ponedeljek, februar 27, 2012

Neustrezna primerjava neprimerljivega !


Slovenske novice

LJUBLJANA – Nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal je bila v prejšnjem mandatu ena izmed tistih, ki se je zavzemala za ureditev statusa izbrisanih v Sloveniji. V zapisu na svojem blogu je okrcala Janševo vlado, ki je zmanjšala število ministrstev in nakazala zmanjševanje števila uradov. Ko Kresalova opominja na krivice in neeankost, pa morda ne bi bilo slabo, če bi se spomnila na krivico, ki jo je stranka LDS pod njenim vodstvom storila študentom, ki so v volilni kampaniji delali za njo in niso nikoli dobili plačila.

Plagiator do Katarine Kresal kot političarke in notranje ministrice nikoli ni gojil nekih simpatij, čeprav sem se z mnogimi njenimi javno predstavljenimi prizadevanji močno strinjal in jih podpiral. Ves čas od njenega malce čudnega in predvsem precej ne transparentnega prihoda na  čelo LDS ter s tem v slovensko politiko in potem hitro napredovanje na mesto ministrice za notranje zadeve, mi je delovala kot močan magnet za razno razne afere, ki so se kar lepile nanjo.Velik del trajanja Pahorjevega mandata se je slovenska javnost v glavnem ukvarjala s Kresalovo in  z njo tako ali drugače povezanimi aferami. Sam se tokrat teh afer in aferic ne nameravam dotikati in jih obujati v življenje ker se s tem še vedno dovolj korenito ukvarjajo njej nasprotne in konkurenčne slovenske politične in ljubljanske malomeščanske elite.
Kot slabo ji še vedno štejem njeno nekritično podpiranje sprememb prometnega zakona, ko je klonila pod pritiski birokratskih lobijev po prav drakonskih kaznih za prometne prekrške. Da se le z represijo ne da odpraviti slabih navad slovenskih voznikov in zmanjšati števila umrlih na naših cestah, so jo opozarjali strokovnjaki raznih profilov in danes seveda že vidimo, da so omeli prav. Je pa nova prometna zakonodaja v hude težave spravila premnoge naše voznike in udarila predvsem po voznikih iz nižjih socialnih slojev.
Kot tisto pozitivno po čem pa si bomo Kresalovo zapomnili pa je zagotovo velik korak v reševanju slovenske nacionalne sramote izbrisanih sodržavljank in sodržavljanov iz začetka devetdesetih prejšnjega stoletja. Čeprav ji projekta odprave te krivice ni uspelo do konca izpeljati, je pa vendarle postavila trdne temelje za nadaljnje reševanje te slovenske sramotne zgodbe. Primerjati zgodbo okrog 25.000 iz državljanstva izbrisanih sodržavljank in sodržavljanov ter vse njihove travme in nesreče, ki jim jih je ta izbris povzročil z neizplačilom honorarja nekaj študentom pa je res nesprejemljivo in skrajno nedostojno. 
Seveda je treba študentom za opravljeno delo pošteno plačati dogovorjene honorarje in o tem sploh ne kaže izgubljati besed. Tako kot ne kaže izgubljati besed, da je tudi slehernemu delavcu vsak mesec za opravljeno delo treba izplačati plačo in plačati zakonsko določene prispevke. Kot se za to neizplačilo honorarja študentom sedaj na javni pranger nabija Kresalova naj se na enak način javno objavijo vse firme in vsi direktorji, ki vsak mesec redno ne izplačajo zasluženih plač svojim delavcem in ne plačujejo prispevkov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar