nedelja, junij 03, 2012

Prisilno delo brezposelnih v kmetijstvu!


Ponavlja se stara zgodba, ko bi nekateri radi izkoristili razmere na trgu dela in skoraj zastonj dobili delovno silo. Pred leti smo bili temu pojavu kar pogosto priča in mediji so seveda nasedli pogostim stokanjem delodajalcev v kmetijskem sektorju, ki bi želeli, da bi jim brezposelni za drobiž opravljali dela. Tako so se vrstile zahteve raznih delodajalcev, politikov in še koga, da je potrebno s seznama brezposelnih takoj črtati vse, ki se zahtevi po skoraj zastonjskem celodnevnem delu niso uklonili.

Ministri ter njihovi zvesti uradniki so veselo pisali nove stroge zakone, poslanci še bolj veselo sprejemali in na zavodih za zaposlovanje so praznili sezname brezposelnih in čakajočih na delo. Pa niso črtali le tistih, ki so prejemali denarna nadomestila za čas brezposelnosti določena z veljavno zakonodajo, kar bi nekako še lahko vsaj delno razumeli, temveč so črtali tudi tiste, ki takšnega tlačanskega dela niso želeli sprejeti in niso dobivali prav nikakršnih nadomestil od države.

Zakaj se v takšnih medijskih poročilih nikoli ob  stokanju kako delavcev za delo v kmetijstvu ni mogoče dobiti in podatkih koliko delavcev in za kakšno delo bi jih nujno potrebovali, nikoli ne zapiše za koliko časa bi jih zaposlili, koliko ur traja delovnik, kolikšno je plačilo za delo in  kako je s stroški malice ter prevoza na delo?

Teh podatkov nikoli nihče ne navede in nekateri pričakujejo, da bi brezposelni morali biti srečni že zaradi tega, da so sploh neko delo nekje dobili ter da smejo nekaj delati in da ob tem plačilo za opravljeno delo ni najpomembnejša stvar. Zakaj pa naj bi delali, če plačilo v vsem tem ni najpomembnejše? Je pravzaprav edino pomembno in zaradi plačila se delo tudi opravlja. Zastonj naj dela kdor želi, vendar nihče nima pravice nikogar siliti v opravljanje dela, ki je ali mizerno plačano ali pa sploh ni plačano. Delavskemu tlačanstvu, ki v nekaterih primerih meji že skoraj na suženjstvo, je v tej deželi končno že enkrat potrebno narediti konec.

Zakaj pa na skoraj zastonjsko delo v kmetijstvo ne pošljete bivših poslancev in ministrov, ki prejemajo velika nadomestila in masovno praznijo državno blagajno? Ko se bodo ti pojavili na obiranju hmelja, jabolk, jagod, grozdja in drugih kmetijskih delih in za ves dan dela zaslužili le za skromno malico, se jim bodo rade volje pridružili tudi vsi drugi brezposelni in čakajoči na redno zaposlitev.

Ni komentarjev:

Objavite komentar