sreda, januar 16, 2013

Kaj pa pravi ruski veleposlanik?



DELO, 16.01.2013

Ljubljana – Sestanki ameriškega veleposlanika v Sloveniji Josepha Mussomelija z domačimi politiki redko ostanejo neopaženi. Januarja je požel veliko kritik zaradi domnevnega vpletanja v sestavljanje vlade. Včeraj se je sestal s podpredsednico DZ Romano Tomc (SDS), a po naključju prav v času resne vladne krize.
»Za ta sestanek sem zaprosil že pred božičem, podpredsednici parlamenta sem namreč želel čestitati za povezovalen govor ob zaprisegi novega predsednika države Boruta Pahorja. Seveda pa se je bilo glede na trenutek nemogoče izogniti debati o politični krizi,« je pojasnil ameriški diplomat.

Velika skrb gospoda ameriškega ambasadorja za našo usodo je res že prav  ganljiva. Vedno, ko smo v težavah in nam je hudo, se kot dobri angel varuh od nekod pojavi gospod Mussomeli in pokaže pravo pot ter ponudi rešitve in svoje dobre usluge. Saj za to pa prijateljski ambasadorji obstajajo, mar ne?

Tudi sam v tem času zelo sočustvujem z gospodom ambasadorjem, ker razpada vlada, ki jo   je sam pomagal sestaviti in ustoličiti, Pa so se mu nehvaležni koalicijski partnerji te vlade izneverili in ga hudo razočarali. Dobrota je res ena sama velika sirota

Ko gospod ameriški ambasador vlaga svoj dragocen čas in osebni napor, da nam pomaga rešiti to kar smo zabrljali, pa je modro tiho gospod ruski ambasador. Je njemu res popolnoma vseeno kaj bo z nami in kako se bomo iz te godlje izvlekli? Ni ga bilo nikjer ali vsaj slišali oziroma prebrali nismo nikjer nič, ko smo se pred letom trudili s sestavljanjem nove vlade. Tudi skozi leto trajanja te vlade ga ni bilo slišati in tako tudi sedaj, ko je potrebno to vlado in njenega predsednika Janeza Janšo rešiti, ga ponovno ni nikjer. Je to sploh kakšno prijateljstvo? Res misli, da je plinovod, ki so nam ga dovolili graditi preko dežele, dovolj za dokazovanje prijateljstva? Kot vse kaže bomo morali kar predsednika gospoda Putina povprašati, kako si on to zamišlja in mu je res vseeno ali bomo Janševo oziroma sploh kakšno vlado imeli ali je imeli ne bomo. Očitno bo gospodu ruskemu ambasadorju potrebno malo znižati plačo.

Moj predlog sedaj bi bil, da če je pred letom ameriškemu ambasadorju gospodu Mussomeliju spodletelo pri sestavljanju slovenske vlade, ki očitno dolgo ne bo več vladala, da naj nam sedaj drugo vlado poskusi sestaviti gospod ruski ambasador. Mogoče pa bo bolj srečne roke kot je bil njegov ameriški kolega. Ne moremo vsega bremena naših težav naložiti le gospodu ameriškemu ambasadorju in ga tako grdo izkoriščati, medtem, ko gospod ruski ambasador v svoji rezidenci mirno srebra vodko in uživa v brezdelju. Delo naj si lepo porazdelita tako, da enkrat eden nekaj za nas naredi in potem ponovno drugi. Pa bomo vsi zadovoljni in srečni. In tudi oba ambasadorja bosta imela dovolj dela s sestavljanjem naših bodočih vlad. Tudi ambasadorsko plačo si je potrebno zaslužiti.


1 komentar:

  1. Kaj naj bi se vpletal ruski veleposlanik, ko pa razvoj dogodkov točno drvi v smer, da dobimo novo vlado po meri Rusije. Pač čaka, da zrela hruška sama pade v njegovo košaro. A je vprašanje, če je hruška že dovolj zrela.

    OdgovoriIzbriši