sreda, februar 13, 2013

Kadrovski viharji v Slovenski ljudski stranki!


Predsednik SLS v odhodu Radovan Žerjav je med zasedanjem izvršilnega odbora stranke dejal, da bo SLS izstopil iz koalicije izstopil pred začetkom februarske DZ, na seji pa naj bi odstopni izjavi podala tudi oba strankina ministra. Po tem pa SLS ne bo sodeloval pri sestavljanju nove koalicije. "V opoziciji bo SLS konstruktiven, kot je to bil v prejšnjem mandatu. Podpiral bo vse odločitve in aktivnosti, ki bodo peljale do volitev," je pojasnil Žerjav. Dejal je, da SLS tudi sicer ni sodelovala pri nastajanju nove koalicije, prejšnji četrtek je bil v prostorih SLS le en sestanek z Virantom in Erjavcem. Že tedaj je Žerjav, kot je dejal, sogovornikoma pojasnil, da SLS "ne zanima koalicija med tako imenovanim trojčkom in Pozitivno Slovenijo".

Ko so ali bi lahko bili ogroženi interesi posameznikov ali skupin oziroma frakcij v SLS. nenadoma niso več pomembni interesi države ali državljank in državljanov. To so pač okoliščine, ki jim vedno znova narekujejo drugačno delovanje, nove prioritete  ter nove notranje strankarske in širše zunanje politične, koalicijske  ter interesne povezave in odločitve. SLS je po tem poznana in s takšnimi svojimi ravnanji ter kadrovskimi telovadbami v preteklosti, je tej državi naredila že ogromno škode. Tako kor Erjavčev DeSUS, je tudi stranka SLS bila pravšnja za vse koalicije ne glede kdo jih je vodil in resorji, ki so jih v preteklosti vodili ministri SLS so danes med najbolj problematičnimi ter škode, ki so jih naredili se nikoli ni dalo več popraviti in jo danes vsi krepko plačujemo. Njihovi glavni večletni fevdi so bili kmetijstvo, promet in okolje. Škoda za državo in celotno slovensko družbo, ki je bila v preteklih dvajsetih letih prav v teh sektorjih storjena pod ministrovanji ministrov stranke SLS, je neizmerna in prav zastrašujoča.

Danes je SLS  pred kongresom in volitvami novega vodstva, ker Žerjav pač odhaja in stranke v bodoče "ne želi" več voditi. Zastavica je padla in boj za zasedbo mesta predsednika stranke se je začel. Liberalnejša  frakcija zbrana okrog sedanjega predsednika Radovana Žerjava in tudi tualnega gospodarskega ministra, želi kot novega predsednika videti dolgoletnega vidnega člana stranke in sedanjega ministra za kmetijstvo in okolje ... Franca Bogoviča.

Prebudila pa se je tudi konzervativna frakcija v SLS, ki je doslej delovala bolj prikrito in v ozadju, ker ji je volilno telo na vsaj dveh zadnjih parlamentarnih volitvah poslalo jasno sporočilo, da je njihov čas potekel in da jih imajo dovolj ter jim njihovih barabij ter izkazane nesposobnosti ne nameravajo več tolerirati.  

Kot svojega kandidata so v boj poslali Larisa Gaiserja, ki so ga v stranko od nekod privlekli šele pred manj kot pol leta. Zagotovo že takrat z resnim namenom, da ponovno prevzamejo krmilo stranke v upanju, da so jim volivke in volivci že oprostili in pozabili kaj vse so počeli v preteklih dvajsetih letih in koliko škode sami stranki ter še posebej tej državi so naredili. Gaiser naj bi tako predstavljal tisti skrajno desni del stranke, ki še vedno zagovarja precej nazadnjaške poglede in skoraj zagotovo se nekateri nadejajo, da bi z njegovim prevzemom SLS, bila s tem omogočena vrnitev na politično prizorišče znanim "starim in zaslužnim" strankarskim kadrom. 

Zaradi navedenega seveda ne presenečajo sedanji taktični in politični manevri vodstva stranke in Žerjava ter skupine zbrane okrog njega in Franca Bogoviča. Težava Žerjava, Bogoviča in njunih pristašev je, da si morajo sedaj zmišljevati prav neverjetne zgodbice zakaj danes več nekaj ne bi, če pa je kazalo, da včeraj še bi in sedaj bi tudi oni kar naenkrat želeli takojšnje predčasne volitve. Pozornost, predvsem strankarske in slovenske javnosti, je pač potrebno usmeriti v to kar počnejo še ta mesec do kongresa in volitev novega vodstva stranke in tako odvzeti vetra iz jader frakciji, ki v ospredje poriva Gaiserja. Težava Gaiserjevih deklet in fantov v SLS ter njihovih zunanjih podpornikov seveda je, da se preveč javno ne smejo izpostavljati in zanj agitirati, ker bi ga s svojim javnim pojavljanjem dokončno pokopali. Računajo lahko le na to, da je znotraj stranke dovolj močno jedro tistih, ki bodo o novem vodstvu odločali in jim Bogovič ne odgovarja ali pa bodo sledili navodilom in napotilom zunanjih zdravih in domoljubnih prišepetovalcev ter ideoloških usmerjevalcev.

Kaj vse pa se dogaja v ozadju in kdo vse namaka prste v notranje jutrišnje  kadrovske, politične, ideološke ter programske perspektive stranke SLS, pa si tudi lahko le predstavljamo. Še posebej, ker se bodo predčasne parlamentarne volitve morale v doglednem času dogoditi, ne glede na prizadevanj nekaterih strank po oblikovanju neke nove vlade, ki tudi, če jim jo uspe skrpati, dolgega veka ne bo imela. Janševi SDS in Ljudmilini NSi se na naslednjih volitvah očitno ne piše posebej dobro in slovenska družbena desnica ( ZZR, RKC in je jih še kar nekaj ) pa nujno potrebuje stranko, ki bi morebiti lahko na naslednjih volitvah zapolnila vrzeli, ki jih bosta sprostili prej navedeni stranki. 

Politični ter drugi interesni vložki posameznikov, skupin znotraj stranke ter tistih prikritih zunanjih iz ozadja, so veliki in prav te dni se dogaja veliko kaj, česar ne vemo in ne vidimo. Ne glede kako se bo zgodba razpletla in koga si bodo na kongresu izvolili za predsednika stranke, si upam že danes napovedati vsaj dve stvari. Prva je, da stranka na volitvah, če bodo te hitro, z Gaiserjem na čelu posebej obetajočih  možnosti nima in druga, da kdorkoli bo izvoljen na kongresu, Bogovič ali Gajser, miru v stranki še lep čas ne bo. 

P.S.: Kaže, da so Gajserja že diskvalificirali. S tem pa še niso odpravili notranjih nasprotij, ki se bodo začele prav šele razplamtevati in stranko siliti še bolj v desno. To pa se jim lahko maščuje, ker je prav ta stranka skozi podoben proces že šla, ko si je privoščila avanturo z združevanjem z nekdanjimi Krščanskimi demokrati. Takrat so se sicer izvlekli in preživeli kar pa ne velja za njihovega takratnega partnerja, ki si še vse do danes, čeprav so celo ime spremenili, ni popolnoma opomogel.

Ni komentarjev:

Objavite komentar