopka ni kazal prav nikakršne ponižnosti in te ponižnosti ne kaže niti še danes."

V tem je torej problem? Kaj je sodišče sprejelo sodbo na osnovi zakona in spoštovanja ter upoštevanja določenih pravnih načel ali je sprejelo akt maščevanja? Bi bila sodba v konkretnem primeru drugačna, če bi bila tožena stranka ponižna? Kako naj se torej v bodoče pred sodiščem obnašamo in kako naj svojo ponižnost izkazujemo, da jo bomo dobro zvozili? Če bi bila namesto besede "ponižnost" v izjavi eminentnega pravnika uporabljena beseda "spoštovanje" sodišča, njegovih vabil, postopka in drugih njegovih dejanj, bi to bilo korektno in bi se z njim seveda morali celo vsi strinjati. Obtoženi se je sam zapletel, ker ni spoštoval sodnega procesa in sodišča kot pravosodne institucije. Reči, da si je sam kriv za izhod sodnega spora, ker ni bil dovolj ponižen, pa je nekaj popolnoma drugega in ob vsem še hudo zaskrbljujočega. Se je eminentnemu pravniku in profesorju, ki ga res zelo cenim in spoštujem, zareklo ali je to s ponižnostjo mislil resno?

Smo torej že tako daleč, da nam vsi krivijo hrbtenice. Od cerkve do zakonodajne, izvršne in sedaj še pravosodne veje oblasti. Do vseh drugih, ki to možnost v našem vsakodnevnem življenju imajo in jo vse prevečkrat tudi izkoristijo. Ponižnost torej postaja vrlina, ki ne le, da se jo bo odslej cenilo, temveč bo celo zapovedana.

1 komentar:

  1. Forumski in kavarniški komentarji tistih, ki se jim v tem primeru ne zdi sporno, da je nekdo 1000x preplačal svoj dolg, prav tako pravijo, da naj bi bilo s tem primerom dano sporočilo nam vsem, da je položnice treba plačevati. A bejž no?

    Naravnost bizarno v državi, kjer je plačilna nedisciplina velikih rib (posameznikov, podjetij, delodajalcev ...) vztrajno nekaznovana (ali je vsaj videti tako).

    Skratka, hočem reči, da mene pa tole s ponižnostjo ni presenetilo. Tudi brez tega stavka iz ust poklicanega je čutiti, da je šlo tudi za to.

    OdgovoriIzbriši