četrtek, januar 07, 2016

Medena afera - zarota širokih razsežnosti s hudimi posledicami!

Vir: spletna stran POPTV 24UR

Registrirano zdravilo vsebuje živčni strup, ki je prepovedan v kmetijski proizvodnji

Ljubljana, 06.01.2016, 24UR ZVEČER

Po ugotovitvah 24UR ZVEČER za pomore čebel najverjetneje niso bili krivi kmetje, ampak tisti čebelarji, ki so uporabljali Debevčeve palice, ki so vsebovale koktejl škropiv. V medeni aferi pa se pojavlja nov paradoks. Registrirano zdravilo, ki ga smejo čebelarji uporabljati za zatiranje varoje pri čebelah, vsebuje živčni strup amitraz, ki je že več kot deset let prepovedan v kmetijski proizvodnji.
                                                                          ***
 Obstaja, ob mnogih drugih seveda, eno samo veliko in ključno vprašanje kdo in s kakšnimi nameni to kampanjo proti slovenskemu medu in slovenskim čebelarjem financira. Res je, da se mnogi poklicani in nepoklicani posamezniki kot tudi čebelarska organizacija - ČZS in mnoge državne institucije v okviru ministrstva za kmetijstvo v tej zavestno iz ozadja sproducirani aferi obnašajo kot sloni v trgovini s porcelanom in bi bilo koristneje, če bi mnogi raje molčali kot, da so govorili. Zanimivo pa je tudi, da se nihče javno ne vpraša kaj je v resnici v ozadju in kdo so dirigenti te kampanje? Kdo so pajaci lahko vsak dan vidimo v medijih, le režiserjev ni mogoče zaznati in prepoznati. Imajo prav tisti, ki s prstom kažejo proti neki multinacionalki iz zahodne Evrope??? Mogoče!!

Naivno sem verjel, da se bo ta nesrečna zgodba z medom in uporabo nedovoljenih sredstev za zatiranje čebeljega zajedavca varoje, počasi pripeljala h koncu in da bodo o tej temi govorili ter pisali le še strokovnjaki in predstavniki pristojnih državnih institucij. Prepričan sem bil, da se sam na teh straneh s to čebelarsko zgodbo ne bom več ukvarjal, pa temu ne žalost ni tako. Znanec me je sinoči po telefonu poklical in mi svetoval, da si ogledam zadnji dnevnik na POP TV 24UR, ko naj bi po v naprejšnji napovedi novinar Uroš Slak pripravil pravi udarni prispevek na to temo. V oddajo je povabil tudi znanega neodvisnega raziskovalca Antona Komata in  direktorja Uprave za varno hrano dr. Janeza Posedija. Kar zazijal sem od presenečenja, ko je Uroš Slak oddajo pričel s trditvijo, da so oni na POP TV in verjetno kar on sam, prišli do nespornih ugotovitev, da so si čebelarji, ki so v preteklosti doživeli pomore čebel s FFS, v resnici svoje čebele zastrupili kar sami. in so bili tako povsem po nedolžnem obtoženi kmetijci. Kot "strokovni dokaz" za potrditev te svoje trditve je navedel, da je nek čebelar iz osrednje Slovensije, ki so mu zaradi FFS umrle čebele uporabljal tudi Debevčeve palčke za zatiranje varoje. In potem vse skupaj še potrdil z navedbo laboratorijskega izkaza odvzetih čebeljih mrtvic v katerm je zapisano, da se je odkrilo kar nekaj substanc škodljivih za čebele od katerih naj bi nekatere uporabljal tudi Debevec v svojem kemičnem koktailu. 

To seveda ni prav nikakršen forenzičen dokaz krivde prizadetega čebelarja, da si je sam zastrupil čebele. Najprej se postavi vprašanje kako Slak sploh ve, da je bil ta čebelar med kupci Debevčevih spornih paličic, ko pa naj bi bil ta seznam zaenkrat še tajen? Ta Slakova trditev zahteva tudi razlago kako pa naj bi si svoje čebele zastrupilo desetine drugih čebelarjev po Sloveniji, ki vsako leto doživljajo pomore svojih čebel s FFS in niso nikoli uporabljali teh Debevčevih paličic in mnogi zanje sploh vedeli niso in tudi v njihovih laboratorijskih izvidih kemičnih substanc, ki jih je uporabljal Debevec, ni navedenih. In Uroš Slak tudi povsem zanemari vsem znano dejstvo, da tudi posamezni kmetijci ( ne le čebelarji ) za svoje kemične operacije uporabljajo kemijske preparate nabavljene na raznih črnih trgih.  Prav tako se takoj kar samo zastavlja vprašanje kako, da v vseh letih pristojne strokovne službe niti v enem samem primeru niso odkrile povzročitelja pomora čebel s FFS? Mogoče pa bi za  bralce bil zanimiv tudi opis postopka strokovnega in inšpekcijskega pregleda pri čebelarju, ki je prijavil pomor svojih čebel zaradi nepravilne uporabe FFS v kmeijstvu in vinogradništvu. Vsekakor bo o tem potrebno še nekaj zapisati, da bo javnost dobila pravo predstavo in si tako lahko sama ustvarila svoje mnenje. 

Ob izbruhu te kemično medene afere sem najprej bil prepričan, da se je zgodba v nepravo in neželeno smer zasukala zaradi nerodnosti in zaletavosti nekaterih akterjev, ki so se kot predstavniki raznih strok pojavljali v medijih in podajali svoje ocene, opozorila in razna strokovna mnenja ter skoraj vsi po vrsti strašili in zavajali slovensko javnost. Danes ne mislim več tako. Ne le da verjamem, temveč prepričan sem, da ge v tem primeru kemijsko medene afere za odlično zrežirano ter orkestrirano zaroto. Nisem pa še povsem prepričan, kdo vse je med režiserji, kakšni so njihovi pravi cilji in kdo vse so v resnici njihove prave tarče? Tihim zarotnikom priznavam, da so se odlično organizirali in znali najti pravo temo ter so izredno uspešno v zgodbo vključili tudi medije kot eno od najstrašnejših ter učinkovitih orožij v tej zgodbi. Dosegli so že vsaj enega od svojih ciljev in sicer, da je občutljiva javnost to zagrabila in prve posledice velika večina popolnoma nič krivih slovenskih čebelarjev že močno čuti. 

Kdo pa bi res lahko bili režiserji te velike medene zgodbe, ki je zrušila medeni trg in ogrozila obstoj velikega dela slovenskih čebelarjev? Najprej sem tudi sam naivno verjel, da bi lahko šlo za medsebojni spopad institucij v sestavi kmetijskega ministrstva na eni strani ter delom posameznih vplivnežev v ČZS. Vpletini so seveda vsi navedeni in ti so se v glavnem zaradi svoje naivnosti tudi že razkrili. Vendar to niso vsi. Iz ozadja zelo zaudarja še po nekaterih drugih in verjamem, da jim bodo maske padle z obrazov in jih bomo prepoznali. Za prepoznavo vseh režiserjev dajmo torej času čas in takrat bomo tudi lažje prepoznali cilje njihove orkestrirane zarote. Ker najbolj zanimivi postajajo tisti, ki doslej še niso nič povedali, pa bi bili poklicani, da se oglasijo in kaj rečejo. In teh je kar nekaj. Od enega takšnih verjetno tudi Slak dobiva informacije.  Je pa teh zaenkrat še prikritih vsekakor lahko več in seveda niti pod razno njihov cilj ni le skrb za slovenskega potrošnika, ker so za ta cilj imeli na razpolago kar deset let. Med cilji te sproducirane  afere bi lahko bil celo sam kmetijski minister mag: Dejan Židan in tako tudi, po medijskih pisanjih njegov kader, direktor Uprave za varno hrano dr. Janez Posedi in morebiti še kdo iz teh krogov. 

Če dobro analiziramo ustne in pisne izjave nekaterih vidnih članov ČZS, ki ne zamudijo nobene priložnosti, da ne bi k tej zgodbi še sami kaj "pametnega"dodali in ker v ČZS potekajo volitve organov in predsednika te organizacije, bi kaj lahko interesne poti za zaostritev te krize vodile tudi v to okolje. Še posebej, ker so prav ti isti gospodje iz vrst ČZS,  že nekaj let ostro napadali Nacionalni veterinarski inštitut pri Veterinarski fakulteti in njegove terenske veterinarje zadolžene za zdravstveno varstvo čebel in želeli kar sami prevzeti področje zdravstvenega varstva čebek ter si VF-NVI podrediti kot nek njim podrejen servis kateremu bi oni diktirali doktrine zdravljenja in bi tako prevzeli nadzor nad veterinarsko stroko. Ta vojna med nekaterimi ponorelimi eko skrajneži in industrijskimi ter izključno ekonomsko usmerjenimi večjimi čebelarji iz vrst ČZS ter VF-NVI traja že več kot desetletje. Zaradi te vojne je ogromno slovenskih čebelarjev v preteklih letih povsem po nepotrebnem izgubilo nekaj tisoč čebeljih družin in o tem danes nihče ne želi govoriti. Pravzaprav gre predvsem terenskim veterinarjem in potem na koncu tudi še vodstvu VF-NVI zasluga, da se je to "izginjanje čebel" zaustavilo in so čebelarji ponovno uspevali prezimiti večino svojih čebeljih družin. V dobro terenskim veterinarjem VF-NVI je potrebno zapisati še, da so bili ti tudi ob policiji edini, ki so svoje delo ob prijavah pomorov čebel zaradi FFS, korektno opravili in edini, ki so oškodovanim čebelarjem nudilo strokovno ter vso drugo pomoč. 

Čebelar, ki so mu čebele pomrle zaradi nepravilne uporabe FFS, nikoli ni zanimal velmož ČZS, funkcionarjev in organov njenih regijskih organizacij in niti funkcionarjev svojega čebelarskega društva ne.  Pristojne inšpekcijske službe pa so svoje delo opravljale tako zelo formalno in tako strokovno, da v niti enem samem primeru ni bil odkrit povzročitelj pomora in potem sankcioniran. Sedaj pa je končno strokovnjaku Urošu Slaku s POPTV uspelo razkriti veliko strokovno skrivnost in je lahko ves vzhičen svetu in mestu razkril, da so si čebelarji čebele zastrupili kar sami, da bi, pokvarjeni kot so, škodovali kmetom, sadjarjem in vinogradnikom. Vsekakor odkritje, ki ga bo Slovenija še dolgo pomnila in za katerega mu sedaj morajo biti hvaležni nekateri modreci v ČZS, kmetje, sadjarji in vinogradniki, kmetijski kemijski lobij in seveda kemijske multinacionalke. Prav bi bilo, da kdo od teh prej navedenih, sedaj razveže mošnjo in odkritelja velike skrivnosti tudi primerno nagradi, če tega doslej še ni storil. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar