nedelja, februar 19, 2012

Notranja demokratična dvoličnost EU!


Latvijci rekli 'ne' ruščini

V Latviji so se na referendumu odločali o ruščini kot drugem uradnem jeziku. Tisti, ki so se odpravili na volišča, so ta predlog zavrnili. Je pa referendum odprl zanimivo razpravo v državi, ki se bo očitno še nadaljevala.

V Latviji živi tretjina prebivalcev, ki so po narodnosti Rusi in je njihov materni jezik Ruščina. Torej gre za temeljno človekovo pravico uporabe svoje materinščine, ki jo jim sedaj večinski narod s pomočjo referendumske volje odreka. Kako se bo na to odzvala "demokratična" EU? In kako se bodo na to odzvale civilne družbene skupine in organizacije, ki se borijo za uveljavljanje temeljnih človekovih pravic v EU in svetu?


Pa si to zgodbo oglejmo z druge plati. Predpostavimo, da se v Sloveniji odločimo za referendum na katerem bomo odločali ali bomo v državi Sloveniji še nadalje priznavali italijanski in madžarski manjšini pravico do dvojezičnosti in uporabe njihovih jezikov v šolah, vrtcih, uradih, medijih in podobno. Kakšen bi danes bil izid takšnega referenduma niti ne dvomim. Bi EU pri takšnem našem početju bila tiho? Bi bile tiho organizacije, ki se borijo za človekove pravice? Bi bili tiho sosedje Madžarska in Italija? Slovenijo bi v EU pribili na steber sramu in proti njej uvedli pravne, ekonomske in politične sankcije. In imeli bi seveda prav.

Bodo sedaj kaj podobnega storili tudi v primeru Latvije?

Ni komentarjev:

Objavite komentar