petek, januar 11, 2013

Je to Pahor v Bruslju reševal Janeza Janšo?


Vir: DELO, 11.01.2013

Vajg pisal pismo Van Rompuyu v zvezo s podporo Janši

Kacin: Podpora bi pomenila neposredno nasprotovanje samostojni in neodvisni inštituciji ene od držav članic.

Evropski poslanec Ivo Vajgl je danes pisal predsedniku Evropskega sveta Hermanu Van Rompuyu v zvezi z njegovo podporo premieru Janezu Janši »ob zadnjih političnih dogajanjih v Sloveniji«.

Vajgl sprašuje Van Rompuya, ali je bil obveščen o zadnjih političnih dogodkih v zvezi z objavo poročila komisije za preprečevanje korupcije.
Iz kabineta predsednika vlade so namreč sporočili, da je Van Rompuy danes po telefonu poklical Janšo in mu izrazil osebno podporo ob zadnjih političnih dogajanjih v Sloveniji.
Vajgl v pismu Van Rompuyu sprašuje, ali njegova podpora premieru Janši pomeni tudi podporo njegovim ravnanjem, ki jih je preiskala KPK.

Ne morem se znebiti suma, da so na tej "podpori Janši" predsednika Evropskega sveta Hermana Van Rompuya, ki je prišla iz Bruslja, prstni odtisi predsednika države Boruta Pahorja. Pahor se je doma zavil v molk in še ni stopil s kakšno "predsedniško izjavo" pred slovenske državljanke in državljane in tudi ni zaščitil pred politikantskimi napadi Klemenčičeve KPK, kot neodvisnega državnega organa. Zanimivo pa je v zadnjih dneh tudi ravnanje Lukšič-Pahorjeve stranke SD, ki se sestanka pri predsedniku parlamenta Gregorju Virantu skupaj z SDS ni udeležila in je potem na seji ustavne komisije podprla predlagane ustavne spremembe glede zaostrovanja možnosti referendumskega odločanja državljank in državljanov. 

S tem, ko Virant in politične stranke ( vse, razen zaenkrat še Jankovičeve PS ) kolektivno podpirajo predlagane spremembe ustave in z zaostrovanjem pogojev referendumskega odločanja in veljavnostjo samega referenduma z zelo visokimi kvorumi,  jemljejo ljudem pravico do neposrednega odločanja, jih v resnici v primerih, ko se ljudje s čim ne bodo strinjali, pošiljajo v demonstracije na ulicah. Ker državljankam in državljanom v primerih, ko bo režim sprejemal  finančno hudo obremenjujoče oziroma drugače zelo sporne zakone, ne bodo več imeli prav nobenih možnosti, da bi na te odločitve vplivali na referendumu, jim bo ostala le še možnost masovnih demonstracij. Kaj pa to pomeni za državo, pa je vsakemu jasno.

Vse te predlagane ukrepe pa zelo podpirajo, ne le celotna Janševa koalicija, temveč tudi predsednik države Borut Pahor in Lukšič-Pahorjeva stranka SD. Seveda, ker so jim tako naročili v Bruslju in bi sedaj doma v Sloveniji, kot dobri in pridni učenci,  morali narediti domačo nalogo. Z morebitnim padcem Janševe vlade pa bi se vse to lahko odmaknilo in bi predlagane ustavne spremembe lahko celo padle v vodo. Tako, da Rompiyeva podpora Janši ne preseneča in je skoraj zagotovo bila vzpodbujena s Pahorjeve strani.  Ob vsem navedenem pa je Pahor tudi dolžan vrniti Janši uslugo, ker brez njegove podpore in glasov Janševih ter Ljudmilinih volivcev nikoli ne bi postal predsednik države.

Ni komentarjev:

Objavite komentar