sobota, februar 11, 2012

Kako dolgo si bomo še zatiskali oči!


Novice.Dnevnik.si

V revščini živi že skoraj 370.000 ljudi

Zaradi revščine je ogroženih kar 23 odstotkov Slovencev, starejših od 65 let

Po podatkih Eurostata je bilo v letu 2010 v Sloveniji zaradi revščine oziroma socialne izključenosti ogroženih kar 366.000 oseb oziroma 18,3 odstotka celotnega prebivalstva. V primerjavi z letom 2009 se je število ogroženih povečalo za 1,2 odstotne točke oziroma za 27.000 oseb; večji porast sta imeli le Litva in Španija.

To žalostno stanje ugotavlja Eurostat za leto 2010. Danes pa smo že v februarju 2012 in so ti podatki o porastu revščine v Sloveniji zagotovo že grozljivejši.  Ne le starejši kot so upokojenci in starejši delavci, ki so ostali brez zaposlitve in je nikoli več tudi dobili ne bodo, temveč se iz dneva v dan bolj postavlja vprašanje koliko že živi v revščini ali na samem njenem pragu otrok in mladostnikov ter ljudi, ki po mesece ne dobivajo plač, čeprav uradno še delajo in seveda tisoče tistih, ki za svoje delo dobivajo prav sramotno nizka plačila. Sploh se o tem v Sloveniji malo govori ali piše in le nekateri mediji se te problematike občasno lotevajo z izpostavitvijo kakih posamičnih konkretnih primerov. Pa ne gre več za posamične primere revščine v deželi Slovenski, temveč postaja ta pojav vse bolj masoven ter družbeno in politično vse bolj nevaren in nevzdržljiv. Revščina v Sloveniji ni več le pojav, temveč je že sestavni del našega družbeno ekonomskega sistema.

Veliko se govori in piše o "bleščečih" stvareh kot na primer o EPK-jih, Univerzijadah, evropskih in kakšnih drugih prvenstvih, ki naj bi jih organizirali in iz davkoplačevalskega denarja financirali. Veliko se politizira ter z raznimi politično ideološkimi temami zaposluje in razdvaja ljudi v svetem prepričanju, da je mogoče na takšen način utišati vse bolj glasno kruljenje lačnih želodcev. Nekaj časa že. Ne pa več dolgo. Prejšnja Pahorjeva in sedanja Janševa vlada pa sprejemata ukrepe, ki najbolj ogrožene sloje v državi pehajo v še globljo revščino in v brezup. Ne iger, kruha ljudje vedno bolj potrebujejo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar