ponedeljek, december 03, 2012

Sporočilo, ki ga nikakor ne bi smeli spregledati!


Pismo razumnikom ali zelo kratek prispevek k vračanju v slovensko normalnost

Kolumna Mateja Šurca

3. december
Ljubljana - MMC RTV SLO

Spontani protesti preraščajo v vstajo zoper sistemsko korupcijo političnih in kapitalsko-finančnih navez. Domiselni štajerski klic Gotof si kot duh straši po državi. 

Preveč je bilo kapelj čez rob, ugotavlja prof. dr. Miro Cerar. Zamajale so se politične tehnologije za drugo republiko in druge norosti povampirjenega neoliberalizma. Ne morem soditi, zakaj peščica skrajnežev mirne proteste sprevrača v nasilne izgrede. Pravih ozadij morda nikoli ne bomo izvedeli, posledice pa so lahko usodne: ljudje si ne bodo več upali na demonstracije, oblast pa utegne dobiti casus belli za uvedbo izrednih razmer.

Aktualni režim je ranjen, a zato še bolj besen. Kljub temu, ali pa prav zato je treba to silno energijo, upor ponižanih in razžaljenih, ki se zbirajo na ulicah in trgih slovenskih mest, usmeriti v aktiviranje civilne družbe, znanstvenih, kulturnih, pedagoških in drugih ustanov ter združenj.

Zato vam pišem, spoštovani razumniki. Prav vam, profesorjem, znanstvenikom, strokovnjakom, umetniškim ustvarjalcem pa študentom in upokojencem ter ekološkim, ženskim in drugim združenjem ..., vam aktualna oblast jemlje največ. Zato ste upravičeni oblikovati celovito strategijo in cilje, kako naprej. Sposobni ste in hkrati dolžni, da to uresničite po mirni poti. Imate podporo javnosti, v nasprotju z obstoječo politiko, ki je izgubila zaupanje in legitimnost.

Pomembno je delovanje zunaj obstoječih političnih struktur, kajti rešitev ni več mogoče iskati ne v pozicijski ne v opozicijski politiki. Dovolj je. Vnovične priložnosti ni več. Izrojene politične in poslovne elite krizo izkoriščajo za poglabljanje socialnih razlik. Državljani smo v očeh oblastniških struktur samo še strošek, ki ga je treba klestiti do absurda.

Novo gibanje mora biti demokratično. Sprejema naj čim širši nabor idej, obenem naj dosledno zavrača zametke neoliberalizma. Zasnovano mora biti na solidarnosti in drugih obče človeških vrednotah, njeno delovanje pa naj bo - vsaj na začetku, organizirano horizontalno. Ni treba začeti od ničle, revolucije so nesodobne in - kot kaže zgodovina - nespodobne. Slovenija ima dovolj intelektualnega potenciala in demokratičnih tradicij, da ljudski srd usmerja tudi ZA. Ne le PROTI.

Jedro upora Gotof si je nastalo na socialnih omrežjih po zgledu arabske pomladi. Tudi v iskanju rešitev se je treba ozreti po svetu, spoznati iskušnje ljudskega gibanja na Islandiji, španskih ogorčenih (indignados), svetovnih gibanj Okupirajmo in 99 odstotkov ...

Platformo za rešitev in pogoje, vključno s predlogi za mandatarja nove, če hočete tehnične vlade, je treba - s podporo sindikatov ali pa brez njih, predstaviti politiki. Če bo ostala gluha, sta na voljo tudi generalni štrajk in v končni posledici – državljanska neposlušnost.
Spoštovani razumniki! Ste kot ladje, ki prenašajo pomembna sporočila. Če boste ostali v pristanu, boste na varnem, ampak ne verjamem, da bo od tega kaj prida koristi.

Matej Šurc, Radio Slovenija

Kolumno Mateja Šurca  objavljam v celoti v branje vsem tistim 70 in še nekaj odstotkov prebivalstva, ki se danes počutijo slabo. Ter brez svojih opazk, ker v tem trenutku enostavno k njegovim razmišljanjem nimam kaj dodati. Le želim si lahko, da bi številni organizatorji oziroma mobilizatorji slovenske ljudske vstaje, razumeli njegovo sporočilo in ga v dobro ljudskega zaupanja ter nove in drugačne prihodnosti tudi uresničili. Ker sporočila, ki sta jih slovenskim državljankam in državljanom sinoči, takoj po razglasitvi rezultatov volitev, posredovala zmagovalca včerajšnjih volitev  Borut in Janez ter način kako sta to povedala, ne obeta ravno mirnih, lepih in demokratičnih časov, ki so pred nami. 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar