torek, avgust 14, 2012

Koga pisci grafitov smejo ubijati in koga ne!

Nekje ( baje v Ljubljani ) naj bi se te dni pojavil ta grafit in desni mediji so zagnali vik in krik ter celo od varuhinje človekovih pravic zahtevali ostro obsodbo. Oglasil se je na svoji spletni strani tudi najbolj znan mariborski filozof in malo "pofilozoviral" ter pomodroval okrog sporočila tega grafita.

Spomnim se, da se je pa že pred časom, tudi baje nekje v Ljubljani, pojavil podoben grafit, ki naj bi glasil: Zoki ubi Janšu! V sporočilnosti se oba grafita seveda ne razlikujeta. Kdo piše te grafite in s kakšnim pravim namenom pa je seveda že drugo vprašanje, ki bi ga morala razrešiti policija. Morda ga celo bo. Je pa res zanimivo predvsem to v kakšnem političnem trenutku se takšni grafiti pojavijo in kako se potem nanje odzovejo nekateri mediji. Pa se tokrat v to ne nameravam spuščati in špekulirati, ker bi te grafite lahko z določenim namenom pisali tako Janševi največji verniki kot tudi njegovi največji politični in ideološki nasprotniki. Razlog pisanja takšnih grafitov bi za obe potencialni skupini bilo z malo špekulacije relativno lahko obrazložiti in motive pojasniti.

Pa sam tega namena tokrat nimam. V nadaljevanju ponujam po vsebinski sporočilnosti skoraj enak grafit in smo takšne ter zelo podobne grafite pred nekaj meseci lahko srečevali in prebirali skoraj v vseh večjih mestih Slovenije.

Se spomnite tega in njemu podobnih grafitov iz naše bližnje preteklosti? Ob tistih znamenitih paradah ponosa, pa še bolj v času sprejemanja Družinskega zakonika in potem v času pred referendumske kampanje, smo na mnogih mestih lahko prebirali takšne in podobne grafite. Tako kot gornji grafit poziva k uboju politika in predsednika vlade Janeza Janše, poziva ta grafit k poboju naših istospolno usmerjenih državljanov. Istospolno usmerjene državljanke so bile v primeru tega konkretnega grafita izvzete, ne pa v primerih nekih drugih, tudi v istem času objavljenih grafitov.

In nič se nekaj ne spomnim, da bi ti isti mediji in avtorji raznih prispevkov, v katerih se nad prvim grafitom, s katerim se grozi Janši, sedaj tako hudo zgražajo in na pomoč kličejo celo varuhinjo človekovih pravic ali kako drugače moralizirajo, v primerih prave poplave grafitov v katerih se je s smrtjo grozilo "pedrom in lezbačam" *( prizadetim se opravičujem za oba uporabljena izraza ) ravnali enako. Kaj jih je takrat oviralo ali kaj jim je preprečevalo, da bi bili dosledni svoji, tokrat tako zelo poudarjeni, moralno etični  in v nekaterih primerih celo javno deklarirani krščanski drži ?

Odgovora seveda ne bomo nikoli dobili, ker dvoličnost nekaterih medijev in avtorjev prispevkov na blogih ter drugih spletnih mestih ni več le očitna, temveč tudi prav vulgarno nesramna in še zelo nevarna.




Ni komentarjev:

Objavite komentar