torek, oktober 02, 2012

V čem pa se sploh še razlikujeta Janez Janša in Zoran Jankovič?



Odgovor je kratek in sila enostaven. V popolnoma ničemer. Sedaj res več ne. Janša počne točno to kar bi počel Jankovič, če bi mu uspelo zasesti premierski stolček. V svojih predvolilnih nastopih se je Jankovič zavzemal za ukinitev AUKN in Janša je agencijo po kratkem postopku ukinil. Jankovič se je zavzemal za omejitve na področju referendumske zakonodaje in sedaj Janšo ter njegovo koalicijo v tem podpira. Janša je obremenjen s hudimi obtožbami zaradi katerih je za nekatere celo že  v kazenskem postopku pred sodiščem in v enaki situaciji se bo očitno vsak čas znašel tudi Jankovič.

Zakaj torej tako imenovani levi slovenski politični blok sploh še potrebuje Jankoviča?  Tudi na to vprašanje je odgovor sila preprost. Ker drugega liderja ta čas enostavno nima. Borut Pahor izigrava na slovenski levici Janševega trojanskega konja in tega niti več posebej ne skriva. Lukšič nima niti najmanjše možnosti, da bi lahko postal vodja slovenske politične levice. Vodje neparlamentarnih političnih strank ( LDS, ZARES, TRS, SNS in še kakšna revna politična grupacija ) pa so v resnici že politične mumije. Na njih in njihove strančice nihče več niti ne računa in je vprašanje koliko volivk in volivcev v Sloveniji sploh še ve kdo so predsedniki teh političnih fosilov.

Slovensko levico, je verjetno s tihim dogovorom z Janezom Janšo in kakšnim ambasadorjem, uničil Borut Pahor. Volilno telo je to zaslutilo in spoznalo ter se odzvalo na način, da je na zadnjih predčasnih volitvah, kot izhod v skrajni sili, masovno volilo novo upanje, ki ga je videlo v Jankoviču in njegovi PS. Streznitev je prišla hitro in slovenske politične levice praktično skoraj več ni. Sedaj imamo le še neizprosen boj med političnimi elitami za njihovo, ne naše, preživetje ter obstanek. Končna zmaga se vse bolj nasmiha Janezu Janši in pred njim so le še jesenske volitve predsednika države, za katere se sedaj skupaj s svojim trojanskim konjem Borutom Pahorjem trudi, da jih obrne v svojo korist. Zaenkrat mu tu sicer ne kaže najbolje. Vendar Janša na tem področju še ni rekel zadnje besede in pred nami so mogoče še prav presenetljiva presenečenja.

Zoran Jankovič kot župan mesta Ljubljane ni naš slovenski problem. To je stvar Ljubljančank ter Ljubljančanov, ki se sedaj nahajajo v popolnoma enaki situaciji kot ves preostali levo usmerjeni del Slovenk in Slovencev glede Jankovičevega predsedovanja Pozitivni Sloveniji. PS je največja opozicijska stranka v katero je velik del slovenskih volivk in volivcev vložil veliko upanja in pričakovanj. Prav ta stranka pa je sedaj na najboljši poti, da jim pripravi novo veliko neprijetno presenečenje. Prvo takšno smo doživeli v preteklem mandatu s stranko SD, ki jo je takrat vodil Borut Pahor in bil ob tem še predsednik ene najslabših vlad v kratki zgodovini te države, ki je ob vsem še ves čas tiho in daleč vstran od oči slovenske javnosti koalirala z Janezom Janšo. Mnogi se  sprašujejo zakaj je takrat Borut Pahor kot predsednik vlade in vladajoče stranke SD tako močno potreboval Janeza Janšo, ki mu je ob vsem potem še zrušil vse njegove reforme? Razlog je v tem, da je Janša iz opozicijskega ozadja s svojo močno stranko SDS varoval Pahorju hrbet pred njegovimi veliko bolj sposobnimi koalicijskimi partnerji. Pahorja bi zaradi njegove nesposobnosti že zdavnaj prej odnesli njegovi koalicijski partnerji ( Golobič in Kresalova in drugi izven politike ), ki so vedeli, da Pahor pelje državo v nesrečo in propad. Tako pa je Janša s svojimi neprestanimi napadi na Golobiča in Kresalovo odvračal pozornost slovenske javnosti od neučinkovitega ter populističnega načina vladanja Pahorja in ga držal nad vodo dokler se je pač dalo.

Sedaj smo se pa v Sloveniji res znašli v hudo nezavidljivi situaciji, ko je prav od Jankovičeve PS odvisno ali se bomo izvili iz vedno tršega primeža diktature in uspeli obdržati še vsaj nek minimum demokratičnosti in političnih, medijskih  ter drugih družbenih in osebnih svoboščin. Obstaja pa resna bojazen, da PS pod nadaljnjim Jankovičevim vodstvom, zaradi znanih dogodkov in tistih, ki bodo še v kratkem sledili,  ne bo mogla in ne želela izpolniti  pričakovanj in upanj številnih svojih volivk in volivcev ter ostale levo usmerjene slovenske javnosti. Da bi rešili svojega liderja bodo, kot nekatera znamenja že kažejo, žrtvovali zanj svoje volivke in volivce  in za njegovo rešitev zabarantali svoje obljube in zaveze.

Sedaj je torej skrajni čas, da Zoran Jankovič, sploh ni pomembno koliko je za obtožbe kriv ali pa je v celoti v vsem nedolžen, takoj odstopi in prepusti vodenje stranke ................................ Vem komu, pa tega enostavno ne smem zapisati.

Zoran sedaj ne gre le več le zate, temveč gre za veliko več in usoda te dežele je v tem trenutku prav usodno odvisna od tvoje politične modrosti ter od tega ali Sloveniji ter v njej živečim državljankam in državljanom res želiš dobro.


2 komentarja:

  1. Odgovor na vprašanje v naslovu- velika razlika. Obtožnica proti Janši je politični konstrukt, kar se kaže v tem, da so po enem letu sojenja tam kjer so bili na začetku. Pri Jankoviću pa se vidi že s hišnimi preiskavami, da so dokazi tako trdni, da bo hitro za rešetkami. Vse lahko skrije,vendar sledi denarnih transakcij ne more in te vodijo na Ciper in potem nazaj v Slovenijo. Živi bili pa videli.

    OdgovoriIzbriši
  2. Oh nastopili so VSEGLIHARJI.

    OdgovoriIzbriši