nedelja, februar 19, 2012

Nezaslišano sprenevedanje zavarovalnice!


Delavci in zavarovalnica bodo tožili Tovšakovo

Zoper nekdanje vodstvo bosta sindikat Vegradovih delavcev in zavarovalnica Adriatic Slovenica vložila odškodninsko tožbo.

Tožba, v kateri bodo zahtevali okoli 139 tisoč evrov, je naslovljena na Tovšakovo in glavno kadrovnico Stanislavo Klavž, še pišejo Finance.

Zadeva je sicer stara, saj se vleče od decembra 2009, ko je Vegrad prenehal plačevati premije. Zavarovalnica takrat namreč ni vedela, da je na plačilni listi delavcev prikazano, da je premija plačana in so bili tako zavedeni od vodstva Vegrada. ( Komu to v zavarovalnici nakladajo in kdo naj bi v tej deželi bil tako naiven, da bi jim kaj takega sploh verjel? Jim je mogoče kdo podtaknil pogodbo sklenjeno med Vegradom in njimi? In naj javno povedo kako je prišlo do sklenitve dodatnega zdravstvenega zavarovanja delavcev Vegrada z njimi in ne recimo z Vzajemno in koliko vpliva so na to odločitev imeli delavci? Le teoretično bi delavci lahko na to odločitev vplivali, praktično pa niso imeli prav nobene možnosti.)


Sindikat in zavarovalnica bosta torej skupaj tožila odgovorni osebi Vegrada, vendar morajo prizadeti delavci najprej pisno priznati terjatve zavarovalnice do njih. Kaj bo potem v tej tožbi pred sodiščem počela zavarovalnica AS, če bo imela dolžnika, ki njihovim zahtevkom ne oporeka in jih celo priznava? Kaj bo v tej tožbi počel sindikat, če je med upnikom in dolžnikom prišlo do soglasja, da dolžniško upniško razmerje med zavarovalnico in delavci obstaja in mu nobena stranka ne oporeka? O čem bo v tej pravdi v resnici odločalo sodišče?

Da tožijo obe odgovorni delavki Vegrada oškodovani delavci se mi zdi razumno in utemeljeno, V kakšni vlogi pa je potem v tej zgodbi zavarovalnica in v kakšni sindikat?  

Že dosedanje obnašanje Zavarovalnice AS je precej sumljivo saj naj bi nekaterim vplačnikom zapadlih premij "oprostila" pripadajoče obresti kot znak "dobre volje in razumevanja težke situacije" v kateri se ti njeni dolžniki nahajajo, čeprav za to v sami zavarovalnici generalne odločitve naj ne bi sprejeli. In to odpuščanje obresti potem uslužbenka zavarovalnice neprestano ponavlja v TV kamero, verjetno v upanju, da bo javnost temu nasedla. Se v Zavarovalnici AS res posluje tako po domače in se okrog plačil da barantati s posameznimi njenimi zaposlenimi ? Zagotovo ne in so to zgodbo želeli le na nesramen ter precej podel način izkoristiti v svoje čisto komercialno marketinške koristi.

Sam bi prizadetim delavcem svetoval, da se v to zgodbo tako kot sta jo zastavila Zavarovalnica AS in sindikat ne spuščajo, ker je izhod te tožbe na sodišču hudo vprašljiv. Kaj če sodišče odloči v škodo delavcev, ki so pred tem terjatev zavarovalnice do njih že priznali in to je celo zelo verjetno? Naj jim nekdo izračuna koliko bodo čez še dodatno kakšno leto ali mogoče celo dve oziroma tri dolžni s pripadajočimi obrestmi plačati zavarovalnici. 

Tudi sindikatu bi sam svetoval, da se iz tako zastavljene zgodbe in kompanjonstva z zavarovalnico hitro umakne ter začne za prizadete delavce iskati druge in bolj sprejemljive rešitve. Razen če sindikat sprejme zavezo, da bo v primeru neugodnega sodnega izida za delavce, sam pokril vse nastale sodne stroške in seveda obveznosti delavcev do zavarovalnice. Potem pa naj se v tej nepredvidljivi pravno sodni zgodbi le igra in preizkuša. 

Da pa bi v tožbi uspeli od Hilde Tovšak in njene kadrovnice Stanislave Klavž izterjati ta denar pa naj kar mirno pozabijo. Tega filma ne bodo nikoli videli. In tudi od bankrotiranega Vegrada kot pravne osebe v stečaju naj se ne nadejajo poplačila teh terjatev. 

Pravniku zavarovalnice, ki se je v TV kamere topil kako so kljub neplačanim zavarovalnim premijam pokrivali delavcem zdravstvene storitve, naj že nekdo pojasni, če sam tega ne ve, da so bili to tudi dolžni plačevati, ker so ves čas ravnali tako kot so in ne tako kot bi morebiti tudi lahko. Da pa niso ravnali drugače pa je tudi lahko razumeti, ker so pač sledili izključno svojemu ekonomsko profitnemu interesu v prepričanju, da jim "dolžniki" nimajo kam pobegniti.

Slovenke in Slovenci pa naj si le dobro zapomnijo ravnanje in  sprenevedanja Zavarovalnice AS do teh nesrečnih delavcev in sami temeljito razmislijo o svojem osebnem sodelovanju s to zavarovalno hišo. Po "zdravju" pa bi kazalo malo povprašati tudi Zavarovalno združenje Slovenije, ki modro molči.

Ni komentarjev:

Objavite komentar