ponedeljek, februar 27, 2012

Ekonomist dr. Bernard Brščič, ki mu kaže prisluhniti!


Reporter

Slovenija se pridružuje»svinjskim« državam PIGS 

Za razvojni preobrat Slovenije sta potreba predvsem razumno pravosodje in nizki davki, ugotavlja ekonomist Bernard Brščič, žal pa nimamo ne enega ne drugega. Slovenija je javnofinančno na robu prepada, 800 milijonov prihrankov v letošnjem proračunu je spodnja sprejemljiva meja. S kratkoročnega vidika je velika rezerva očiščenje pokojninske blagajne z izločitvijo pokojninskih zastonjkarjev, ki prejemajo pokojnine, ne da bi v preteklosti vplačevali prispevke. Po mnenju Brščiča primer slabe prakse reševanja Grčije kaže, da sta Evropska unija in evrsko območje zablodela politična projekta, ki imata vse manj demokratične legitimnosti. (PIGS (države v hudi javnofinančni krizi – Portugalska, Italija, Grčija, Irska, Španija; o. p.).

Ob dr. Jožetu Mencingerju je prav dr. Bernard Brščič ekonomski strokovnjak na slovenskem, ki mu vedno z zanimanjem prisluhnem ali kaj preberem izpod njegovega peresa. Največkrat se z njegovimi trditvami ter ocenami ekonomsko finančnih razmer v državi in Evropi tudi strinjam. Nisem pa vedno ravno najbolj prepričan, da so tudi vzroki za slabo stanje v Sloveniji izključno slovenski, ker sam menim, da jih je kar veliko uvoženih iz Evrope in zaradi tega tudi dvomim v ponujene rešitve izhoda iz krize v kateri smo se znašli. Že kar nekaj časa menim, da mehanično prenašanje matric reševanja krize iz Evrope za Slovenijo ni ravno najbolj produktivno in se bojim, da ne le, da ne bo dalo željenih rezultatov, temveč nas lahko še dodatno pokoplje. V tem se z dr. Brščičem popolnoma strinam, da je več kot zgleden primer prav Grčija, ki jo je Evropa s svojo doktrino "reševanja" še dodatno potunkala in pripeljala na sam rob kake morebitne nove grške socialne revolucije z zelo nepredvidljivim izhodom in posledicami.

2 komentarja:

  1. .....no ja ravno ekonomist nisi ne?....sam se strinjam, ker že kar nekaj časa sam to poudarjam, mi potrebujemo, popolnoma nov koncept upravljanja države!!!.....o Mencingerju pa rajši nebi in ti svetujem, da ga tudi sam jemlji z veliko rezervo!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Bi moral biti ekonomist, da bi smel kaj zapisati o velikih zablodah slovenske nove ekonomske stroke? Da vidiš vedno večjo revščino okrog sebe in da nisi nedojemljiv za vedno hujše stiske stalno večjega števila ljudi, pa res ne rabiš biti ekonomist. Pa tudi spomin me na srečo še ne zapušča in tako pač pomnim kaj so pred časom govorili in pisali razni novodobni ekonomisti in kaj je govoril ali napisal Mencinger. Pa tudi gluh in slep še nisem, da ne bi videl ter slišal kaj so počeli slovenski oblastniki od osamosvojitve pa do danes po "modrih" nasvetih raznih tujih ekonomskih šalabajzarjev in domačih ekonomskih šarlatanov. rezultate pa si lahko vsak in tudi ti, cenjeni kolega, pogledaš v statistikah ali pa še bolj nazorno in zgovorno jih boš videl, če se boš le malo ozrl okrog sebe tam kjer živiš in delaš.
    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši