nedelja, junij 15, 2014

Marine Le Pen - francoska političarka, ki mnoge v EU sili k razmisleku

Zadnje volitve poslank in poslancev v EU parlament so dodobra razburkale evropsko politično javnost in mnoge prisilile k razmisleku kaj s to nesrečno EU v prihodnje početi in kako ter predvsem kakšno  ohraniti. V mnogih državah EU je zaznati porast nezadovoljstva s takšno EU kot je danes in zelo malo optimizma ponujajo tudi ravnanja najvplivnejših EU držav, in njihovih politikov ter oblastnih institucij EU, da bi se razmere sploh lahko kmalu izboljšale.

Marine Le Pen je s svojo stranko Nacionalna Fronta zmagovalka preteklih evro volitev v Franciji. Ne bom tokrat povzemal kaj so zgroženi od velikega presenečenja ob tem volilnem spoznanju izjavljali vplivni EU politiki in kaj pisali mediji v posameznih evropskih državah. Zanimal me je le odziv slovenskih politikov in slovenskih medijev. Verjetno niti ni potrebno posebej navajati, da so bili sila uglašeni z uradno politično in ideološko doktrino temelječo na pogledih Nemčije in EU birokracije v Bruslju. Stranko Nacionalna Fronta in njeno predsednico Marine Le Pen so označili za skrajne desničarje, ki bi lahko ogrozili sam obstoj EU in tako celotno Evropo pahnili v nestabilnost ali celo v katastrofo. Pa je temu res tako? Če smo malo bolj analitični, kolikor smo pač kot povprečno informirani državljani sploh lahko, in če ob tem še nismo ujetniki zapovedanih in ves čas vsiljenih političnih ter ideoloških EU doktrin, potem bi se s takšnimi ponujenimi karakteristikami in katastrofičnimi napovedmi ter ocenami težko povsem strinjali.

Zakaj se v resnici zavzema in kaj kot svojo politično in ideološko platformo francoskim državljankam in državljanom ter s tem seveda tudi vsem drugim v združeni Evropi, ponujata stranka Nacionalna Fronta in njena predsednica Marine Le Pen?  In ali gre res za skrajno desničarsko stranko, ki jo vodi skrajna desničarska predsednica? Sam bi si upal kar zapisati, da je v javno deklarirani politiki te stranka in njene predsednice, mogoče zaslediti vse od skrajno desničarskih idej, preko neoliberalističnih do simpatično levičarskih. Ozrimo se le po nekaterih zahtevah, ki jih ta stranka izpostavlja in njena predsednica goreče zagovarja.

Med skrajno desničarske elemente politike te stranke bi lahko uvrstili očitek o antisemitizmu, ki ga je pred časom zagovarjal ter udejanjal prejšnji predsednik stranke, ki je tudi oče  Marine Le Pen. Težko bi ocenil koliko je ta očitek danes še upravičen in koliko je morebiti le še ponesrečen odziv na militantno politiko ter ravnanja države Izrael do svojih sosed in še posebej do Palestincev.

Nacionalna Fronta javno izraža nezadovoljstvo z načinom kako je danes organizirana ter kako funkcionira EU in pri tem seveda niti ni osamljena, ker ji v tem pritrjujejo mnoge politične skupine v veliko državah EU. Njena zahteva je, da se takšna EU kakor jo danes poznamo in ki se srečuje z
vedno hujšo krizo, organizacijsko razgradi ter se državam članicam vrne precejšen del njihovih državnih suverenosti in tako ponovno dobijo več samostojnosti v odločanjih o  pomembnih gospodarskih, denarnih, diplomatskih ter drugih mednarodnih ter podobnih vprašanjih. Kaj bi v teh zahtevah lahko bilo skrajno desničarskega? Da EU ne funkcionira kot demokratična naddržavna institucija vemo že kar nekaj časa tudi mi v Sloveniji in vemo tudi, da je EU parlament brezzobi tiger, ki le potrjuje to kar mu predložita Komisija in Svet. Vemo in vedno bolj tudi občutimo, da najpomembnejše in najbolj usodne odločitve v EU sprejemajo oblastne institucije ter vanje delegirani ljudje, ki jih ni nihče volil. In ne le francoska Nacionalna Fronta in njena predsednica Marine Le Pen, tudi mnogi v Sloveniji vedo, da so države v EU povezavi ter EU oblastne institucije v Bruslju in drugih EU centrih, pod vedno večjim pritiski vplivov politike in vojaških, finančnih ter ekonomskih interesov ZDA.                            

Tako Marine Le Pen poudarja, da je samostojnost neke države temelj vsake demokracije. Države združene v EU nimajo praktično več nobene samostojnosti in le slepo izvršujejo politiko zaukazano iz centrov EU. Odtod tudi vedno večji demokratični deficit v institucijah EU kot tudi v državah članicah. Kritična je tudi do skupne valute evro in opozarja na hude posledice, ki jih je uvedba skupne valute povzročila v nekaterih državah, ki za to niso bile pripravljene. Tudi pri tem bi ji težko oporekali, saj med ostalimi tudi Slovenci čutimo posledice te skupne finančno monetarne politike in nič ne kaže, da bi se iz teh spon sploh lahko kdaj še izvili. Nismo še izvolili nove vlade in že smo iz Bruslja dobili ukaze kaj vse bi morala bodoča vlada narediti, kje še stisniti ljudstvo, da se vzpostavijo vzdržne ekonomsko finančne razmere, ki bodo skladne z zaukazanimi zavezami. Še manj pravic in varnosti zaposlenim, manj pravic na področju zdravstvene, pokojninske in socialne varnosti ter na področju izobraževanja, zmanjšati pokojnine in plače ter socialne transferje in še kaj se skriva v teh ukazih.Naj vas ne zavedejo nakladanja slovenskih politikov in političnih strank sedaj v predvolilnem času, ker se nič, prav nič, od tega kar govoričijo, ne bo uresničilo.

Nacionalna Fronta se zavzema tudi za izstop iz vojaške zveze NATO. Je to zahtevo mogoče opredeliti  kot nekaj desničarskega? V Sloveniji si kaj takšnega nobena politična stranka in noben politik niti v sanjah ne bi upal izreči. In vendar je ta NATO prav v tem času hudo nevarna organizacija, ki najbolj ogroža mir in varnost ne le v Evropi, temveč v svetu. Nesrečno zgodbo v Ukrajini so zakuhali prav evropski politiki pod mentorstvom ZDA in pod dežnikom tega NATA. Kako se bo ta zgodba na koncu razpletla danes ne ve nihče. Po ravnanjih nekaterih baltskih držav in držav nekdanje vzhodne Evrope, ki so danes članice EU in NATA, bi lahko sodili, da jim je ta ukrajinska kriza prišla še kako prav, da poravnajo kake stare zgodovinske račune z Rusijo in jim je pri tem prav malo mar, če zaradi tega ves svet zdrvi v katastrofo. Na svojih ozemljih pod mentorstvom ZDA že nekaj časa kopičijo vojaštvo in vojaško tehniko zveze NATO in tam rožljajo z orožjem ter strašijo Rusijo. Kakor, da večino držav EU vodijo politiki, ki so izgubili opravilno sposobnost in se ne zavedajo, da ko bo poletela prva raketa s katere koli strani, jih bo potem poletelo še tisoče v obe smeri. Potem poti nazaj več ne bo. Mrtvi, pohabljeni in na dolgoletna trpljenja obsojeni se bodo preštevali v stotinah milijonov in ko bo padla zadnja raketa bo Evropa le še zgorela, porušena in opustošena zemlja. So tudi takšna opozorila francoske političarke Marine Le Pen skrajno desničarska strašenja demokratične in v združeno EU zazrte javnosti?

Pa še za konec ugotovitev: če je francosko stranko Nacionalna Fronta in njeno predsednico Marine Le Pen  res mogoče označiti kot skrajne desničarje, potem  se v Sloveniji nima nihče pravice označevati kot levičar, ker so prav vse politične stranke in vsi slovenski politiki usmerjeni še veliko bolj desno. To pa bi lahko bila prav grozljiva ugotovitev kako globoko smo kot narod in država zabredli.

















1 komentar: