sreda, marec 02, 2016

Vsesplošen kaos na Balkanu nam je vse bliže!

V svojem zadnjem zapisu o begunski krizi objavljenem na teh straneh pred dnevi sem zapisal, da  je reševanje begunske krize z zaprtjem makedonsko-grške meje le hinavski  prenos begunsko-humanitarne krize na makedonsko in grško dvorišče. In da so to lahko  le mokre sanje vseh tistih odgovornih na balkanski poti od Avstrije pa do Makedonije, ki so to predlagali ter druge na tej poti v to prepričali in pri tem morebiti naivno celo verjeli, da se bodo tako rešili beguncev oziroma migrantov ali kakor koli jih pač želi kdo poimenovati.

Našemu predsedniku vlade dr. Miru Cerarju bi toplo priporočil, da se preneha javno hvaliti kako je bil to njegov predlog, ki ga je uspel uveljaviti, ker je s tem le povzročil strahovito humanitarno krizo v Grčiji in že čez nekaj dni tudi v Makedoniji. Če je to res zraslo na njegovem zeljniku, v kar pa nekako ne verjamem ravno preveč, potem je lahko bil tak predlog le dejanje nemoči, obupa in neizmernega strahu pred tem kar bo še sledilo. Edini rezultat tega predloga pa je naraščajoča in grozljiva humanitarna kriza v obeh balkanskih državah, ki se bo v kratkem razlila po celotnem Balkanu vse do Slovenije. Tej prihajajoči nesreči in vsem posledicam, ki jih bo s sabo prinesla, se izogniti enostavno ne bo dalo.

Ne razumem tudi odziva slovenskih politikov na begunsko krizo in njene posledice v Sloveniji. Pri tem imam seveda v mislih tako tiste opozicijske desne politike kot nič bolj odgovorne ter ob tem še krepko zaletave politike s slovenske levice. Oboji se obnašajo, delujejo ter govorijo in v iskanju nekih paničnih rešitev predlagajo prav pogubne predloge kakor, da se ne zavedajo, da je Slovenija v tem begunskem pojavu povsem nemočna in jo bo doletela usoda, ki so nam jo namenili ali določili v Berlinu in Bruslju. Že nekaj krat sem zapisal in sedaj to še ponovim, da so mejo med Evropo in Balkanom potegnili preko Alp in mesto beguncem določili na Balkanu, ker bo ostala Evropa le na ta način lahko obvladovala to begunsko krizo. Tega se zaveda Avstrija, ki na Balkan neposredno meji in Avstrijci prav dobro vedo, da se ne bodo mogli izogniti vsem negativnim vplivom in pritiskom migrantov proti severu. Ko bo padla makedonsko-grška meja in do tega dne ni več veliko, bodo te množice pritisnile po balkanski poti do Slovenije. In v Grčijo dnevno prihajajo vedno znova nove in nove velike skupine beguncev.

Države na balkanski poti bodo enostavno prisiljene humanitarnost podrediti notranji varnosti in naj se to sliši še tako grozovito, nehumano, skregano z mednarodnim humanitarnim ali še kakšnim pravom. V izrednih razmerah pač vedno in povsod velja tudi izredno pravo. Vse to tudi zaradi tega, ker organizacijsko, kadrovsko, varnostno in finančno vseh novih bremen države ne bodo zmogle. Pa tudi zaradi naraščajočih notranjih nemirov lastnega prebivalstva, ki se bo čutilo hudo varnostno, ekonomsko in socialno ogroženo, ker se jim bodo zaradi ekonomskih razmer zmanjševale ter omejevale ekonomske, socialne, zdravstvene in druge pravice, ki jih bodo morali deliti s prispelimi migranti. Mediji in domači ter EU politiki ljudi grdo zavajajo, ko pišejo in govorijo, da je Turčija del rešitve tega migrantskega problema. Turčija je del problema kar se bo hitro pokazalo in naiven ali slaboumen je vsakdo, ki tega ne sprevidi ali ne razume. Seveda vse to prav dobro vedo tudi v Bruslju in Berlinu in prepričan sem, da je ta cirkus okrog iskanja rešitev v pogovorih ter mešetarjenjih s Turčijo le en velik blef za pridobivanje časa ter vlivanja lažnih upov državam na balkanski poti. Morebiti pa so v ozadju tudi še kakšni globalni politično vojaški interesi o katerih se javno ne govori in ki neposredno z migranti niso povezani, ker je migrantska kriza le njihova neizbežna posledica.

Sploh obstaja kakšna rešitev za obvladovanje begunske problematike za države na balkanski poti? Zahodna Evropa je žrtvovala Grčijo in Makedonijo, da začasno zadržita množice beguncev, ko  sočasno še Nemčija vedno govori o odprtih mejah ter nujnosti sprejemanja migrantov, čeprav sami omejujejo zakonodajo ter zaostrujejo pogoje koga bi ali koga ne bi sprejeli in ob tem vračajo že sprejete migrante ter migrantom na poti pošiljajo vzpodbudna sporočila koliko tisoč jih bodo v tem letu še sprejeli. Vse državne voditelje in politike držav na balkanski poti bi ob vsem tem res že morala srečati pamet in Bruslju ter Berlinu bi morali odločno povedati, da naj povedo koliko in katere bo Nemčija in druge zahodne države sprejeli in toliko se jih bo poslalo naprej. Še bolj prav in veliko bolj humano pa bi bilo, da si jih te države odberejo že kar v Grčiji in si jih potem odpeljejo domov, ostale pa se vrne v bližnje varne države od koder so v Grčijo prišli. Tako pa Merklova še vedno javno izigrava lažno humanitarko in ob tem doma počne vse kako se čim več ter v čim krajšem času s čim nižjimi stroški  pribežnikov znebiti. In vse to počne na račun in stroške držav na balkanski poti od Avstrije do Grčije.

Ekonomska bremena držav na balkanski poti v tem begunskem pojavu niso največja težava. Prave težave in kaos na Balkanu je še pred nami in v vsem tem niso izključeni niti medsebojni oboroženi konflikti, do katerih bi lahko prišlo zaradi popolnega sesutja oblastnih, političnih, gospodarskih in socialnih sistemov v posameznih državah kot posledice neobvladljivih notranjih razmer. Če evropske oblastne in politične institucije v Bruslju ter oblasti predvsem v Nemčiji, v nekaj dneh ne dosežejo ustreznih rešitev in solidarno celotna EU ne prevzame glavnine bremen, ki jih bodo v naslednjih dneh deležne države balkanske poti, potem je balkanski vsesplošni kaos neizbežen in posledice bodo katastrofalne za celotno Evropo in tako tudi za Slovenijo. Nekoč so preprosti ljudje v takšnem vzdušju nagonsko in brez napotil takoj aktivirali previdnostno načelo in začeli polniti kašče za hude čase.

Ni komentarjev:

Objavite komentar