nedelja, januar 22, 2012

Konflikt dveh diktatur !

DRUGI DOM blog

Utišanje oblastem gorkih medijev, strankarsko podrejanje pravosodja in ustavno cementiranje nadmoči njegovega gibanja Fidesz je Orbanu prineslo nekaj težav v uglajenih evropskih političnih krogih, a bi se stvar prej ali slej polegla, če madžarski premier ne bi storil hude napake.

S tem, ko se je odločil, da bo madžarsko centralno banko podredil političnemu nadzoru, bankirjem naložil višje davke in jih prisilil , da požrejo izgube zaradi špekulativnega kreditiranja v tujih valutah, je namreč izzval neoliberalni konsenz, v okviru katerega demokracija ne igra omembe vredne vloge, razen seveda takrat, ko jo je treba omejiti, da bi ne ogrozila interesov korpokapitalskih elit.


Vihar v kozarcu vode ali mala predstava velikih bruseljskih diktatorjev in najpomembnejših EU voditeljev za naivne tlačane  EU imperija. In kakšno je v resnici njihovo sporočilo? Vse smete početi v svojih državah le v področje finančnih zadev ne posegajte, ker to je izključno v naši domeni. Lahko posegate na področje doseženih demokratičnih standardov in človekovih pravic, dovoljeno vam je postopno omejiti svobodo medijev, si podrediti pravosodje in uvajati elemente diktature za  utrjevanje svoje oblasti. Ne dovolite pa si poseči v urejanje in odločanje na področju kontrole financ in finančnih tokov. Tudi na lokalnem področju ne.


Viktor Orban bi moral biti deležen bučnega aplavza demokracije, svobode in tudi že kruha vedno bolj lačnih EU tlačanov, če bi naredil samo to zaradi česar ga sedaj stiskajo za vrat in na drugi strani okrepil demokracijo, svobodo, neodvisnost sodstva in človekove pravice v svoji državi Madžarski. Še tisto malo suverenosti kar jim je na Madžarskem ostalo je tako zapravil.

V tolažbo našim sosedom Madžarom naj bo vsaj to, da tudi druge obrobne ter "problematične" EU države stopajo po njihovi poti in med njimi tudi Slovenija.

Ni komentarjev:

Objavite komentar