petek, januar 18, 2013

Zelo sporen institut "zamrznitve" funkcije predsednika stranke v Pozitivni Sloveniji!

Novica, ki je pred dnevi zakrožila po deželi je bila, da je predsednik stranke Pozitivna Slovenija (PS) Zoran Jankovič na kongresu "zamrznil" svojo funkcijo v stranki. Ta institut "zamrznitve" seveda ni izum Jankoviča, ker smo jih v preteklosti že nekaj doživeli. Tako je pred leti Milan Kučan, ko je bil izvoljen za predsednika države "zamrznil" svoje članstvo v današnji Lukšič-Pahorjevi stranki SD, ki pa ga potem nikoli ni več odmrznil. Mogoče se je dogodila še kakšna "zamrznitev", pa se je trenutno ne spomnim.

Vendar mi ta "zamrznitev" ves ta čas odkar se je zgodila nekako ni dala miru. Še posebej, ker je v slovenski javnosti, med člani stranke PS, v medijih in tudi v drugih politični strankah, bila ta "zamrznitev" sprejeta kot nekaj sprejemljivega in pravno relevantnega in od nikogar posebej odločno problematizirana. Sam pa sem se kot legalist vendarle ves čas spraševal za kakšen institut tukaj gre in kako ga imajo v stranki PS opredeljenega v njihovem najvišjem internem pravnem aktu - Statutu.

Da se malo zavarujem, moram kar takoj zapisati, da nisem pravnik in da dopuščam možnost, da si česar ravno najbolj prav ne razlagam in se da z malo pravniške strokovne telovadbe tudi to "zamrznitev" funkcije v politični stranki primerno pojasniti. Seveda ne bom tokrat vlekel prav nobenih vzporednic s kakšnimi statutarnimi ureditvami ali praksami v društvih kjer pa to ne bi šlo. Pa sem torej malo kliknil na spletno stran stranke PS in začel prebirati njihov Statut, v svetem prepričanju, da bom v njem našel odgovore na moja vprašanja in dileme.

Ko sem določila statuta prebiral že tretjič ali četrtič in iskal to kar me je zanimalo, sem  ugotovil, da pa sedaj vem še manj in mi je vse to z Jankovičevo "zamrznitvijo" funkcije predsednika stranke še bolj skrivnostno. Statut stranke PS v svojem 18. členu določa:

Predsednico ali predsednika volijo vse članice in člani stranke neposredno. Ugotovil sem torej kako stranka dobi svojega predsednika. Sedaj pa moram narediti naslednji korak in s pomočjo Statuta ugotoviti kako vse lahko predsedniku funkcija preneha. Statut je bil milosten do moje radovednosti in mi je odgovoril tudi na to vprašanje. V 35. členu piše:

Funkcija članici ali članu v individualnem ali kolegijskem organu preneha s pretekom mandata, z odstopom, izbrisom iz članstva, izstopom ali s smrtjo. Zamrznitev tukaj ni nikjer omenjena. Prebirati moram torej še dalje. Že takoj naslednji 36. člen mi ponudi nekaj pojasnil, ki med ostalim pravi:

- Organi stranke lahko posamezne članice in člane kolegijskih ali individualnih organov razrešijo. Za razrešitev se smiselno uporabljajo določbe, ki določajo izvolitev.
- Predlog za razrešitev organov, ki jih volijo vse članice in člani stranke ima status glasovanja o zaupnici in zanj ni potrebno podati posebnih razlogov.


- V primeru odstopa ali razrešitve članice ali člana individualnega organa, lahko izvršni odbor na predlog predsednice ali predsednika za čas do izvolitve nove članice ali novega člana tega individualnega organa imenuje vršilko ali vršilca dolžnosti funkcije, vendar največ za dobo šestih mesecev.


Ponovno nič o "zamrznitvi" funkcije. Kaj pa je sedaj to? Ker Jankovič ni odstopil in Kongres o njegovi razrešitvi ni glasoval in ga razrešil, je pravno še vedno predsednik??? Kaj pa je potem sedaj Alenka Bratušek, ki se od včeraj predstavlja kot v.d predsednica stranke?

Mogoče bo sedaj kdo rekel, da je to notranja stvar stranke in za nas volivce, ki člani nismo, ni pomembno in nas naj ne zanima kako oni v stranki svoje notranje zadeve razrešujejo. Pa ni ravno tako. Če stranka in njeni funkcionarji niti svojih notranjih pravnih aktov ne spoštujejo in me kot volivca ter kot slovensko javnost, nategujejo z nekimi pravno spornimi manevri, ki jih izvajajo pri izbiri svojega vodstva, kako naj jim potem zaupam in jim verjamem, da tega ne bi počeli kot vladajoča stranka, če bi jim to koristilo.

Upam, da bodo v PS to dilemo pojasnili in slovenski javnosti povedali kdo je predsednik stranke in kdo njen zakonit predstavnik in zastopnik. Sam trdim, da je to še vedno Zoran Jankovič in ne Alenka Bratušek. Tako namreč pravi njihov Statut in sam ga le povzemam. Krivde torej ne iščite pri meni, temveč v svojem Statutu, ki instituta "zamrznitve" ne pozna in je tako seveda tudi ne priznava.

Bi pa to nejasno stanje lahko imelo tudi še cel kup prav neprijetnih pravnih posledic pri registraciji predstavnika stranke, veljavnosti podpisovanja določenih finančnih in drugih listin, veljavnosti ali celo ničnosti določenih dokumentov podpisanih od pravno spornih funkcionarjev in še veliko drugih. Gre seveda za vprašanje nastopanja v imenu stranke navzven, čeprav tudi kakih notranjih težav ne kaže zanemariti.

2 komentarja:

  1. Plagiator,
    če imaš prav ali ne, je vseeno. V vsakem primeru je to notranja zadeva PS.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Si prepričan v to kar trdiš ali se ti le tako dozdeva? Povprašaj malo kakšnega pravnika kaj pa on misli o tem. In se potem ponovno oglasi. Velja?
      LP

      Izbriši