sreda, januar 20, 2016

Babji posli!

Violeta Tomič, poslanka ZL
Prav nič ne obžalujem, da sem včerajšnji popoldan zapravil na kavču ob spremljanju TV prenosa seje odbora za kmetijstvo DZ, ki je bila sklicana na zahtevo Združene levice ( ZL ) na temo varnosti slovenskega medu. Združeno levico kot predlagatelja razprave je na odboru zastopala njihova poslanka Violeta Tomič. Zasedba prisotnih povabljenih gostov je bila odlična in pričakoval sem, da bo sedaj končno ta "medena afera" le dobila svoj zaključek in bodo slovenski potrošniki tudi dobili tako željen odgovor na vprašanje ali je slovenski med varen. Pa ga na žalost niso dobili, ker očitno tudi pobudnikom za sklic te seje to ni bil niti osnovni namen in ne končni cilj te razprave.

Krepke štiri ure so razpravljali, se prerekali, ugovarjali drug drugemu, pojasnjevali in valili krivdo drug na drugega in seveda na čebelarje, ki pa tam niso imeli nikogar, ki bi jih verodostojno ter korektno zastopal. Predstavniki Čebelarske zveze Slovenije ( ČZS ) ki so sicer tudi bili kar številčno prisotni so skrbeli le za to, da so branili svojo nedolžnost v aferi in tudi tokrat niso zamudili priložnosti poskusa zvaliti kar največ krivde na Nacionalni veterinarski inštitut (NVI ), ki da jim ne dovoli opravljati veterinarske dejavnosti. O sveta preproščina, kakor da veterina ne bi bilo zelo zahtevno in odgovorno strokovno področje in bi se s tem res lahko ukvarjal vsak diletant. Prav neverjetno! Včeraj je stroka morala ponovno kloniti pred pokvarjenim politikantstvom in laično demagogijo.

Pa se raje vrnimo kar k pobudnici sklica te seje in uvodničarki poslanki Violeti Tomič in njenemu nastopu. Zahtevala je, da se "postavi pika na i" tej medeni aferi vendar ne tako kot to pojasnjuje in se trudi pojasniti večinski del verodostojne stroke in kot kažejo nesporni rezultati opravljenih analiz, temveč tako kot ona in nekaj njenih somišljenikov mislijo, da bi bilo prav. In drugo kar je zahtevala, da se objavi seznam čebelarjev, ki ga ima inšpekcijska služba in ki naj bi pri Debevcu nekaj naročili oziroma kupili. Iz njenega nastopa je bilo lahko razvidno, da najmanjšega pojma nima o področju o katerem govori in razpravlja ter zahteva oziroma predlaga  zaključke. Ko sem poslušal njeno uvodno razpravo in potem še njeno poznejšo ponovno vključitev v diskusijo, mi je bilo takoj jasno, da ženska v resnici področja sploh ne pozna in da le papagajsko ponavlja vse doslej že tisočkrat povedano in še nakaj kar ji je očitno nekdo iz vrst čebelarskih modrecev še natvezil. V svoji bahatosti in poslanski vase zagledanosti ter oholosti si je drznila ugovarjati celo trditvam in strokovnim razlagam vrhunskih strokovnjakov, čeprav je bilo očitno, da najmanjšega pojma ni imela ter ni nič kaj veliko razumela od  tega kaj in o čem govorijo in kaj dokazujejo v svojih strokovnih nastopih.

Več kot očitno je bilo videti, da je bilo veliki večini na seji prisotnih vrhunskih slovenskih strokovnjakov izredno neprijetno in niso prav vedeli kako naj nekomu, ki o zahtevnih strokovnih vprašanjih najmanjšega pojma nima, to na poljuben in vsem razumljiv način pojasnijo. Še posebej je to težko, če jih sogovornik niti ne posluša in raje med njihovim nastopom klepeta s svojo sosedo pri mizi. Ta klepet je bil celo tako glasen in nadležen, da je zagotovo tudi hudo motil razpravljavce, ker je zelo motil tudi nas gledalce pred TV sprejemniki. Eni od predstavnic stroke, je očitno vse skupaj že prekipelo in je prav neprikrito jezna Tomičevo opozorila, da naj vsaj posluša kaj in o čem govori, če želi od tega sploh še kaj tudi razumeti.

Ves čas poteka seje sem se spraševal zakaj za boga milega so na sejo odbora povabili cvet slovenske stroke, če jih potem sploh ne poslušajo in za tisto česar ne razumenjo potem ne zahtevajo dodatnih pojasnil. Čez čas mi je postalo jasno zakaj je tako. Ker so se že v naprej odločili kaj in komu bodo verjeli in kaj in komu verjeli ne bodo. Zaradi tega je bila včerajšnja seja odbora DZ za kmetijstvo  popolna izguba časa in zabitih je bilo še nekaj dodatnih žebljev v krsto v katero so v preteklih tednih stlačili komaj še živo slovensko čebelarstvo. In če k razpravi ter zahtevam poslanke Tomičeve prištejemo še dve razpravi njenih poslanskih pozicijskih kolegov, ki prav tako najmanjšega pojma nista imela o čem sploh govorita, ker je bilo več kot očitno, da o slovenskem čebelarstvu in razmerah v tej panogi ne vesta nič ali le toliko, kolikor so ju podučili predstavniki nekih manjših interesnih čebelarskih lobijev, potem seveda lahko mirno zaključimo, da pobudniki za sklic te seje odbora za kmetijstvo niso imeli dobrih namenov.

Potrošniki slovenskega medu, ki verjamejo stroki, so včeraj vendarle lahko dobili odgovor ali je slovenski med varen. Seveda je varen in o tem res ni več prav nobenega dvoma. Od poslancev članov odbora za kmetijstvo kaže opozoriti le na razpravo Zvonka Laha ( SDS ), ki je očitno edini razumel zakaj pri tem sklicu odbora v resnici gre in kakšni so prikriti nameni pobudnikov za sklic seje in ki očitno vsaj malo pozna tudi razmere v slovenskem čebelarstvu. Zelo se strinjam z njegovo izrečeno grožnjo, da če se bo tako nadaljevalo kot sedaj traja že drugi mesec, bo predlagal, da stranka SDS skliče še eno nujno sejo odbora za kmetijstvo na kateri se bodo vse stvari do konca razčistile in pojasnile. Res je, to bi bilo več kot dobrodošlo in nujno, ker tako dalje več enostavno ne gre. Slovensko čebelarstvo tega pogroma ne bo preživelo. Škoda, ki so jo že doslej povzročili avtorji te "medene afere" in njihovi številni interesni ministranti iz različnih okolij, je ogromna in nepopravljiva. V tem primeru tako imenovane "medene afere" gre izključno za strokovna vprašanja, ki jih mora razrešiti stroka in v tej zgodbi drugi nimajo kaj početi, ker ne morejo nič koristnega prispevati. Prava groza pa nastane, ko se v stroko začnejo vmešavati razni politiki in politikanti ter drugi, ki imajo svoje osebne ali kolektivne parcialne interese.

Vsi združeni grobarji slovenskega čebelarstva na veliko mahajo z zastavo zaščite potrošnika, čeprav tega omenijo le na samem začetku svojih razprav, potem pa nanj popolnoma pozabijo in svojo energijo usmerjajo v povsem druge cilje. Opravljene analize medu kar naenkrat ne veljajo več nič, ker bi jih naj bilo premalo. Več kot očitno postaja da so nekateri neizmerno razočarani, ker z opravljenimi analizami v medu ni bilo odkritega nič spornega in zdravju škodljivega. Ne zanimajo jih rezultati že opravljenih analiz, ker oni bi sedaj javne objave spiskov nekih čebelarjev, za katere pa se sploh ne ve ali so kaj krivi ali nič.  Vztrajno iščejo nove in nove razloge in načine kako zgodbo te namerno povzročene medene afere še nadaljevati in stranski opazovalci vedno bolj dobivamo občutek, da jih ne skrbita posebej varnost medu in zaščita potrošnikov, temveč le še kako to afero do skrajnosti zaostriti in jo časovno razvleči. Zakaj to počnejo, čigave interese zasledujejo, po čigavih naročilih to na tak način izvajajo in kakšni so v resnici njihovi pravi cilji? Na ta vprašanja bo enkrat potrebno odgovoriti. Ker, če se bo slovensko čebelarstvo zaradi tega sesulo samo vase, bo to nacionalna katastrofa ogromnih in nepredvidljivih razsežnosti. Ekonomskih še najmanj in vseh drugih ter veliko usodnejših zelo veliko več.

2 komentarja:

  1. skratka, ene par votlih so jih spet rekli, da so lahko upravičili dnevnico in dodatek za stalno pripravljenost, pa vajo še par krat ponoviti.....
    glede na to, da so se postopki in afera začeli že lani, bi morali biti že lani objavljeni podatki točno tistih čebelarjev, ki so kršili zakonska določila....tole izmikanje objav zgolj kršiteljev in namesko valjenje krivde na komplet slovensko čebelarstvo je čisto šalabajzerstvo klasike naših organov in parlamentarcev.....
    če nočejo objaviti točnih imen kršiteljev, potem to pomeni, da ni nihče kršil ničesar in si oni le dnevnice nabirajo za poletni dopust.....

    OdgovoriIzbriši
  2. Slovenski med je morda res glede na obstojece standarde in teste formalno varen, glede na delovanje slovenskih cebelarjev pa prav gotovo ni varen: le-ti ocitno mislijo, da lahko cebelam futrajo nepreverjene stvari, ki jih kupujejo na sivem trgu, saj gor pise, da je izdelek varen in naraven.
    Ja, morda se je slovenski med na testih izkazal kot sprejemljiv, ampak tako se je izcimilo zgolj po srecnem nakljucju. Slovenski cebelarji pa se niso izkazali kot zaupanja vredni, torej tudi njihov produkt ni zaupanja vreden. Zal je zdaj senca dvoma padla na prav vse cebelarje in na prav ves slovenski med...
    :-(

    OdgovoriIzbriši