ponedeljek, oktober 22, 2012

Je evropejce končno le začela srečevati pamet!



V spodnjem domu nemškega parlamenta teče vedno bolj glasna razprava o nerazumnem in škodljivem širjenju EU in s tem tudi proti vstopu Hrvaške, ki naj bi članica postala v sredini leta 2013.

Če želi EU obstati, potem mora takoj zapreti svoje meje vsem novim pridružitvam vključno s Hrvaško. In tudi, če to danes stori, ji obstoj s tem še niti približno ne bo zagotovljen. Iz EU pa bi morali takoj izločiti Romunijo in Bolgarijo ter jima pomagati, da se postavita na noge. Šengenskih meja pa še vsaj nekaj let ne bi smeli širiti.

Drugi korak mora EU skupina "evro" storiti in takoj izključiti iz sistema skupne valute Slovenijo, Grčijo, Španijo in Portugalsko ter mogoče celo tudi Italijo. S temi koraki ima EU realne možnosti, da se v prihodnosti nakopičene težave lahko začnejo učinkoviteje reševati v sami skupnosti kot tudi v državah, ki izražajo pripravljenost in interes kdaj postati članice skupnosti.

Razkorak med t. i. mediteranskimi državami in državami z relativno stabilnimi gospodarsko ekonomskimi, političnimi, denarnimi in demokratičnimi standardi ter možnostmi, je tako velik, da v razvoju zavira ene in druge. Le na način obeh razdružitev se bo mogoče izogniti današnjim in prihajajočim razvojnim ter političnim konfliktom znotraj povezave ter zagotoviti strpno sobivanje v evropskem prostoru. 

"Južne" države enostavno nimajo ne možnosti in ne pravih priložnosti v objemu trdih zakonitosti razvitejših držav, da bi se lahko dovolj hitro razvile in dosegle primerljiv razvoj ter standard z zahodnimi. Nekaterih faz družbenih, gospodarskih, kulturnih in političnih procesov se preskočiti enostavno ne da. Formula "združiti veliko različnosti v eno enotnost" se je pokazala kot neučinkovita in celo zelo škodljiva za oba pola v EU združenih držav. 

Prej bodo močne in uspešne EU države to spoznale in si priznale ter to uspele dopovedati tistim manj uspešnim, prej se bo lahko proces krepitve osnovne EU povezave začel in potem dalje uspešno razvijal. Če tega spoznanja ali poguma, da se k tej reformi EU in evro skupine pristopi in se jo tudi izvede, ne bo, potem bo hudo ogrožen celoten že nekaj desetletij trajajoč proces evropskega združevanja. "Južne" države bodo še bolj zaostajale in na koncu bi vse to lahko privedlo do neobvladljivih ter zelo težkih konfliktov med severom in jugom. Temu pa bi se morali na vsak način poskusiti izogniti, četudi bodo za to nekateri morali kaj žrtvovati.

Ni komentarjev:

Objavite komentar