petek, januar 11, 2013

Takoj na okope, vsi naši!


Vir / DNEVNIK, 11.01.2013, avtor:  Blaž Petkovič

V ofenzivo stopila tudi satelita SDS

Obračun stranke SDS z vrhom protikorupcijske komisije se je včeraj nadaljeval na novinarski konferenci Inštituta Jožeta Pučnika in Zbora za republiko, na kateri so “neodvisni” strokovnjaki predstavili različne vidike nedavne odločitve KPK glede ravnanja predsednika vlade Janeza Janše.
Potem ko je predsednik vlade Janez Janša po objavi poročila protikorupcijske komisije nemudoma odprl fronto s predsednikom komisije Goranom Klemenčičem in njegovim namestnikom Rokom Praprotnikom, so včeraj na skupni novinarski konferenci diskreditacijo neodvisnega nadzornega organa nadaljevali pravosodni minister v prvi Janševi vladi in predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, bivši poslanec in član SDS France Cukjati, predsednik sveta Inštituta Jožeta Pučnika in svetovalec v premierjevem kabinetu Bernard Brščič ter publicist Boštjan M. Turk.

Gospe in gospodje, ki se sedaj trudijo zaščititi lik in delo Velikega vodje Janeza, postajajo kljub neprestanemu sklicevanju na svojo javno avtoriteto, v pospešeni vnemi dokazati, da ni nič tako kot je videti in nekateri prikazujejo. temveč je v resnici vse drugače, že prav smešni. Izmed zgoraj navedenih Janševih političnih in ideoloških pravobranilcev sem doslej spoštoval vsaj dr. Brščiča, kot ekonomskega strokovnjaka, ki nam je v preteklosti veliko krat imel tudi kaj povedati. Ko je zapustil področje ekonomsko strokovnega in vstopil v polje politično ideološkega, pa se je očitno popolnoma izgubil in ga skoraj več ni mogoče prepoznati. 

Tako je primer dr. Brščiča lep dokaz kaj lahko iz vrstnega strokovnjaka naredita politika in ideologija. Pa seveda ni edini, ki se mu je kaj takšnega dogodilo. Tako danes kot tudi v preteklosti smo že imeli ministre in poslanke ter poslance, ki so pred nastopom politične funkcije, na svojem strokovnem področju veljali za odlične strokovnjake in cenjene ter zelo spoštovane državljane. Potem pa so se izkazali kot prave politične in ideološke karikature in si zapravili ves dotedanji ugled in danes o njih skoraj več nič ne slišimo.

O ostalih navedenih gospodih pa tako ni vredno izgubljati besed in posebej dokazovati njihove nekritične pristranosti. So že tako dolgo na slovenski politični in ideološki sceni, da si brez njih in njihovih občasnih skrajno desničarskih izpadih ter ideološko spornih sporočilih javnosti, slovenskega političnega vsakdana skoraj ne moremo več zamišljati. Prepoznani so kot nekakšni civilni predstavniki slovenske RKC, ki si lahko javno v svojih nastopih ter v nekaterih medijih dovolijo to česar si uradni predstavniki cerkve ali ne smejo ali pa ne upajo.

Zastavimo si hipotetično vprašanje kako bi danes ta zgodba bila videti in slišati v primeru, da bi, recimo, Klemenčičeva KPK namesto Janeza Janše ob Zoranu Jankoviču kot problematičnega izpostavila Igorja Lukšiča ali kogar koli drugega iz tako imenovane levice. Prav na smeh mi gre, če le pomislim na to. Skušajmo si samo zamisliti nastope Janeza Janše ter njegovih strankarskih jurišnikov in ti zgoraj navedeni gospodje bi z vsemi mogočimi pravnimi in še kakšnimi argumenti dokazovali pravilnost in pravno veljavnost ugotovitev KPK ter Klemenčiča in člane senata KPK razglašali za narodne heroje. 

Celo v Bruslju bi verjetno javno povedali, da je Slovenija na dobri poti, ker je dokazala, da je pravna država in da se v Sloveniji spoštujejo pravna in etična načela in izvaja politična odgovornost. Mogoče bi se oglasil celo sam predsednik države Borut Pahor in bi povedal, da zelo obžaluje, ker se je to pripetilo "tema dvema" politikoma, ki pa sedaj pač morata prevzeti odgovornost in odstopiti, ker je potrebno spoštovati visoke politične in moralne standarde, ki jih Slovenija kot evropska država izvaja in spoštuje. 

In vsi bi bili zadovoljni. Razen Jankoviča in onega XY politika, ki pa ne bi smel biti Janez Janša,  seveda.

4 komentarji:

  1. No Plagiator, povedal si, da Brščič nekaj ve o ekonomiji, toda potem, ko se je priključil desničarjem, je vse to pozabil. Z dr. Šturmom si opravil z levo roko.

    Kar se tiče politčne kritike gospodov bi se s tabo lahko celo strinjal. Vendar tvoja kritika seveda sega tudi v polje stroke in torej počneš natanko iste stvari kot tvoji sovražniki, ne nasprotniki.

    Ne vem, kakšna je tvoja strokovnost, toda s pisanjem bloga si se tudi ti podal na politično področje in se jasno pozicioniral. Ti si tisti, ki jasno ve, kakšna je vrednost Šturmove ali Brščičeve stroke. V trenutku, ko so postali člani sovražne ekipe njihova stroka ne velja nič.

    Domnevam, da nisi član SDS. Toda obnašaš se natanko tako.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kje sem to "posegal v polje stroke" posameznega gospoda? Dr. Brščič v vlogi, ki jo tukaj obravnavamo, ni nastopal kot ekonomski strokovnjak, temveč kot ideolog. Enako velja za dr. Šturma in tudi za ostala dva možakarja.

    Seveda sem se, tako kot tisoči državljank in državljanov zadnjih nekaj tednov, tudi sam kot aktiven državljan podal na področje političnega. In to ne samo s pisanjem tega bloga.

    Kot pravnika in ekonomista spoštujem oba, dr. Brščiča in dr. Šturma. Kot politika in ideologa pa nobenega od njiju.

    Nimam prav nobenih političnih ali kakšnih drugačnih sovražnikov.Tudi za "nasprotnike" v tistem slabšalnem pomenu besede nikogar ne smatram. Da pa se v mnogo čem z njimi ne strinjam in še z veliko kom, pa bo že držalo, ker se tudi mnogi z mano ne strinjajo. Tako kot ti na primer in verjetno zaradi tega nisva ne sovražnika in ne nasprotnika. Z moje strani zagotovo ne.

    Nisem član in ne simpatizer prav nobene politične stranke in glede tega imaš prav, da ne spadam v SDS. Ta stranka je mojim nazorom še najbolj oddaljena.

    Toliko cenjeni komentator "anonimni",mislim, da sva nekatere nejasnosti razčistila in sva lahko dalje vsaj kolega, če že prijatelja ne bova.
    Lep pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. To pot se strinjam, v tvojem odgovoru ne čutim nobene sovražnosti.

      Izbriši
  3. Berem z zamudo, tako da, vzamem na znanje, je moj komentar skladno manj relevanten. Pa vendar: Šturm je na tiskovki komentiral zgolj pravne vidike. Brščič je na tiskovki problematiziral ekonomske vidike, oziroma izračun in to, da najet kredit ni povečanje premoženja. Oba sta se držala svoje stroke.

    OdgovoriIzbriši