nedelja, junij 01, 2014

Fotografija tega tedna - državniški safari v Obrenovcu!

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor je pred dnevi obiskal Srbijo. Po opravljenih protokolarnih ceremonijah in državniških pogovorih, sta s svojim gostiteljem predsednikom Republike Srbije Tomoslavom Nikoličem skupaj obiskala od hudih poplav opustošeno mesto Obrenovac.

Mnogi v Srbiji se danes zgražajo nad načinom kako sta ta svoj obisk nesrečnega mesta in tam živečih meščanov izvedla. Po opustošenih ulicah Obrenovca so ju vozili z vojaškim - policijskim vozilom in sta z višine ter mahanjem ljudem, ki se tam z nadčloveškimi napori trudijo vsaj za silo pripraviti se za nov začetek življenja v mestu, si ogledovala nesrečo Obrenovčanov.

Ko sem po TV spremljal poročanje o tem ponesrečeno zrežiranem obisku obeh predsednikov uničenega mesta Obrenovec, sem po njunih besedah, gestah in izrazih na licih, dobil občutek kakor, da sta prišla na pogreb. Obrenovčani vsega tega cirkusa in ogledovanja njihove velike nesreče niti malo ne potrebujejo. Še najmanj pa potrebujejo kakšna pomilovanja, ali celo kritike in državniške safarije visokih domačih in tujih političnih ter državnih pomembnežev. Meščani mesta Obrenovac in tako tudi ostalih mest in vasi, ki so jih grozovito prizadele zadnje poplave, danes potrebujejo predvsem veliko vzpodbudnega optimizma, tople človeške besede in občutka, da v tej hudi nesreči niso sami. In ob tem seveda potrebujejo tudi veliko organizacijske, materialne in finančne pomoči vseh, ki jih občutek za sočutje in pomoč človeku v nesreči še ni zapustil.

Državljanke in državljani ter humanitarne in mnoge druge organizacije v republiki Sloveniji so se tudi tokrat izkazali in verjamem, da ta humanitarni zanos ter vnema za pomagati ljudem v nesreči, še ne bosta  popustila. Ljudje na poplavljenih področjih Srbije, BiH in tudi Hrvaške bodo največ pomoči potrebovali šele sedaj, ko so se visoke poplavne vode umaknile v svoje struge in je za njimi ostalo veliko opustošenje, pomor domačih živali ter na žalost tudi človeške žrtve. Biti pa moramo tudi korektno kritični do nekaterih organiziranih političnih skupin in institucij, tako v Sloveniji kot na žalost tudi v EU, ki so se z nekaterimi svojimi javnimi izjavami in zavestno pasivnostjo v pomoči tistim, ki so v nesreči,  prav osramotile in nam kot državi Sloveniji ter večinskemu delu v njej živečih ljudi, ne morejo biti v ponos. Spremenili jih skoraj zagotovo ne bomo, pozabili pa tudi ne!













 

 

2 komentarja:

  1. dali se opet ne otvaraju novi slučaj kamioni

    OdgovoriIzbriši
  2. Tule se pa ne strinjam čisto s tabo. Res je, politiki pogosto naravne nesreče izkoriščajo za nabiranje podpore. Pokažejo se bolj človekoljubne, kot so. Ampak, po drugi strani pa s tem vendarle izkazujejo neko zanimanje, neko povezavo oblasti in ljudstva. Njihovo mesto mora biti ob nesrečnikih, vsaj za hipec, ne pa nekje daleč proč od realnega sveta. To je čisto simbolčno dobro tako.

    OdgovoriIzbriši