torek, januar 31, 2012

Slovenski čebelarji se ponovno počutijo izigrane!

Delo in dom
Pomoč čebelarjem je pošla v desetih dneh
31. 01. 2012
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pred slabimi desetimi dnevi objavilo javni razpis za oddajo vlog za tehnično pomoč čebelarjem za leto 2012. Skupna višina nepovratnih sredstev je bila 173.640 evrov, javni razpis, ki naj bi bil formalno odprt do konca avgusta, pa se je zaključil že 30. januarja, ker so vsa sredstva pošla
.
Plagiator je bil s strani nekaterih prizadetih in besnih čebelarjev opozorjen na, milo zapisano, najmanj "čuden"potek razpisa MKGP za tehnično pomoč čebelarjem, ki se je končal skoraj prej kot se je začel in preden je večina čebelarjev sploh uspela zbrati vso potrebno dokumentacijo in se prijaviti za razpisana sredstva. 
Čebelarji trdijo, da je bilo tudi v preteklem letu enako in da so prepričani, da gre pri teh razpisih za tihi dogovor med nekaterimi odgovornimi funkcionarji Čebelarske zveze Slovenije in odgovornimi na MKGP. ČZS naj bi tako, po globokem prepričanju velikega dela prizadetih čebelarjev,  nekatere svoje privilegirane člane pravočasno pripravila na razpis, ki so se na razpis prijavili že takoj prve dni poteka razpisa in "porabili" vsa razpoložljiva sredstva. 
Kar veliko število čebelarjev je tako v tem letu že drugič izviselo. Zanimiva naj bi bila tudi geografska porazdelitev prebivališč čebelarjev kot tudi imen čebelarjev, ki so v lanskem letu "bili pravočasni" pri pridobivanju razpoložljivih sredstev in bi te sezname čebelarji prav radi primerjali z letošnjimi. Bojijo pa se, da jim to ne bo omogočeno, ker naj bi se ti seznami skrivali kot skriva kača noge, pravijo nezadovoljni in razjarjeni čebelarji.

13 komentarjev:

  1. Dej prosim ne generalizirej na celotno populacijo. Ne morem nič narest če ste pač nekateri nesposobni in svoje napake prelagate na druge. Mislim povsod je bilo objavljeno kdaj pride razpis, vedelo se je da bo razpis enak lanskemu saj je za celotno obdobje 2011-2013 enak, opremo si lahko kupoval že 3 mesece, vse potrebne podatke si lahko zbral že prej. Tako da mislim res zelo nekorektno da se sedaj obtožuje brez nekih dokazov, samo na baba rekla baba kazala, samo zato da se vi počutite bolje ker ste po svoji krivdi izviseli.

    Lp, Jure

    OdgovoriIzbriši
  2. Prijatelj to kritiko nisi naslovil na pravi naslov, ker sam nimam prav nobenih potreb po teh denarjih. To razčistite čebelarji med sabo v vaši organizaciji. Saj zato pa jo imate ali ne?

    OdgovoriIzbriši
  3. Kot prvo sploh nisem član organizacije in me kratko malo boli k.... kaj se znotraj nje dogaja. Gre pa se da je objavljena novica povsem irelavanta saj posluša samo eno stran verjetno užaljenega ali več užaljenih čebelarjev ki pač ne priznavajo svoje napake da so si sami krivi sedaj pa hočejo to krivdo prenesti na druge, brez neke realne osnove. Če me pa kaj pogreje so pa taka krivi zapisi kjer se ne preveri ničesar samo nekaj obtožuje, zato da se ljudje potem bolje počutijo. Plagiator tudi pa naslednja zanimiva naloga lahko ovržeš ali potrdiš ta namigovanja. Mogoče preveriš kaj vse je bilo strojeno, da so čebelarji bili obveščeni. Ker s tako kulturo je treba nekje nehat v SLO. Sicer pa pejt k nam v Nemčijo pogledat v Baden Würtenberg, tam lavfa dosti podoben razpis, samo da je še enkrat več denarja po drugi strani je pa še enkrat več čebelarjev kot v SLO.

    Pa LP, Jure

    OdgovoriIzbriši
  4. Dragi jure lepo, da sva se sočasno našla na tej strani. Nimam namena raziskovati te vaše čebelarske zgodbe. SE boste že pomenili. Nekaj pa je le zanimivo, da se v desetih dneh porazdeli toliko denarja, se denar deli po načelu kdo prej pride prej melje in ne po nekih transparentnih kriterijih in objektivnih potrebah ter načelih pravičnosti. Končno pa ti je vaš problem in ga boste že razrešili med sabo. Res pa je, da so mi prizadeti čebelarji povedali še kar nekaj stvari o katerih pa nisem želel pisati, ker se mi za to zgodbo niso zdele zanimive.
    Plagiator te lepo pozdravlja.
    Pa še to: razpisi v Nemčiji me sploh ne zanimajo kot me pravzaprav ne zanimajo niti ti v Sloveniji in o tem sploh ne bi pisal,če ne bi slučajno naletel na nekaj čebelarjev, ki o vsem skupaj niso ravno lepo govorili.
    Jure drži se in ne jezi se preveč!

    OdgovoriIzbriši
  5. Sploh se ne jezim.
    Drugače pa da stvar razjasnim. Tu mrgoli netočnosti. Ne vem o kakšnih 10 dnevih govoriš. Poziv je bil zunaj 27.1 ob 15.20h, poziv je bil zaprt na dan 30.1. ker so bila sredstva porabljena. Kot vidiš govorim o pozivu in za poziv velja prvi ki pride in izpolnjuje pogoje prvi dobi in tako dalje. To ni razpis ker na razpisu se pač vsaka prijava ocenjuje in glede na oceno projekta pač dobiš ali ne dobiš sredstva. Ker gre pač tu za poziv velja prvi pride prvi melje, kar vsi vedo.

    Kdaj bo objavljen poziv je bilo objavljeno na več mestih. Eden od teh je spletna stran ČZS. Najava je bila objavljena 10 dni pred javno objavo poziva.
    http://www.czs.si/novice_podrobno.php?sif_no=2138

    Poleg tega kdor se je resno na to pripravil je videl da je bil lani poziv objavljen 28.1.2011. Kot sem že dejal je to poziv za programsko obdobje 2011-2013 zato je v vseh treh letih enak in se pogoji ne morejo vsako leto spreminjat, tako da si lahko že precej prej vse urediš.

    Kot sem dejal sploh nisem čebelar, vem pa vse te stvari ker sem bil naprošen da letos pomagam nekomu do teh sredstev. In če se vsedeš dol, poiščeš informacije ki te zanimajo, nimaš kaj za zgrešit. Ker informacij je bilo pa res dovolj objavljenih. Poleg tega pa se jaz ne bom z nikomur menil in tudi ni moj namen nekoga že odločenega prepričevat, da je nekaj tako kot jaz pravim če je oseba že prepričana kakšna je zgodba in argumenti ne štejejo nič kot je ponavadi v Sloveniji.

    Pa lep pozdrav iz Nemčije.

    Jure

    OdgovoriIzbriši
  6. Jure še enkrat lep pozdrav!
    Upam, da se boš še vrnil na to spletno stran Plagiatorja in to prebral. Ne oporekam tvojim navedbam in argumentom. sam sem vire za zapis dobil od čebelarjev, ki so se čutili prizadete in iz slovenskih medijev in tistih 10 dni je navedba iz revije Delo in dom. Nekaj pa sem vendarle ugotovil, da vsi čebelarji le niso bili tako dobro informirani kot ti navajaš. Nekdo nekje je vendarle zatajil, ker vsi niso vsak dan na internetu oziroma nekateri sploh nikoli niso. Tudi če prebivajo tako blizu Ljubljane kot ti, ki so me prepričali, da sem napisal gornji kritičen zapis. Kako pa so potem šele informirani tisti v Brdih ali po dolenjskih gričih in sploh vsi,ki interneta ne uporabljajo? Verjetno zelo slabo in posledica je potem slaba volja ter prizadetost.
    Prisrčen pozdrav v Nemčijo!
    Plagiator

    OdgovoriIzbriši
  7. Se strinjam, da tisti,ki nimajo interneta, pri tem razpisu nimajo nobenih možnosti. Iz prve roke lahko povem, da je edino na spletni strani dovolj informacij, da se lahko isti dan prijaviš na razpis, ko je objavljen. Drug dan je že prepozno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. No da odpišem še na tole.

      Kolikor sem sam seznanjen je bilo organizirano več lokalnih izobraževanj na temo pridobivanja teh sredstev. Vem vsaj za 5 takih tečajev, ki so bili organizirani s strani ČZS za obveščanje čebelarjev. Vem kaj je bilo na teh predavanjih razloženo, ker mi je oseba kateri sem pomagal pokazala liste ki so jih dobili (videl osebno med novoletnimi prazniki, ko sem bil v Slo). V tisti predstavitvi so bili navedeni vsi ključni podatki za izpolnjevanje vloge, poleg tega je bilo na predavanju omenjeno kdaj je bil razpis lani. Se pa v tistem času še ni točno vedelo kdaj bo MKGP objavilo razpis zato se tega podatka ni moglo dati, verjetno bi tu lahko več storilo MKGP in že pred temi predavanji objavilo kdaj bo dalo ven poziv. Vsi datumi teh predavanj so bili objavljeni prav tako v reviji Slovenski čebelar (sem za namen tegale pisanja preveril v revijah, ki so javno objavljene na spletu. To revijo pa vsak mesec dobi na dom skoraj vsak sleherni čebelar, če pa se nekaterim ne da prebrat stvari, potem je to njihov stvar in ne stvar nekoga da jim k riti prinese neko informacijo.

      Druga stvar, včeraj sem osebo kateri sem pomagal prosil naj danes preveri na MKGP kaj je z njeno vlogo. In danes dobil odgovor da so mu na MKGP povedali da so prejeli 400 vlog na poziv. To kaže, da je bilo zelo veliko čebelarjev pripravljenih na poziv, so vedeli kdaj pride. Kar samo potrjuje že začetno tezo da je pri obveščanju v glavnem vse štimalo( bo pa še burnejši odziv ko bo MKPG začela izdajati vloge, ker bo od teh 400 sigurno skoraj 200 vlog zavrnjenih ker ne bo več denarja).

      Tretja stvar, kdor pozna čebelarsko organizacijo ve vsaj približno kako je strukturirana. Na vrhu je ČZS, pod njo je nekaj regionalnih zvez (Gorenjska, Saša, Prekmurje,...) naslednja stopnja pa so društva. Ne moremo pri 9000 čebelarjih pričakovat da bo zveza vsakega posebej obvaščala na dom da se pričakuje razpis, pa tudi to ni ravno nejna naloga saj ona niti ni stranka v postopku saj denar daje MKPG in EU. Glede na to da je v januarju potekala velika večina občnih zborov društev, se verjetno pričakuje da se oni tam zgovarjajo tudi o teh temaha.

      Četrta stvar, internet, mislim da imajo pa sedaj že povsod v Sloveniji možnost dostopa do interneta, če ga pa ljudje ne uporabljajo je to pač njihova odločitev. Ne znam si pa predstavljat kako drugače bi lahko ministrstvo objavilo razpis. Pač danes je tako da se je treba modernizirat in prilagoditi. Verjamem da je za starejše to težava, a ti stari imajo tudi kake vnuke pa kake otroke, kateri pa sigurno obvladajo internet. No kakor koli tudi brez interneta bi se dalo komot pravočasno prijavit na razpis, pač poziv je vse 3 leta enak, naprintaš lanski poziv izpolniš in vpraša malo druge čebelarje če kaj vedo kdaj naj bi bil razpis, povprašajo malo v društvu, če pa nič od tega ne morejo pa naj pokličejo na ČZS zato pa so ljudje tam da pomagajo. In kdor bi pač malo poklical na zvezo bi mu sigurno že dali ustrezno informacijo, in če nima pač interneta bi pač prišel na uradne ure ki so bile organizirane tisti dan ko je prišel ven razpis pa bi tam vse uredili. Tako da za moje pojme so vsi ti argumenti na tako trhlih nogah, da so samo zato, da se krivdo za svojo pasivnost prelaga na nekoga drugega.

      Izbriši
  8. Peta stvar je pa ta, da tudi če čebelarji niso uspeli oddati ali pa ne bodo dobili sredstev, imajo še vedno novo opremo bodo pač morali opremo odplačati s čebeljimi pridelki in novejša kot je oprema lažje se dela, večji so donosi, seveda vse to v predpostavki da so čebelarji res kupovali kar potrebujejo in ne samo zato ker je tam zastonj denar. Malo so pa tudi čebelarji navini če jih trgovec prepriča (v trgovini) da bodo dobili zagovoto nepovratna sredstva, prej pa niti lanskega poziva niso prebrali in ne vedo praktično nič o tem kako deluje poziv. Tako da oborožit se je treba z znajem pa gre, pol pa ni hudič da ti ne uspe, če ne preko subvencij pa preko dela s čebelami.

    Pa še komentar na navedbe virov in iz kje je bilo prepisano glede 10 dnevnega odprtja poziva, kateri je bil odprt dejansko 3 dni. Vsak resen novinar v resni državi in v resnem časopisu, bo preveril svoj sekundaren vir, tako da bo poiskal primaren vir in se skliceval na primaren vir, če tega vira ni bo šele vzel sekundaren vir. Tako bi morli tudi v Delu in dom preverit svoj vir (nisem videl članka tako da dejansko ne vem za kakšen članek gre, tako da težko komentiram). Prav tako bi morali veljati podobni standardi ko se neke nepreverjene trditve objavljajo naprej, ne rečem če bi bilo to res tako težko, tako pa zadošča 5 klikov da se preveri sekundaren vir.

    Sem bil dolg samo je potrebno napisat argumente, na podlagi katerih lahko nekaj trdim in za katerimi stojim.

    Lp v SLO iz mrzle Nemčije.

    Jure

    OdgovoriIzbriši
  9. Kolega Jure res si se razpisal. Vendar si mi včeraj vzbudil s svojimi pisanji zanimanje za to preljubo čebelarsko zgodbo in sem se danes tudi sam malo poglobil vanjo.
    Poklical sem nekaj znancev čebelarjev ter še nekaj drugih ljudi, ki o tem nekaj vedo in želel preveriti neke tvoje trditve in še posebej trditve nekaterih drugih komentatorjev. Veliko tega kar si doslej zapisal drži, v nekaterih stvareh pa si zgodbo precej posplošil in v korist čebelarske organizacije in njenega vodstva tudi olepšal.

    Bodi korekten in navedi kraje v katerih so bili tisti "tečaji za pripravo na razpis" in kdo je tam bil prisoten. Prizadeti čebelarji tudi o tem nekaj vedo in jih to še dodatno podžiga.

    Glede očitka po preverjanju virov in objektivnem poročanju pa mislim, da si bil s tem prehiter. V Delu in dom so bili še kar milostni do MKGP, ker so navedli 10 dni, čeprav je šlo v resnici samo za 3 dni. Pa to sedaj niti ni več pomembno. Povprašal sem malo tudi pravnika glede te zgodbe. Ko se je seznanil s celotno zgodbo se je kar zgrozil nad početjem MKGP in prizadetim čebelarjem bi sam priporočil sodno razveljavitev tega postopka in z veliko gotovostjo trdi, da bi pritožniki skoraj gotovo tudi uspeli. Priporoča jim samo, da se jih naj nekaj združi in obiščejo najbližjo odvetniško pisarno.

    Končno pa ti moj problem in čebelarji se bodo pač za svoje pravice morali sami izboriti. Če pa so pripravljeni še nadalje izigravati tepce svojim čebelarskim funkcionarjem na vseh nivojih organiziranosti, ki jih zgoraj omenjaš, pa naj pač to še nadalje počnejo.
    Lep pozdrav, tudi iz mrzle Slovenije, ti pošilja Plagiator!

    OdgovoriIzbriši
  10. Glej kot sem že dejal. Preveri sam v reviji Slovenski čebelar Novembrska številka (za decembrsko številko žal na spletu ni seznama predavanj), kje so bili organizirana predavanja. Arhiv lanskih številk lahko najdeš na temle linku:
    http://www.czs.si/slovenskicebelar_arhiv2011.php

    Moj vir je bil na enem predavanju, predavanje je imela Tanja Magdič. Glede tega kdo je bil tam prisoten sam ne vem, ker tam nisem bil prisoten osebno na teh predavanjih, vem pa da je moj vir dobil na tem predavanju sprinatano PPP in sem sam v njej dobil skoraj vse potebne inoformacije glede razpisa. Sicer sem podobno PPP prezentacijo sicer malo starejšo našel tudi na internetu in tudi ta je mi je bila v pomoč, saj se je poziv v zadnjih 6 letih minimalno spremenil. Kar mi ni bilo jasno sem po takoj po novem letu klical na zvezo in dobil željene obrazložitve od Tanje Magdič.

    "v nekaterih stvareh pa si zgodbo precej posplošil in v korist čebelarske organizacije in njenega vodstva tudi olepšal." Prosil bi da mi utemeljiš v čem naj bi olepšal.

    Prav tako me zanima tudi mnenje pravnika, v čem naj bi bil problem.

    "Bodi korekten in navedi kraje v katerih so bili tisti "tečaji za pripravo na razpis" in kdo je tam bil prisoten. Prizadeti čebelarji tudi o tem nekaj vedo in jih to še dodatno podžiga."
    Bi pa tudi sam tebe prosil da malenkost obrazložiš tole kar si sam napisal.

    OdgovoriIzbriši
  11. Jure ta tema me več ne zanima. Naj se z njo ukvarjajo čebelarji. Sam sem s čebelarstvom povezan le preko medu, ki ga uživam in ga dobim od ženinega sorodnika dovolj. Ostajam pri tem, da je zgodbo zapletlo MKGP in to povsem po nepotrebnem. Koliko pa imajo pri tem še kakšni čebelarski funkcionarji ter ožji prijateljski krogi pa naj čebelarji razčistijo v svoji organizaciji. Saj zato pa jo menda imajo. Že od nekdaj je tako, če želiš ljudi malo spreti, potem netransparentno začni deliti nekaj malega denarja in spustil si si hudiča v hišo.
    Zame je ta vaša čebelarska zgodba končana. Bom pa odslej bolj pozoren na dogajanja v tej organizaciji in se mogoče kdaj še oglasil s kakšnim prispevkom. Ko sem pisal gornji prispevek si niti malo nisem mislil, da bo okrog tega nastal tak vihar. Kot kaže nora v ozadju vsega tega biti še kaj česar pa ne poznam in verjetno tudi večina čebelarjev ne.
    Jure oglasi se še kaj, ker s tabo je kar prijetno klepetati. Mogoče se kdaj srečava v kakšni bolj prijazni temi.
    Vse lepo v daljno in mrzlo Nemčijo.
    Plagiator

    OdgovoriIzbriši
  12. Nad tem zadnjim odgovorom pa sem res razočaran. Najprej me obtožiš da navijam za ČZS, ko ti napišem da mi utemelji s čim, mi pa napišeš da te ta tema več ne zanima. Ko pišeš prejšni kometar napišeš da čebelarje podžiga kdo je bil na tistih pripravah, ko sem prebral še enkrat tisti komentar, če sem ga pravilno razumel, moram reči da gredo pri tem pa teli užaljeni čebelarji že predaleč. Ker Slovenija naj bi bila svobodna, demokratična država, in če so predavanja organizirana so organizirana za vse, ki se prijavijo na predavanje. Tako da na koncu ni važno kdo je bil, ker je bilo vse to javno objavljeno, da ta predavanjaj bodo, in ni bilo nobenih omejitev pri prijavi. Glede pravne stvari, pa ti povem da je to kar ti praviš en navaden blef. Niso tile v državni upravi tolk neumni da bi se šli igrice ko se gre za EU razpise in pozive, ker vedo da v nasprotnem primeru sledijo sankcije od EU. Če pa je po tvojem problem hitro zaprtje poziva, piše v tekstu, da bo poziv odprt toliko časa da bodo sredstva porabljena, vendar najdlje do avgusta, ker je prijav bilo v dveh dneh 400, in je sredstev za malo več kot 200 ljudi je jasno da je edino pametno poziv zapreti, ker so sredstav porabljena, lahko bi pa oni pustili odprto pa naj zamudniki še veselo pol leta pošiljajo pošto, kljub temu da je jasno da ni več denarja.
    In še zadnja stvar ko pišeš zadnji komentar spet zliješ gnojnico po vsem, da se denar deli netransparentno. Ne razumem kako se lahko deli netransparetno, saj so pogoji znani v naprej, možnost sodelovanja ima vsak, vse kar je treba je le pripraviti se, oborožiti s podatki in oddati razpis. Daj malo premisli preden zlijaš gnojnico po vsem in vsakemu. In še kar napadaš in daješ trditve brez argumentov samo nekaj čez palec. Ma ja saj sem že enkrat napisal takim ljudem je nemogoče kaj dopovedati, ker nimajo argumentov so krivi pač vsi drugi samo oni ne. Pa ni tako samo pri tej temi ampak na splošno v Sloveniji, vedno mora biti zunanji sovražnik, ki nas onemogoča da bi bili tudi mi dobri, da bi tudi mi dobili denar, če zunanjega sovražnika ni se ga pa naredi. Pa je spet tema za kost glodat do naslednjega dne, meseca, leta, razpisa,...

    Edina stvar za katero mi je res žal, je tistih 200 čebelarjev, ki so poslali pošto v teh dveh dneh in kateri bodo dobili negativne odločbe, ker bo denarja že zmanjkalo. Ker je škoda, zato bi bilo za naprej mogoče lobirati da se za ta ukrep nameni vsaj 350k € in da se del sredstev posebej rezervira samo za čebelarje začetnike, mogoče 30k €. Tako da drugo leto bo še vse isto za naprej pa malo več denarja probat dobit pa bo volk sit in koza cela.

    Lp

    Jure

    OdgovoriIzbriši