sreda, november 04, 2015

Obstaja samo ena pot in ta vodi le naprej proti cilju!

Že pred časom sem na teh straneh zapisal, da se je z žično ograjo in nasilnimi policijskimi ter vojaškimi ukrepi pred vstopom velike množice migrantov lahko zaščitila le Madžarska in da tega po njej ne bo mogla na enak način storiti več nobena država. Pravzaprav imam s poimenovanjem množic teh nesrečnikov kar hude težave in ne vem kako jih prav poimenovati. So to migranti, begunci, prebežniki ali kaj drugega, ker so tokrat odpovedale tudi vse pravne opredelitve navedenih pojmov. Sam bom ostal kar pri migrantih, ker se mi je ta izraz že nekako udomačil in ker ga razumem bistveno drugače od njegove pravne opredelitve. Podobno imam velike dvome v trditve mnogih slovenskih politikov in nekaterih oblastnih pomembnežev, ki venomer govorijo o nezakonitih prehodih slovenske meje in da s tem migranti kršijo EU schengensko in notranjo slovensko zakonodajo. Če te trditve seveda držijo, potem je v vsaki pravni državi proti vsem kršiteljem zakona pač potrebno ustrezno ukrepati v skladu z zakonom in morajo biti kršitelji primerno sankcionirani. Še posebej, ker smo na slovenskem veliki mojstri pravnega črkobralstva in neverjetnih pravnih akrobacij ter seveda tudi strumni varuhi tako imenovane schengenske meje EU.

Najbolj komično pri vsem tem pa je, da vse te zakonodaje tako EU kot tudi našega notranjega pravnega reda ne kršijo migranti, temveč  kar naša država in naše državne institucije, Migrante do naše meje pripelje sosednja država in jih lepo preda državnim organom naše države, ki jih potem predajo državnim organom Avstrije. Ta pot migrantov preko Slovenije se imenuje koridor in prav nič nam ne pomaga, če se temu izrazu izogibamo kot hudič križu. Potrebno je torej jasno in glasno ter brez vsakršnega pravnega manipuliranja in sprenevedanja povedati, da migranti zaenkrat še ne kršijo ne našega domačega in ne schengenskega pravnega reda. Tako pač v praksi je, ker so nastopile posebne okoliščine, ki so vse države od Grčije pa do Nemčije prisilile, da "molče" priznavajo realno stanje v katerem uporaba EU in domačega prava zaradi mnogih objektivnih okoliščin pač ni dopustna in ne mogoča. Včasih se je temu lepo, razumljivo in po domače reklo "višja sila". Celo pravo ta izraz pozna.

Gorečim zagovornikom kopiranja madžarskega predsednika Orbana in ograditve naše slovenske deželice z žičnato ograjo je očitno podlegel tudi predsednik vlade Cerar in tako verjetno tudi njegovi svetovalci s katerimi je obdan. Živi bili in potem to tudi videli, ter upam, da tudi srečno preživeli. Mnogi od militantnih zagovornikov tega žičnatega ukrepa se zagotovo zavedajo kaj bi se potem lahko na drugi strani bodeče žice dogajalo in jih očitno to niti posebej ne vznemirja. Mar ni že dovolj, da smo na mejo poslali vojake z dolgocevnim orožjem? Čemu vojakom služijo te puške obešene na njihovih ramah mi res ni najbolj razumljivo in nisem povsem prepričan, če pravi razlog poznajo tudi tisti, ki so jih za opravljanje naloge pomoči policistom tako neprimerno opremili. Mogoče bo sedaj kdo rekel, da zaradi povečanja njihove avtoritete pred migranti in ustvarjanja malo strahu ter tako za vsak primer in preventivno. Policisti, ki nosijo glavno breme v teh aktivnosti pri vzdrževanju reda ter varovanja, niso opremljeni z dolgocevnim orožjem in jim gre delo odlično od rok. Težava je le v tem, da jih je veliko premalo in počasi fizično ne bodo več zmogli. Tudi vojakom kot njihovim pomočnikom in uniformirani okrepitvi, bi lahko ob bok obesili pištole in bilo bi več kot dovolj, če pravemu vojaku šele orožje podedeli potrebno avtoriteto.

Nikoli doslej še za prav nobeno pobudo za razpis kakega referenduma nisem prispeval svojega podpisa in tudi nobenega od številnih referendumov se nisem nikoli udeležil. Sedaj, ko je združena slovenska politika izkoristila begunsko krizo in se lotila spremembe zakona o obrambi s podelitvijo policijskih pooblastil vojski, pa bom prvič prispeval tako svoj podpis v podporo pobudi za referendum in se referenduma tudi udeležil. Trudim se videti vsaj malo dalje od dolžine svojega nosu in ker sem v ta svet rodil otroke in oni meni vnuke ter se čutim odgovornega in sem predvsem zelo zaskrbljen za njihovo bodočnost. Dosedanje zgodovinske izkušnje nas učijo, da moramo državljanke in državljani biti vedno zelo čuječi in pozorni, ko se v čem usodnem tako hitro preko noči poenotijo in strnejo vrste vse, drugače tako hudo sprte, politične elite.

 Militantnemu delu slovenske politike in javnosti so se očitno uklonile tudi druge politične elite, ki se drugače prikazujejo javnosti kot leve ali vsaj levosredinske in sedaj pač vsi vidijo rešitev dežele v žičnatih ograjah. Le želim si lahko, da se vsi ti s Cerarjem na čelu zavedajo posledic ki jih bi ali jih bo ograditev države z žico prinesla. In za konec še malo črnega humorja. Kaj če nek porednež, v primeru, da Avstrija in Nemčija zapreta svoje meje ali pa vsaj zelo omejita propustnost njunih meja, svetuje migrantom , da naj vsi ob kontroliranem vstopu v državo Slovenijo zahtevajo politično zatočišče ali kako drugo podobno mednarodno zaščito in ob predpostavki, da se Hrvati tudi naredijo malo neumne in vračanja migrantov nazaj na Hrvaško ne dovolijo in migrantov ne sprejmejo?? Kako bi se potem slovenska oblast nosila s tem problemom? Nekaj pa naj bo vsem jasno že danes, da prav nobena ograja ne more biti tako nepropustna in tako trdna, da bi lahko prihod migrantov ustavila. Ker nazaj ne morejo, jim torej ne glede na vso trpljenje in morebitne žrtve sedaj, ko so prišli do naše meje, ostane le še in edino pot naprej. Druge poti enostavno ni! In v Sloveniji se moramo tega zavedati in to okoliščino tudi, čeprav zelo neradi, sprejeti. Tudi kritike Grčiji so neumestne in nekorektne. Rešitev tega problema je drugje in tam mi Slovenci sami nimamo nobene moči in prav nobenega vpliva ali kake mednarodne avtoritete. Čisto za konec pa še malce zlobno priporočilo: mogoče pa bi kazalo v Turčijo poslati vsemogočno Trojko, ki še je pred časom strašila po Evropi in so jo nekateri klicali in vabili tudi v Slovenijo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar