četrtek, junij 26, 2014

Kdo je iz Slovenije naredil banana republiko?

Gospoda na fotografiji seveda vsi poznate. To je gospod Karl Erjavec,  naš aktualni zunanji minister v odhajanju in predsednik stranke DeSUS, ki je bil s svojo stranko in sam kot minister, prisoten v vseh zadnjih neuspešnih vladah ( uspešnih vlad tako ali tako v obdobju zadnjih 14 let nismo imeli )  pa vendar nikoli za nič odgovoren in za nič kriv. Bil je minister za obrambo pa o poslih imenovanih Patria, zaradi katerih sedaj lider SDS Janez Janša piše twitte in proste spise iz zapora, najmanjšega pojma ni imel. Kakor, da bi slovenska vojska takrat sklepala posle za nakup krompirja in jabolk za ozimnico in ne za naše razmere zelo velikega ter odmevnega mednarodnega posla za nabavo pomembne in hudičevo drage vojaške opreme. Kakor sluzava glista se je nekako uspel izviti iz te zgodbe, v katero je bilo vpletenih ogromno ljudi od predsednika takratne vlade, nekih generalov in drugih visokih oficirjev do visokih funkcionarjev stranke SDS, le minister za obrambo o vsem ni imel najmanjšega pojma. Zakaj država Slovenija potem sploh potrebuje ministre za obrambo, če ti ne rabijo vedeti kaj se jim v obrambnem resorju dogaja, kaj se nabavlja in kupuje ter po kakšnih cenah in pod kakšnimi pogoji?

Potem je naš aktualni minister za zunanje zadeve v odhajanju gospod Karl Erjavec bil tudi nekaj časa minister za okolje, od koder so ga potem nagnali zaradi "kant za smeti" ter zagotovo še zaradi česar, da bi ga potem v novi vladi z omejenim mandatom napredovali v zunanjega ministra. Sedaj se res hudo bojim, da bi gospod Karl Erjavec v kakšni bodoči vladi lahko postal tudi finančni minister ali celo, bog nam pomagaj, predsednik vlade. Saj to sta s svojim nenačelnim koalicijskim partnerjem in začasnim predsednikom stranke Socialni demokrati (SD ) Dejanom Židanom tudi napovedala. Če bosta s svojima strankama med zmagovalci teh julijskih predčasnih državnozborskih volitev, bo premier pač tisti, ki bo dosegel boljši volilni rezultat. Sedaj pa res nisem več povsem prepričan česa  se bolj bojim, da bi na volitvah zmagala stranka SDS in bi vlado vodil Janez Janša iz zapora in po deželi zganjal svoja patološka maščevanja ali pa tega, da bi bodočo slovensko vlado nazadnje še res lahko vodil Karl Erjavec.

Dovolj zgovorna in temeljitega novega državljanskega razmisleka je potrebna tudi naša izkušnja s tem iztekajočim časom, ko gospod Karl Erjavec vodi zunanje ministrstvo. Njegova zadnja javna izjava: ameriški zunanji minister podpira obisk ruskega zunanjega ministra v Sloveniji, je skrb vzbujajoča in kar sama kliče po temeljitem razmisleku kakšna država Slovenija sploh še je. Kaj pa ima ameriški zunanji minister za podpirati ali ne podpirati, ko gre za strateške interese neke svobodne, neodvisne in suverene država o tem s kom se bo pogovarjala in morebiti celo sklepala posle na področju pomembnih strateških gospodarskih, energetskih in drugih vprašanjih? Še posebej, če je od uspešnosti takšnih pogovorov odvisen razvoj države in blaginja prebivalstva. 

Vendar bi o tem ali ameriški zunanji minister podpira ali ne podpira obisk ruskega zunanjega ministra v Sloveniji lahko le zamahnili z roko in si mislili svoje. Saj ima vendar tudi ameriški zunanji minister pravico misliti s svojo glavo in sam odločati o tem ali kaj podpira ali ne. Vendar nas naš zunanji minister gospod Karl Erjavec osreči še z nadaljevanjem svoje izjave: "za slovensko javnost bi želel zelo jasno povedati, da John Kerry podpira dialog in tudi obisk Sergeja Lavrova v Sloveniji ter da pričakuje, da bom v pogovorih zastopal stališča zveze Nato in EU."  Gospod ameriški zunanji minister torej podpira obisk ruskega zunanjega ministra v Sloveniji, vendar pri tem postavlja pogoje. Slovenija mora ob tem obisku zagovarjati, ne svojih strateških gospodarskih in drugih interesov, temveč izključno stališča NATO in EU. Kako bo ravnal naš zunanji minister in katera stališča bo v pogovorih z ruskim zunanjim ministrom v resnici zastopal in kaj dogovoril bomo vedeli in občutili šele čez čas. Lahko je s tujo roko koprive trgati, bom parafraziral veliko bolj vulgaren in med ljudstvom zelo razširjen rek. Naši severni sosedje Avstrijci so to spoznali že pred časom in to tudi glasno povedali ter s svojimi dejanji dokazali, da se takšne politike v svojo škodo več ne gredo. 

Če želijo ZDA skozi NATO in v partnerstvu z EU izvajati maščevalne sankcije proti Rusiji, naj to počnejo vendar ne na naš račun in v našo škodo. Vedno, ko bo v bodoče zunanji minister ZDA ali kak oblastnik EU iz Bruslja od države Slovenije zahteval kakšna takšna ali podobna odrekanja, naj takoj pove naslov na katerega naj Slovenija pošlje račune za poravnavo nastale materialne in druge škode, ki jo je ali jo bo utrpela. Če so že uveljavili rek, da v kapitalizmu ni zastonj kosil, potem to mora veljati tudi za vse takšne in podobne primere. Čisti računi, dobri prijatelji! Vsakršna drugačna ravnanja slovenskih oblasti lahko le dokazujejo, da so nas res spremenili v čisto navadno banana republiko.















Ni komentarjev:

Objavite komentar